Δραματική αύξηση παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο της δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων από φόλες στον Δήμο Πεντέλης. Δεκάδες αδέσποτα, μεταξύ των οποίων και ζώα τα οποία είχε περιθάλψει πρόσφατα ο Δήμος, δηλητηριάζονται καθημερινά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποιο αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Μιλώντας με την εθελόντρια του Συλλόγου «Φιλοζωϊκή Παρέμβαση Μελισσίων», η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε από τον Δήμο Πεντέλης και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλους δήμους. «Ως Σύλλογος κάνουμε συστηματικές προσπάθειες να ενημερώσουμε τους πολίτες για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα αδέσποτα ζώα, ενώ συνιστούμε μεγάλη προσοχή και στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία επιτήδειοι τοποθετούν φόλες σε αυλές κατοικιών», όπως υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στους λόγους της εμφάνισης του φαινομένου, τόνισε ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες, μαζί με την έλλειψη σωστής διαπαιδαγώγησης των πολιτών για τη συνύπαρξη με ζώα. «Μεγάλος αριθμός πολιτών, λόγω της οικονομικής δυσκολίας, εγκαταλείπει τα κατοικίδια στον δρόμο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων και, κατ’ επέκταση, τα περιστατικά κακοποίησής τους» σημειώνει.
Για τον λόγο αυτό, τα τέσσερα μέλη που αποτελούν τον Σύλλογο προβαίνουν στη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, με στόχο να δοθούν για υιοθεσία, αφού πρώτα εμβολιαστούν και στειρωθούν. «Δυστυχώς, λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, έχει μειωθεί ο αριθμός των υιοθεσιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, παρόλα αυτά, ο Σύλλογος από την αρχή της λειτουργίας του έχει καταφέρει να δώσει για υιοθεσία 50 αδέσποτα, ενώ έχει περιθάλψει γύρω στα 200» τονίζει.
Μάλιστα, μετά από έκκληση του Συλλόγου στους αρμόδιους φορείς της δημοτικής αρχής, ο Δήμος προχώρησε σε συνεργασία με την Kτηνιατρική Κλινική του Δήμου της Νέας Ερυθραίας, όπου και μεταφέρονται τα εγκαταλελειμμένα ζώα. «Η συνεργασία του Δήμου μας στο κομμάτι της περίθαλψης είναι πολύ σημαντική, καθώς μας απαλλάσσει από ένα μεγάλο μέρος των εξόδων» επισημαίνει η εθελόντρια.
Αναφορικά με τα ζώα που δεν καθίσταται εφικτό να δοθούν για υιοθεσία, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα μέλη του Συλλόγου τα τοποθετούν στο σημείο όπου τα βρήκαν και τα επιβλέπουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, φροντίζοντας για τη σίτισή τους. Δυστυχώς όμως, παρά τις προσπάθειες του Συλλόγου για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αδέσποτων ζώων, τα περισσότερα από αυτά δεν επιβιώνουν, λόγω των περιστατικών φολιασμού που παρατηρούνται, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων.
Ενδεικτικό της αδιαφορίας των πολιτών αναφορικά με το πρόβλημα των αδέσποτων είναι και η μηδενική ανταπόκριση στις εκκλήσεις του Συλλόγου για συμμετοχή και άλλων εθελοντών. «Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλη δυσκολία, λόγω της έλλειψης ατόμων που θα μπορούσαν να μας συνδράμουν στην προσπάθειά μας. Ωστόσο θα συνεχίσουμε το έργο μας, παρά τις δυσκολίες, ενώ ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση και βοήθεια από συμπολίτες μας» υπογραμμίζει, το μέλος του Συλλόγου.
Μαρία Καραογλάνογλου