Τη συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης στην πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στη δημιουργία Υγειονομικού Μπλοκ στα Βορειοανατολικά Προάστια, με στόχο την διασύνδεση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, μεταξύ των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, «Αμαλία Φλέμιγκ» και Παίδων Πεντέλης ενέκρινε κατά πλειοψηφία (πλην ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ) το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του.
Στόχος του υγειονομικού μπλοκ είναι η διάσωση των έγκριτων κλινικών των Νοσοκομείων σε επίπεδο γρήγορης και ποιοτικής πρόσβασης των ασθενών σε αυτές, καθώς και η αυτοτέλεια των Νοσοκομείων. Σύμφωνα, με την εισήγηση της δημοτικής αρχής «εάν αυτό δεν είναι δυνατόν για σοβαρούς λόγους, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την υπαγωγή της διοικητικής ευθύνης του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης στο Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ενόψει της γεωγραφικής του θέσης».
Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, η οποία ισχύει από 1-1-2013 λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, διαθέτοντας ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποφασίστηκε η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης υπό ενιαία διοίκηση ως διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία».
Στην εισήγηση της διοίκησης αναφέρονται σχετικά τα εξής: «Όπως γνωρίζουμε, το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι ένα σύγχρονο παιδιατρικό Νοσοκομείο με πλήρη αυτάρκεια και γρήγορες διαδικασίες λειτουργίας, το οποίο είναι συνεχώς αναπτυσσόμενο, λόγω δε της γεωγραφικής του θέσης καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου πληθυσμού των βορειοανατολικών προαστίων του Νομού Αττικής. Οι παραπάνω διατάξεις όμως έχουν σαν συνέπεια την παύση της λειτουργικής αυτονομίας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, την υποβάθμισή του και την μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας των Βορείων Προαστίων, γεγονός που δημιουργεί απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες».
Για να αποτραπεί η υποβάθμιση του Νοσοκομείου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τη δημιουργία Υγειονομικού Μπλοκ στη περιφέρεια των Βορειοανατολικών προαστίων, με σκοπό τη διασύνδεση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών μεταξύ των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Παίδων Πεντέλης και «Αμαλία Φλέμιγκ», τα οποία θα έχουν αυτονομία και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών 12 Δήμων των Βορείων Προαστίων, με στόχο την διάσωση των κλινικών και της γρήγορης πρόσβασης των ασθενών σε αυτές. Επί πλέον προτείνει στον πουργό Υγείας την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης με την υπαγωγή της διοικητικής ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης στο Γενικό Νοσοκομείο Σισμανόγλειο, λόγω της Γεωγραφικής του θέσης.
Με την από 12-2-2013 επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης του νοσοκομείου περιφερειακά της Αθήνας «όπως στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη παγκοσμίως», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και προτείνει να υπαχθεί η διοικητική και μόνο αυτή ευθύνη του στο κοντινό συγκρότημα του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, διατηρώντας και αναβαθμίζοντας το παιδιατρικό-εφηβικό χαρακτήρα του, με πλήρεις τις υπηρεσίες, τις κλίνες και το οργανόγραμμά του.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι κινητοποιήσεις και στα Σωματεία Εργαζομένων των τριών νοσοκομείων, με απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και ομιλίες, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά των συγχωνεύσεων ή των καταργήσεων των νοσοκομειακών μονάδων.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, «ο Δήμος μας από πέρυσι είχε αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την βιωσιμότητα και την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης». Στις 6 Απριλίου 2012, διοργανώθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης: Βιωσιμότητα- Λειτουργία-Αναβάθμιση”, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εν συνεχεία, στις 14 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου και του προεδρείου των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης όπου επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η ανάγκη ύπαρξης του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης στην περιοχή ως αυτάρκους και αυτοτελούς Παιδιατρικού Νοσοκομειακού Κέντρου στην περιφέρεια Αθηνών».
Το Υγειονομικό Μπλοκ στο οποίο θα συμμετέχει ο Δήμος Πεντέλης συναποτελείται από τους Δήμους: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Διονύσου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας, Χαλανδρίου.