Όταν μπήκαμε στη ζεστή και φιλική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, όπου για οκτώ εβδομάδες λάμβανε χώρα το σεμινάριο για την πρόληψη της βίας στα παιδιά, η κουβέντα είχε «ανάψει». Οι συμμετέχουσες, όλες γυναίκες, εκπαιδευτικοί και μανάδες στην πλειονότητά τους, αντάλλασσαν ιδέες και προτάσεις για τη διαχείριση ενός δύσκολου περιστατικού: Το δίχρονο παιδί τους, που το έχουν πάρει μαζί τους στο σούπερ μάρκετ, αρχίζει να ζητάει επίμονα ό,τι βλέπει μπροστά του. Όταν του το αρνούνται, πέφτει στο πάτωμα και αρχίζει να τσιρίζει.
«Κάνουμε συμφωνία να του πάρουμε ένα από όλα αυτά που ζητάει», λέει μια από τις εκπαιδευτικούς που συμμετέχει. «Θα φρόντιζα να είχα πάρει μαζί μου κάποιον συνοδό για να το απασχολεί και να προλάβω την κρίση», υποστηρίζει μια άλλη.
Ο εισηγητής του σεμιναρίου, ψυχολόγος Παντελής Πρώιος, τις ακούει προσεκτικά και τις ενθαρρύνει να σκεφτούν ακριβώς προς την κατεύθυνση της πρόληψης τέτοιων κρίσεων, αλλά και της κατανόησής τους όταν αυτές ανακύπτουν. Σημειώνει ότι είναι καθοριστικό οι γονείς να αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους το παιδί τους αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο και όχι να το θεωρούν αυτόματα κακότροπο.
Εξηγεί ότι τα συναισθήματα που βιώνει ένα δίχρονο παιδί στον έξω κόσμο, μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, με ένα σωρό υλικούς πειρασμούς και με άγνωστους ανθρώπους γύρω του είναι κατακλυσμιαία. Όταν τσιρίζει και πέφτει στο πάτωμα δεν το κάνει για να τιμωρήσει τους γονείς του, λέει μεταξύ άλλων ο κ. Πρώιος.
Η κατανόηση της συμπεριφοράς του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του βιωματικού σεμιναρίου για την πρόληψη της βίας στα παιδιά, το οποίο πρωτοποριακά διοργανώθηκε από τον Δήμο Νέας Πεντέλης, με πρόταση της υπεύθυνης του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του σχολικού πληθυσμού, κλινικής ψυχολόγου Ντίνας Τζιμογιάννη.
Το σεμινάριο καταπιάστηκε και με πολλά άλλα θέματα, αλλά ίσως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, όπως περιέγραψαν οι συμμετέχουσες στο τέλος, είναι ότι τα πραγματεύτηκε με τρόπο διαδραστικό που τους έδωσε τη δυνατότητα επί συγκεκριμένων «σεναρίων» να καταγράψουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Επειδή ακριβώς «δεν υπάρχει σχολείο για να διδαχτούμε το σημαντικότερο ρόλο της ζωής μας», όπως είπε με παράπονο μια εξ αυτών.
Σημειώνουμε πάντως ότι ο Δήμος Νέας Πεντέλης έχει οργανώσει ήδη με επιτυχία ένα αντίστοιχο σεμινάριο για γονείς. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφέρομενοι να αναζητήσουν στον συντονιστή του προγράμματος, ψυχολόγο Παντελή Πρώιο, στο τηλέφωνο 2102829141, αλλά και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων www.seps.gr.
Κατερίνα Καρύγιαννη