Τους φόβους και τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί από πολλές πλευρές για την μετατροπή της πτέρυγας ΩΡΛ του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης σε δομή φιλοξενίας παιδιών κατόπιν εισαγγελικής εντολής επιβεβαίωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Πεντέλης, το οποίο επισκέφθηκε τον χώρο προ ημερών.
Σε ανακοίνωσή τους που απέστειλαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο πρόεδρος Κωνσταντίνους Χριστόπουλος και τα μέλη που συνθέτουν το Δ.Σ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την ασφάλεια των παιδιών που φιλοξενούνται στην δομή, όσο και στην συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του νοσοκομείου σε βασικούς τομείς.
Παραθέτοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό, τα μέλη της Ένωσης περιγράφουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης των παιδιών αυτών, με έλλειψη επιτήρησης, έλλειψη εκπαιδευτικής δραστηριότητας και γενικά μια κατάσταση η οποία εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την σωματική τους ακεραιότητα.
Παράλληλα, μιλώντας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταγράφουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, με έλλειψη προσωπικού, μηχανημάτων και χώρων, την στιγμή που η Β’ Παιδιατρική Κλινική, όπως επισημαίνουν, παραμένει κλειστή εδώ και 1,5 χρόνο, αλλά και την άκαρπη προσπάθεια για συνάντηση με την διοίκηση του νοσοκομείου.
Η αυτοψία
Στο κείμενο που απέστειλε η Ένωση Γονέων στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«Επίσκεψη – αυτοψία έκανε το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Πεντέλης πριν λίγες εβδομάδες στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ο γραμματέας Μιχάλης Πρωτολάτης και μέλη του ΔΣ, επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο καθώς τα σημάδια και οι πληροφορίες ήταν εδώ και καιρό ανησυχητικά.
Συναντήσαμε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό να εργάζονται υπό συνθήκες κάτι περισσότερο από αντίξοες. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις πολλές, αλλά το σημαντικότερο πλέον είναι η δομή φιλοξενίας των παιδιών με εισαγγελική εντολή. Γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και κυρίως τα παιδιά, όλα τα παιδιά, διατρέχουν πλέον καθημερινά κίνδυνο!
Μιλήσαμε με τον ΩΡΛ γιατρό κ. Γιώργο Κοκολάκη, την ορθοπεδικό κ. Ιωάννα Πασπάτη, τον διευθυντή Παιδοψυχιατρικής κ. Γιώργο Γκριτζέλα, τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Ηλία Λιόλιο, αλλά και με αρκετούς γονείς με τα παιδιά τους.
Οι δυσκολίες είναι συχνά ανυπέρβλητες. Οι ελλείψεις, ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό πολύ σημαντικές. Τα χειρουργεία έχουν επείγουσα ανάγκη ανακαίνισης, με μόνο μία αίθουσα ανάνηψης χωρίς προσωπικό και μηχανήματα.
Η ανακαίνιση της Β’ παιδιατρικής κλινικής κρατάει την πτέρυγα κλειστή 1,5 χρόνο, ενώ 7 3κλινοι θάλαμοι με 22 κλίνες «αφιερώθηκαν» στη δομή.
Στην δε ορθοπεδική κλινική οι διαρκείς μετακομίσεις (τουλάχιστον 4) έχουν πλέον δημιουργήσει πρόβλημα χωροταξίας, ενώ η ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων, η οποία γίνεται με χορηγία ιδιώτη, δεν αναμένεται να τελειώσει πριν το τέλος του χρόνου.
Η ΩΡΛ κλινική έχει από 15 μόνο 7 κλίνες, μέχρι να μεταφερθεί (ίσως) από το νέο έτος στον πάνω όροφο για να ξαναέχει 15.
Η παιδοψυχιατρική κλινική, μακριά από το κεντρικό κτίριο, έξω από τον περίβολο του νοσοκομείου (πτέρυγα Β και Γ) δίπλα στο ΠΙΚΠΑ, με μόνο 4 κλίνες και χωρίς επαρκείς νοσηλευτές, στερείται εξωτερικών ιατρείων και δυσκολεύεται ακόμα και για μια απλή μετακίνηση για εξέταση.
