Ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως αναφέρουν, «τηρεί σιγή ιχθύος για την τύχη της Μαθητικής Κατασκήνωσης στη Παλαιά Πεντέλη», κατέθεσαν 10 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Γιώργος Πάντζας, Τζένη Βαμβακά, Δημήτρης Στρατούλης, Φωτεινή Κούβελα, Ελένη Αυλωνίτου, Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Αμανατίδης, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Μαρία Κανελλοπούλου, παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης γύρω από τον χώρο της Μαθητικής Κατασκήνωσης, στην οποία, όπως αναφέρουν, «επικρατεί νεφελώδης κατάσταση, ενώ έχει καταπατηθεί εδώ και καιρό από ιδιώτες, οι οποίοι δεν απομακρύνονται ούτε κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών». Παράλληλα, ζητούν να πληροφορηθούν ποιο είναι το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου της κατασκήνωσης, αλλά και για ποιον λόγο δεν επαναλειτούργησε τα χρόνια που μεσολάβησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Πεντελικού το 1998.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Με το αριθμό πρωτ. Φ.124/16876/20-7-2012 έγγραφό της, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, είχε ζητήσει από το Τμήμα Γ΄ της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων του ΥΠΑΙΘ μία σειρά εγγράφων καθώς και απαντήσεις, που αφορούν στη Μαθητική Κατασκήνωση της Παλαιάς Πεντέλης, προκειμένου να διαφωτιστεί η νεφελώδης κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω κατασκήνωση, για την οποία τηρείται μέχρι και σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ «σιγή ιχθύος».
Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, περιήλθε μέρος της αλληλογραφίας για το διάστημα από Νοέμβριο 2002 έως Δεκέμβριο 2004, που αφορά στο ζήτημα της Μαθητικής Κατασκήνωσης του Υπουργείου Παιδείας στην Παλαιά Πεντέλη, καθώς και το προαναφερθέν έγγραφο (Φ.124/16876/20-7-2012).
Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας: Το έτος 1998, τμήμα της δασικής έκτασης της Μαθητικής Κατασκήνωσης καταστράφηκε από πυρκαγιά, γι’ αυτό και ζητήθηκε από τη Δ/νση Αναδασώσεως Αττικής η αναδάσωσή του. Επίσης, ο χώρος της κατασκήνωσης είχε, άγνωστο πότε, καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι αφενός είχαν πραγματοποιήσει αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου της υδατοδεξαμενής και αφετέρου είχαν περιφράξει πλήρως και είχαν ασφαλίσει τον περιβάλλοντα χώρο της δεξαμενής, έκτασης περίπου 1500 τ.μ. προσπαθώντας να κατατμήσουν και να οικοπεδοποιήσουν το δασικό χώρο της κατασκήνωσης.
Με τις αριθμ. 15/1999 και 16/1999 δικαστικές αποφάσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και του Εισαγγελέα Εφετών αντίστοιχα, διατάχθηκε η αποβολή των ιδιωτών καταπατητών από την ΜΚ Παλαιάς Πεντέλης και η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση με την αφαίρεση της περίφραξης.
Με το αριθμ. 2265/7-2-2000 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου ΥΠΕΠΘ επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι με την υλοποίηση της εισαγγελικής απόφασης δικαιώνεται πλήρως και ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο «αφού η εκτέλεση αυτής σημαίνει όχι μόνο αφαίρεση της περίφραξης αλλά και εγκατάσταση του Δημοσίου σε ολόκληρη την καταπατηθείσα έκταση με ταυτόχρονη αποβολή των αντιδίκων από αυτήν και συνεπώς και από το κτίσμα της υδατοδεξαμενής που επίσης παράνομα κατέλαβαν και χρησιμοποιούν σαν κατοικία». Μάλιστα ζητήθηκε από την ΚΥ του ΥΠΕΠΘ να μεριμνήσει για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων με συνδρομή αστυνομικού οργάνου.