Η πρόσφατη δράση για τον καθαρισμό και την αποψίλωση στον περιβάλλοντα χώρο του ΝΙΕΝ μάς επέτρεψε να περιηγηθούμε στην εκπληκτικής ομορφιάς πευκόφυτη έκταση, αλλά και να έρθουμε αντιμέτωποι με την ασχήμια του ρημαγμένου κτηριακού συγκροτήματος.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Η εικόνα είναι πράγματι αποκαρδιωτική. Ένα κτίριο, ιδιαίτερης αισθητικής, δεδομένης της χρήσης του ως νοσηλευτικό ίδρυμα, έχει γίνει έρμαιο της εγκατάλειψης και των βανδαλισμών. Η μόνη χρήση που φαίνεται να εξυπηρετεί πλέον είναι η εναπόθεση αλατιού στα υπόστεγα των εισόδων του από τον Δήμο Μελισσίων.
Τι επιθυμεί το ΝΙΕΝ
Ο νέος πρόεδρος του ΝΑΤ Αύγουστος Μαρούλης, που ήταν παρών στη δράση καθαρισμού του χώρου, σπεύδει να μας ενημερώσει ότι πέρα από την αποψίλωση και τη φύλαξη του περιβάλλοντα χώρου, είναι ψηλά στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης και η επαναλειτουργία του ΝΙΕΝ ως νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική επιλογή αξιοποίησης των περίπου 120 κτηρίων που ανήκουν στην περιουσία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ).
«Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ταμείου είναι επιβεβλημένη δεδομένων αφ’ ενός των οικονομικών προβλημάτων του ΝΑΤ και αφ’ ετέρου του γεγονότος ότι το ταμείο επιδοτείται από το κράτος», υπογραμμίζει ο κ. Μαρούλης, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Εξηγεί, επίσης, ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ν’ αλλάξει προορισμό το κτήριο, μιας και αυτός είναι σαφώς ορισμένος στο καταστατικό του ΝΑΤ.
Στην πράξη, όμως, πώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο αξιοποίησης; Ο πρόεδρος του ΝΑΤ απαντά ότι θα γίνει «με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, ακόμα και μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τον περιβάλλοντα χώρο που θα πρέπει, όπως σημειώνει, να παραμείνει και να διαφυλαχθεί ως τέτοιος.
Τι πιθανότητες έχει ένα τέτοιο σενάριο να προχωρήσει; Ο κ. Μαρούλης δηλώνει αισιόδοξος, τονίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν το μόνο χειροπιαστό στην υπόθεση είναι η σχετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΝΑΤ προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σ’ αυτήν περιγράφεται ένα γενικό πλαίσιο για την αξιοποίηση συνολικά της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και δεν εξειδικεύονται συγκεκριμένες προτάσεις. Λογικά, ο δρόμος αναμένεται μακρύς μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος.