Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ξεκινάει τη λειτουργία της η Σχολή Γονέων που έχει οργανώσει ο Σύλλογος Γονέων του Κρυσταλλείου. Η Σχολή Γονέων θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα με την συνεργασία του δασκάλου του σχολείου Δημήτρη Αλεξόπουλου.
Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 20:00 και για 10 εβδομάδες, σε ζωντανή μετάδοση από την σελίδα του συλλόγου στο Facebook και σε αναμετάδοση (share) από τις σελίδες και άλλων Συλλόγων Γονέων του Δήμου Πεντέλης. Οι συνεδρίες είναι ανοικτές σε ερωτήσεις και σχόλια μέσω του Facebook όπως και η συμμετοχή για όσους γονείς και μέλη συλλόγων θέλουν, σε ένα ή περισσότερα πάνελ συζήτησης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
1. Δευτέρα 19/10/2020:
Τύποι γονέων σε μια εποχή που αλλάζει και ο ρόλος τους στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού -Πώς η άσκηση του γονεϊκού ρόλου επηρεάζει πτυχές της ανάπτυξης, της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας του παιδιού.
2. Δευτέρα 26/10/2020
Η διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού, τα όρια στην οικογένεια -Τι είναι δυσλειτουργική συμπεριφορά, τεχνικές και τρόποι διαχείρισης, πώς θέτουμε τα όρια.
3. Δευτέρα 02/11/2020
Γονείς και έφηβοι -Πώς οι γονείς και τα παιδιά αντιμετωπίζουν την εφηβεία, άλλοτε ως συγκρουσιακή κατάσταση, άλλοτε ως πρόκληση, χαρακτηριστικές συμπεριφορές εφήβων, τα όρια στην εφηβεία.
4. Δευτέρα 09/11/2020
Η επικοινωνία στην οικογένεια – Τρόποι και τεχνικές που προάγουν την επικοινωνία και τις σχέσεις στην οικογένεια, π.χ. η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση, η αυτοαποκάλυψη.
5. Δευτέρσ 16/11/2020
Το άγχος και η κατάθλιψη στα παιδιά – Αναγνώριση, αιτίες, τεχνικές και τρόποι διαχείρισης μέσα από τη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία.
6. Δευτέρα 23/11/2020
Συνεργασία σχολείου οικογένειας – Η ανάγκη της συνεργασίας, οι διακριτοί ρόλοι για την επίτευξή της, τρόποι εποικοδομητικής συνεργασίας.
7. Δευτέρα 30/11/2020
Ο ρόλος της οικογένειας στην εποχή της πανδημίας -Συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά και τους ενήλικες, τρόποι διαχείρισης, σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα.
8. Δευτέρα 07/12/2020
Η προσκόλληση και ο εθισμός στο gaming – ένα φαινόμενο της εποχής.
9. Δευτέρα 14/12/2020
Η αυτοεκτίμηση και η ενσυναίσθηση των παιδιών -Τι είναι, γιατί είναι σημαντικές, πώς μπορούν να αναπτυχθούν στα παιδιά.
10. Δευτέρα 21/12/2020
Το άγχος των βαθμών και της σχολικής επίδοσης, ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών -Η έμφαση στους γνωστικούς στόχους στη μαθησιακή διαδικασία, η «αγνόηση» των συνεργατικών, επικοινωνιακών και συναισθηματικών στόχων. Τρόποι διαχείρισης του σχολικού άγχους.
Βιογραφικό Εισηγητή κ. Δημήτρη Αλεξόπουλου
Πτυχία/Msc/PhD
Απόφοιτος Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων
Απόφοιτος Παιδαγωγικού Τμήματος Αθηνών
Απόφοιτος Μαρασλείου Διδασκαλείου (2ετή Μετεκπαίδευση στη Γενική Αγωγή)
Εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες (Παιδαγωγικό Τμήμα Αθήνας)
Msc στην Παιδαγωγική-Εκπαιδευτική Ψυχολογία
Msc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Εκπ/ση, την Υγεία και τα ΑΜΕΑ (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας) PhD C. Στην ψυχολογία
Συγγραφικό έργο
Σχολικά βιβλία στο μάθημα της ΜτΠ (Μελέτης του Περιβάλλοντος) μαθητή και δασκάλου, για τη Γ ́και Δ ́τάξη. Βιβλία: Για τη ΔΕΠΥ, την επικοινωνία στην οικογένεια και τη συμπεριφορά των παιδιών, την Κατάθλιψη και τη δόμηση ενός Ψυχοεκπαιδευτικού Προγράμματος Παρέμβασης για την παιδική και την εφηβική κατάθλιψη Δημοσιεύσεις ερευνών / αρθρογραφία σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά
Εργασιακή εμπειρία (29 έτη) ως:
Δάσκαλος Γενικής Αγωγής
Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής
Πρώην Σχολικός Σύμβουλος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο και εποπτείες φοιτητών (μαθήματα Ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας και εκπαιδευτικής ψυχολογίας)
Συνέδρια
Συμμετοχή με ανακοίνωση σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.