Όλα τα παραπάνω όμως ωχριούν μπροστά στο μεγάλο πλέον πρόβλημα. Την δομή φιλοξενίας για παιδιά από εισαγγελικές παραγγελίες.
Παιδιά απομακρυσμένα με εισαγγελική εντολή από ακατάλληλο ή/και κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον, απλά «παραμένουν» σε ένα διαμορφωμένο χώρο εντός του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου.
Μόνα τους! Χωρίς φύλαξη, χωρίς φροντίδα, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς απασχόληση, χωρίς προστασία. Για μήνες!
Περιφέρονται στους χώρους του νοσοκομείου, στο προαύλιο, στο πάρκινγκ. Συγγενείς και συνοδοί, ίσως και αυτοί από τους οποίους απομακρύνθηκαν, τα επισκέπτονται ή και διαβιούν μαζί τους. Καταστροφές, βανδαλισμοί και συμπλοκές έχουν προκύψει, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και όχι μόνο μία φορά. Φιλοξενούμενοι έφηβοι «σχετίζονται» μεταξύ τους αλλά και με συνοδούς άλλων φιλοξενουμένων ενώ άλλοι διαπληκτίζονται και αντιπαρατίθενται με γονείς νοσηλευόμενων παιδιών.
Όπως μας ανέφερε ο γονέας Λευτέρης Π., συνόδευσε πριν λίγες μέρες το παιδί του για νοσηλεία στο Παίδων Πεντέλης μετά από επείγον περιστατικό. Ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το νοσοκομείο και να αφήσει τη σύζυγο του να διανυκτερεύσει ως συνοδός δίπλα στο παιδί, όπως και άλλες μητέρες με τα παιδιά τους, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος από τον διάδρομο. Βγαίνοντας αντίκρυσε τρία παιδιά να προσπαθούν να κουβαλήσουν έναν βράχο ώστε να τον πετάξουν από τις σκάλες! Με παραινέσεις γονέων μεταπείστηκαν και επέστρεψαν στο θάλαμο τους, ωστόσο μετά από λίγο εμφανίστηκε ένα νεαρό αγόρι 15-16 ετών βρίζοντας και απειλώντας γονείς και μια νοσοκόμα! Ο Λευτέρης παρενέβη και έπεισε το αγόρι να επιστρέψει στο θάλαμο του, όμως πλέον δεν μπορούσε να ρισκάρει να φύγει από το θάλαμο των παιδιών με τις μητέρες τους καθώς ήταν όλοι τρομοκρατημένοι, οπότε διανυκτέρευσε εκεί ξάγρυπνος. Λίγο αργότερα ήρθε ένα κοριτσάκι από θάλαμο της δομής κλαίγοντας και ζητώντας βοήθεια από τους γονείς συνοδούς γιατί έλεγε ότι την χτύπησαν άλλα παιδιά…
Το επόμενο πρωί, αντιλαμβανόμενος ότι τέτοια γεγονότα είναι πλέον μάλλον συχνά, ανακουφίστηκε που πήρε το εξιτήριο του παιδιού και έφυγαν όλοι μαζί σχεδόν τρέχοντας.
Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη δομή του Παίδων Πεντέλης περίπου 20 παιδιά από εισαγγελικές παραγγελίες. Η παραμονή τους κάθε άλλο παρά ολιγοήμερη είναι, με παιδιά να παραμένουν «προσωρινά» ήδη για περισσότερο από 2 και 3 μήνες. Με εισαγγελική εντολή απομακρύνονται από ένα ακατάλληλο ή και κακοποιητικό περιβάλλον και τοποθετούνται μόνα τους σε ένα επίσης ακατάλληλο νοσοκομειακό περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο διευθυντής της παιδοψυχιατρικής κλινικής, κ. Γκριτζέλας, γιατροί της οποίας συχνά καλούνται να παρέμβουν σε εντάσεις και εξάρσεις συμπεριφορών που προκύπτουν, έχει «ψυχιατρικοποιηθεί» ένα κοινωνικό πρόβλημα. Τα παιδιά αυτά παραμελούνται ξανά, και αυτή τη φορά πρόκειται για «θεσμική κακοποίηση». Μια δομή φροντίδας δεν χαρακτηρίζεται από το αν έχει τηλεόραση ή καλά κρεβάτια. Χαρακτηρίζεται από το προσωπικό της και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτής της δομής, απλά ΔΕΝ διατέθηκε προσωπικό! Αναφορές δε και καταγγελίες γιατρών και εργαζομένων «σταματάνε» μέσα στο νοσοκομείο, δεν φτάνουν παραπάνω (ΥΠΕ, Υπουργείο) και οι καταγγέλλοντες στοχοποιούνται.
