H σχέση μας με το βιβλίο στη μικρή ηλικία ανοίγει παράθυρο στις λέξεις και στη μαγεία της γλώσσας, χαρίζοντας μας την περιπλάνηση στους κόσμους των παραμυθιών. Η περιπέτεια της αφήγησης προσφέρει όσα χρειάζεται ένα παιδί για να κατανοήσει τον χρόνο που συμπορεύεται με την εξέλιξη της ιστορίας και τη γέννηση πρωτόγνωρων συναισθημάτων.
Το βιβλίο είναι παιδεία. Συνεισφέρει στη δημιουργία της προσωπικότητας, στην κατανόηση του άλλου, στον έλεγχο του εγώ. Είναι η είσοδος στην ομάδα του εμείς, από τη μικρή ηλικία. Δημιουργεί πολίτες με ευθύνη, κοινωνικές δεξιότητες και ιδίως χωρίς προκαταλήψεις. Ο ρόλος της διαμεσολάβησης του συγγραφέα ανάμεσα στο παιδί και στο φαντασιακό είναι μεγάλη ευθύνη. Ο χώρος, όπου στεγάζεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης αυτού του ανθρώπου, στην οποία ο καθ’ ένας μας έχει ελεύθερη πρόσβαση είναι οι βιβλιοθήκες οι οποίες στοχεύουν στη μετάδοση πληροφοριών, μηνυμάτων και εμπειριών με σαφή αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο.
Οι Δρ. Ζωή Βαλάση – συγγραφέας, Παναγιώτα Δεδετζή – βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Λασκαρίδου, Ανθή Κατσιρίκου – πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), Χαρά Μπρίντεζη – Βιβλιοθηκονόμος, PhD, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Ιδρύματος Ευγενίδου και Αλέξανδρος Μπουρδούμης – ηθοποιός, αποκαλύπτουν τους ελεύθερους, ανοιχτούς, διάπλατους κόσμους που ανοίγονται πάντα μπροστά μας, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.
Η 7η ψηφιακή ομιλία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πεντέλης θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Webex στις 8 Απριλίου στις 19:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης και το κανάλι του Δήμου Πεντέλης στο YouTube. Όποιος επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μπορεί να κάνει εγγραφή προκειμένου να του αποσταλεί σύνδεσμος της πλατφόρμας Webex στο https://penteli.gov.gr/filanagnwsia_kai_paidiko_biblio_7h_omilia_forma/