Τι θέλει ο Δήμος
Ο Δήμος Μελισσίων, στα όρια του οποίου βρίσκεται το ΝΙΕΝ, όπως προκύπτει από την επικοινωνία που είχαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, επιμένει στην εκπεφρασμένη θέση του -μέσω και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου- να χαρακτηριστεί η έκταση του ΝΙΕΝ ως αυτοτελής δασική έκταση και ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χτιστεί έστω κι ένα τετραγωνικό επιπλέον των κτηρίων που υπάρχουν ήδη μέσα σ’ αυτήν. Σε ό,τι αφορά το κτήριο προτείνεται η αξιοποίησή του για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
Η θέση αυτή βρίσκει απολύτως σύμφωνη και τη μείζονα μειοψηφία. Ο επικεφαλής της Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου δηλώνει αφ’ ενός ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να οριοθετηθεί ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης -πράγμα εφικτό, δεδομένου ότι είναι χαρακτηρισμένη ως εκτός Σχεδίου- και αφ’ ετέρου ότι τα υπάρχοντα κτήρια μπορούν να αξιοποιηθούν ως χώρος πολλαπλών χρήσεων.
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει με έμφαση ότι ο Δήμος Μελισσίων είναι ήδη επιβαρυμένος με πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα και κατά την εκτίμησή του, η πλειοψηφία των Μελισσιωτών θα δεν θα επιθυμούσε να λειτουργήσει ένα ακόμα νοσοκομείο στην πόλη τους. «Η πόλη δεν αντέχει άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα», υπογραμμίζει.
Την αντίθεσή του στα παραπάνω σενάρια όμως εκφράζει, μέσω της «Α», ο επικεφαλής της ΔΑΣ Τάσος Καρατζής, ο οποίος υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι τις τελικές αποφάσεις για την τύχη του ΝΙΕΝ θα πρέπει να πάρουν τα ναυτικά σωματεία, εφόσον πρόκειται για την περιουσία τους. Ο ίδιος μας θυμίζει ότι πάγια θέση των ναυτικών σωματείων είναι να επαναλειτουργήσει το ΝΙΕΝ ως νοσηλευτικό ίδρυμα επαγγελματικών νοσημάτων.
Μια φορά κι έναν καιρό…
Το ΝΙΕΝ αποτελείται από ένα πενταώροφο κτηριακό συγκρότημα, επιφανείας 11.600 τ.μ., επί οικοπέδου περίπου 127 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Πόρου, Θεμιστοκλέους κι Εμπορικής Ναυτιλίας, στα Μελίσσια.
Στην περιβάλλουσα πευκόφυτη έκταση, μοναδικής ομορφιάς, συναντάμε και μια αποξηραμένη πλέον κοίτη ρέματος.
Το νοσοκομείο, το οποίο τις καλές εποχές διέθετε 350 κλίνες, λειτούργησε μεταξύ του 1948 -αρχικά ως σανατόριο για τους ναυτικούς- και του 1974, οπότε και ουσιαστικά ανέστειλε τη λειτουργία του, εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας κι ελλείψει χρημάτων για την ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού του.
Έκτοτε, το μεν κτήριο, εκτός από τη φθορά του χρόνου, αντιμετώπισε εκτενείς λεηλασίες και βανδαλισμούς, η δε περιβάλλουσα πευκόφυτη έκταση, με ελλιπή περίφραξη και φύλαξη, αποτέλεσε από χώρο σύναξης και ορμητήριο αγελών αγριόσκυλων μέχρι και… βοσκότοπο αιγοπροβάτων, όπως μαρτυρούν οι παλαιότεροι. Η περίφραξη του χώρου ανακατασκευάστηκε μόλις το 2006.
Ολοκληρώθηκε ο καθαρισµός
Το ιδιωτικό συνεργείο, στο οποίο είχε αναθέσει το ΝΑΤ τον καθαρισμό και την αποψίλωση του περιβάλλοντα χώρου του ΝΙΕΝ, ολοκλήρωσε στις αρχές Ιουλίου το έργο του, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Αύγουστος Μαρούλης, με την πολτοποίηση των ξερών κλαδιών από ειδικό μηχάνημα. Ο κ. Μαρούλης τόνισε βέβαια ότι υπάρχουν ακόμα ξεραμένα δέντρα που πρέπει να κοπούν, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Στα σχέδια της διοίκησης του ΝΑΤ είναι και η συντήρηση του φυλακίου στην είσοδο του ΝΙΕΝ, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί, από το υπάρχον προσωπικό του Ταμείου, κάποιος φύλακας, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες.
Θυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου πρόσκοποι -Προσκοπική Κίνηση Μελισσίων- εθελοντές, συνεργείο του Δήμου Μελισσίων αλλά και το ιδιωτικό συνεργείο του ΝΑΤ συνεργάστηκαν για τον καθαρισμό και την αποψίλωση μέρους του προαύλιου χώρου, στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων «100 πάρκα και χώροι πολιτισμού».