Παρά τις ανωτέρω αποφάσεις, η διαμορφωμένη κατάσταση στο χώρο της ΜΚ Παλαιάς Πεντέλης, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία που πραγματοποίησε στις 11 και 16 Νοεμβρίου 2002 ο Δ/ντής και Πρόεδρος της ΕΜΚΦ Ανατ. Αττικής ήταν η ακόλουθη:
– Οι ιδιώτες καταπατητές παρέμεναν στον περιφραγμένο και καταπατημένο χώρο του κτίσματος
– Η περίφραξη της κατασκήνωσης ήταν κατεστραμμένη και τα όρια αυτής παντελώς άγνωστα με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη είσοδο του οποιουδήποτε στο χώρο
– Υπήρχαν εμφανή ίχνη κοπής δέντρων, προσθέτοντας στις παραπάνω διαπιστώσεις τη διεκδίκηση της κυριότητας, νομής και κατοχής της έκτασης, από την Ιερά Μονή Θεολόγου.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, σε επίσκεψη της ΚΕΜΚΦ στο χώρο της κατασκήνωσης, 5 μήνες αργότερα, προκειμένου να ρυθμιστούν οι εργασίες για την επαναλειτουργία της, διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσίες της Κοινότητας Παλαιάς Πεντέλης είχαν προχωρήσει σε αυθαίρετες παρεμβάσεις και αλλοίωση του χώρου. Συγκεκριμένα, είχαν καταστρέψει εντελώς την είσοδο και την περίφραξη στη δυτική πλευρά της κατασκήνωσης, είχαν κατασκευάσει δρόμο και είχαν εκτελέσει προσχώσεις σε εγκαταστάσεις τμήματος του κατασκηνωτικού χώρου πριν η αρμόδια υπηρεσία προβεί στην αναδάσωση του χώρου αυτού. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αλλάξει ολοκληρωτικά η διαμόρφωση του χώρου, να μειωθεί η δυναμικότητα της κατασκήνωσης και να καταστεί η λειτουργία της μη ασφαλής για τους μαθητές και συνεπώς αδύνατη.
Στις 3/11/2003 με το αρ. πρωτ. 121623/Δ4 έγγραφό του προς τη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, ο τότε Γενικός Γραμματέας αφενός αναφέρει την ανάρτηση πινακίδας στην ΜΚ Παλαιάς Πεντέλης από την ομώνυμη κοινότητα και αφετέρου ζητεί την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για την αποβολή των καταπατητών. Επίσης, με το αρ. πρωτ. 122183/Δ4 έγγραφό του στις 5/11/2003 ζητεί από τον ΟΣΚ να προβεί στις απαιτούμενες εργασίες ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της κατασκήνωσης το καλοκαίρι του 2004.
Το Φεβρουάριο του 2004 οι καταπατητές εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο της κατασκήνωσης. Αυτό προκύπτει από το αρ. πρωτ. 17836/Δ4/18-02-2004 έγγραφο του Δ/ντη Διοικητικών Υποθέσεων ΠΕ και ΔΕ του ΥΠΕΠΘ προς την πολεοδομία Αγ. Παρασκευής.
Το Δεκέμβριο του 2004 η Κεντρική Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας με την αριθμ. 7/2004 Πράξη της αναθέτει τη διοικητική και οικονομική ευθύνη της μαθητικής κατασκήνωσης Παλαιάς Πεντέλης για το έτος 2005 στη Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Αττικής.
Από το 2005 και μετά, δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφόρηση για την κατάσταση αλλά και για την τύχη της εν λόγω κατασκήνωσης. Το έγγραφο Φ.124/16876/20-7-2012 της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Αττικής ουδέποτε απαντήθηκε. Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι καταπατητές αποβλήθηκαν από το χώρο της κατασκήνωσης, ούτε εάν η τότε Κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης προέβη στην αποκατάσταση του χώρου.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στην ΑΚΕ με αριθμό 524/28-11-2013 που κατέθεσε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα στοιχεία των μαθητικών κατασκηνώσεων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας, παρέλειψε να αποστείλει τα στοιχεία των κατασκηνώσεων της Αττικής.
Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Για ποιο λόγο από το 2005 και μέχρι σήμερα στα αλλεπάλληλα ερωτήματα της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του Φ.124/16876/20-7-2012 εγγράφου δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση;
Υλοποιήθηκαν οι αριθμ 15/1999 και 16/1999 εισαγγελικές αποφάσεις με τις οποίες διατάχτηκε η αποβολή των ιδιωτών καταπατητών από την κατασκήνωση της Παλαιάς Πεντέλης; Εάν ναι, πότε;
Αποκαταστάθηκε ο χώρος της κατασκήνωσης από την τότε Κοινότητα της Παλαιάς Πεντέλης και πότε;
Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατασκήνωσης;
Για ποιο λόγο η κατασκήνωση δεν έχει επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα;
Παρακαλώ όπως καταθέσετε στο σώμα τα εξής:
Την απάντηση του Υπουργείου στο Φ.124/16876/20-7-2012 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Αττικής καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα.
Τα πλήρη περιγραφικά στοιχεία των μαθητικών κατασκηνώσεων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Νομό Αττικής, ήτοι τον ακριβή αριθμό τους, τον γεωγραφικό προσδιορισμό, την ακριβή έκταση, τις υλικοτεχνικές υποδομές που περιλαμβάνουν, τον αριθμό των φιλοξενούμενων μαθητών ανά κατασκηνωτική περίοδο κ.ά., καθώς και το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε μαθητικής κατασκήνωσης, ήτοι οποιεσδήποτε συμβάσεις παραχώρησης, ενοικίασης, μεταβίβασης, αξιοποίησης έχουν κυρωθεί με συμβολαιογραφικές πράξεις, νομοθετήματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα κ.ά.».