Δυστυχώς, επαληθεύονται οι ενστάσεις, οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που είχαν μαζικά εκφράσει εκπρόσωποι και φορείς γιατρών, νοσηλευτών, γονέων και πολιτών, όταν ξεκίνησε η δημιουργία τον Μάρτιο και έγιναν τα εγκαίνια τον Ιούνιο του 2022, αυτής της δομής πρόνοιας μέσα σε μια δομή υγείας. Για την ακρίβεια, τα πράγματα είναι χειρότερα κι απ’ ότι φοβόμασταν. Δεν είναι πια ανησυχητικά. Είναι επικίνδυνα…
Υ.Γ.. Ζητήσαμε επίμονα και επανειλημμένα συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να ακούσουμε και τις θέσεις και εξηγήσεις τους για το πρόβλημα, αλλά και να ζητήσουμε τις ενέργειες τους για την επίλυση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ανταπόκριση».
Κ. Χριστόπουλος: «Εξαρχής λάθος, αυθαίρετη και πρόχειρη η εγκατάσταση της δομής»
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ ζήτησε από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Πεντέλης Κωνσταντίνο Χριστόπουλο το σχόλιό του για την κατάσταση που συνάντησε στο Παίδων, με τον ίδιο να κάνει λόγο για επιβεβαίωση των προβληματισμών και των ενστάσεων για την εγκατάσταση της δομής φιλοξενίας στον συγκεκριμένο χώρο.
«Ήταν εξαρχής λάθος, αυθαίρετη και πρόχειρη η δημιουργία μιας τέτοιας δομής πρόνοιας μέσα σε ένα νοσοκομείο», αναφέρει αρχικά ο Κ. Χριστόπουλος και προσθέτει: «Επιστημονικές διαφωνίες, αντιδράσεις φορέων και κινητοποιήσεις δεν ελήφθησαν υπόψη. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση στο Παίδων Πεντέλης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι». Όπως υποστηρίζει, «εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική μετατροπής, για την ακρίβεια υποβάθμισης, των παροχών υγείας και παιδείας σε εμπορεύματα».
«Βλέπουμε ιδιώτες, χορηγούς και ευαγή ιδρύματα να αναλαμβάνουν στοιχειώδη και βασικά μέρη δημόσιων παροχών» συνεχίζει: «Η νέα νομοθεσία θέλει τον διευθυντή του σχολείου να ψάχνει χορηγούς για εξοπλισμούς και αναλώσιμα, σύντομα ακόμα και για πετρέλαιο, ενώ οι διοικητές των νοσοκομείων αναζητούν χορηγούς για σεντόνια και γάζες!
Συγχέεται συνειδητά ο εθελοντισμός με την δωρεάν εργασία και η αλληλεγγύη με την φιλανθρωπία, με κοινό παρανομαστή πάντα την υποβάθμιση δημοσίων αγαθών».
Με το θέμα της «Κιβωτού του Κόσμου» να σοκάρει την κοινή γνώμη αυτές τις ημέρες, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων τονίζει: «Η κοινωνική πρόνοια, η υγεία και η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας, σαν κοινωνικό σύνολο και όχι ως άτομα, εταιρίες και χορηγοί. Τα πρόσφατα άλλωστε παραδείγματα με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις φιλοξενίας παιδιών που λάμβαναν αφειδώς χορηγίες και δωρεές, χωρίς σχεδόν κανέναν έλεγχο, όπου τα πράγματα όμως δεν ήταν όπως έδειχναν, πρέπει να μας προβληματίσουν και να δώσουμε στην δημόσια Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια την αξία και προσοχή που τους αξίζουν».