Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Μελίσσι» και ο Παιδικός Σταθμός «Μελισσάκι», «απειλούνται» λόγω έλλειψης ευρωπαΐκής χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Γίνονται προσπάθειες να περάσουν σε ΝΠΙΔ του Δήμου.
Με αφορμή τη διελκυστίνδα αυτή, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επισκέφθηκε τον Παιδικό Σταθμό «Μελισσάκι» και συνομίλησε με τη διευθύντρια Αναστασία Μωυσίδου (στη φωτογραφία), προκειμένου να μάθει από πρώτο χέρι τα ζητήματα που απειλούν σήμερα τη λειτουργία του σταθμού, ο οποίος φιλοξενεί φέτος 29 παιδιά.
Από την επικοινωνία αυτή προκύπτει ότι, πέραν του δομικού προβλήματος που αναφέρθηκε παραπάνω και αφορά στη συνέχιση της χρηματοδότησης σε καθεστώς Δημοσίου Δικαίου, το «Μελισσάκι» αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά ζητήματα.
Καταρχάς, όλο το προσωπικό του Σταθμού -πέντε μισθωτοί και δύο εξωτερικοί συνεργάτες- παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2010 και ορισμένοι και από τον Φεβρουάριο, λόγω του προβλήματος που ανέκυψε πέρσι με την έγκριση από την πάρεδρο των ενταλμάτων της ΚΕΚΑ. Όπως μας είπε η Αν. Μωυσίδου, οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αγωγή από τον Φεβρουάριο του 2011, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μούστρης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, σημείωσε ότι επίκειται ρύθμιση με το ΙΚΑ -λόγω προηγούμενων οφειλών- προκειμένου να εκταμιευτεί μέρος της επιχορήγησης, η οποία ανέρχεται σε περίπου 22.000 ευρώ και να πληρωθούν τουλάχιστον κάποιοι μισθοί.
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, προσδοκώντας ότι θα βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του σταθμού.
Απαντώντας σε ερώτηση του συνδυασμού ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ αναφορικά με τη λειτουργία της έτερης δομής «Μελίσσι» (Δημοτικό Συμβούλιο 12/4/11), ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε το θέμα, που αφορά, όπως είπε, μισούς και πλέον δήμους της Αττικής. Μέχρι να δοθεί, αν δοθεί, κάποια λύση σε κεντρικό επίπεδο, ο Δήμος, όπως είπε ο δήμαρχος εξετάζει δύο λύσεις, τις οποίες όμως δεν ανακοίνωσε, κρίνοντας ότι δεν είναι ώριμες ακόμα. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Δήμος στη δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Όπως μας εξηγεί η Αν. Μωυσίδου, η εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είναι αναγκαία, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει ο σταθμός να διατηρήσει τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρει. Σημειώνεται ότι, μεταξύ των άλλων, στο πρόγραμμα του σταθμού περιλαμβάνονται μάθημα αγγλικών -δύο φορές την εβδομάδα- μάθημα μουσικής -μια φορά την εβδομάδα- θεατρικό παιχνίδι, παρακολούθηση από παιδίατρο, παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς στο χώρο του σχολείου, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.
Ήδη, έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για το καθιερωμένο πλέον καλοκαιρινό φεστιβάλ, που θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων έκθεση βιβλίου, έκθεση των χειροτεχνιών των παιδιών, θεατρική παράσταση, μουσική παράσταση, διήγηση παραμυθιών, διάφορα παιχνίδια. Για όλους τους παραπάνω λόγους το «Μελισσάκι», όπως λέει η διευθύντριά του, έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και ήδη πολλοί γονείς τηλεφωνούν από τον Φεβρουάριο ακόμα για να εξασφαλίσουν στο παιδί τους μια θέση για την επόμενη χρονιά. Όνειρο και προσδοκία της, όπως τονίζει, είναι ο σταθμός να αναπτυχθεί εντάσσοντας επιπλέον δραστηριότητες και ακόμα περισσότερα παιδιά.
Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά σκληρή, ώστε να «προσγειώνει» παιδαγωγούς, αλλά και γονείς. Όπως αναφέρει η Αν. Μωυσίδου, οι γονείς συμφώνησαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τις δύο παιδαγωγούς, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν τον Απρίλιο και θα έπρεπε να φύγουν.
Στην πορεία της συζήτησης συνειδητοποιούμε ότι, ενώ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογένειας & Επαγγελματικής Ζωής», για τη στήριξη της άνεργης, της εργαζόμενης μητέρας με χαμηλό εισόδημα και της μονογονεϊκής οικογένειας, το κάθε παιδί που φοιτά στο «Μελισσάκι» επιχορηγείται με 360 ευρώ, τα τροφεία για τα υπόλοιπα παιδιά ξεκινούν από 25 ευρώ και φτάνουν το ανώτερο στα 71 ευρώ. Όπως εξηγεί η διευθύντρια του σταθμού, με το ποσό των 1.000 ευρώ που συγκεντρώνεται κάθε μήνα από τα τροφεία είναι αδύνατον να καλυφθούν τα βασικά έξοδα του Σταθμού.
Το «Μελίσσι»
Το «Μελίσσι» δεν ήταν εφικτό να το επισκεφτούμε, μιας και από τον Σεπτέμβριο του 2010 δεν λειτουργεί ελλείψει χώρου, μετά από έξωση που έκαναν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου που το φιλοξενούσε, καθώς δεν τους είχαν καταβληθεί ενοίκια από τον Αύγουστο του 2009. Μέχρι να αναστείλει τη λειτουργία του, εξυπηρετούσε 80 οικογένειες, προσφέροντας κατά γενική ομολογία υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ανάλογες με αυτές που αναφέραμε για το «Μελισσάκι».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μούστρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Α», υποστήριξε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να επαναλειτουργήσει το ΚΔΑΠ από το φετινό Καλοκαίρι -μετά το κλείσιμο των σχολείων- κατά πάσα πιθανότητα στον χώρο του 3ου-5ου Δημοτικού Μελισσίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς που εργάζονται το καλοκαίρι. Από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζεται, όπως τόνισε, να λειτουργήσει κανονικά το «Μελίσσι» σε νέο κτήριο.
Με τι καθεστώς; Παραμένει αδιευκρίνιστο, όπως αναφέραμε παραπάνω. Ο Π. Μούστρης, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι ο Δήμος έχει πρόθεση να λειτουργήσουν οι δύο δομές, ακόμα και χωρίς την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μένει να αποδειχθεί εάν η οικονομική κατάσταση του Δήμου θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού…
Κατερίνα Καρύγιαννη