Μια δημιουργική σχολική χρονιά για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων, οι οποίοι υλοποίησαν με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο δύο περιβαλλοντικά προγράμματα, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου και βραβεύτηκαν για την συμμετοχή τους στους φετινούς πανελλαδικούς διαγωνισμούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).
Συγκεκριμένα, στο κατάμεστο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων στους μαθητές που συμμετείχαν στους τρεις νεανικούς πανελλαδικούς διαγωνισμούς που διοργάνωσε ο Τομέας Νεότητας του ΕΕΣ για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2021-2022.
Στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι τρείς διαγωνισμοί είχαν τις ακόλουθες θεματικές:
-Διαγωνισμός Δοκιμίου: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922-2022, Διωγμένοι από την όμορφη πατρίδα», για μαθητές Ε΄- ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού Σχολείου και Α΄- Γ΄ τάξεων Γυμνασίου.
-Διαγωνισμός Ζωγραφικής: «Ο Εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού μέσα από τα παιδικά μάτια», για μαθητές Ε΄- ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού Σχολείου και Α΄- Γ΄ τάξεων Γυμνασίου
-Διαγωνισμός Κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά: «Φαντασία να υπάρχει» για μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Α΄- Γ΄ Λυκείου.
Η ηλεκτρική κιθάρα που… μάγεψε
Στην εκδήλωση εκτέθηκαν έργα των μαθητών που διέπρεψαν στους παραπάνω διαγωνισμούς, με την παράσταση να κλέβει η… ηλεκτρική κιθάρα που έφτιαξαν οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων αξιοποιώντας τη φαντασία τους και χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά όπως ένα κουτί μπισκότων, μία σανίδα και νήμα ψαρέματος! Μάλιστα, ο μαθητής της 3ης Γυμνασίου Γιάννης Ζαλώνης έπαιξε ζωντανά το μουσικό όργανο, εκτελώντας το δημοφιλές «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», με τους παριστάμενους να τον συνοδεύουν με ρυθμικά παλαμάκια και με ένα θερμό χειροκρότημα στο τέλος.
Οι βραβευθέντες
Λίγο νωρίτερα, το βραβείο για το σχολείο παρέλαβαν οι μαθήτριες Μάρθα Κωνσταντινίδου (3η τάξη) και Αλεξάνδρα Μπεθάνη (1η τάξη), εκπροσωπώντας τους παρακάτω μαθητές και εκπαιδευτικούς του προγράμματος:
– 1η τάξη: Ευαγγελία Παπαδερού, Αλίκη Παπαθανασίου, Βασιλική Παύλου, Ελισιάνο Πρίφτι, Άννα Ρήγα, Γιόλι Σακιράι, Χρήστο Σαρμονικά, Σιμέλα Ταβουλάρη, Σοφία-Γεωργία Τζούλα, Ευγενία Τίφι, Ευαγγελία Ψύλλου, Δέσποινα Σκλαβιάνου
– 3η τάξη: Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Γιάννης Ζαλώνης, Άρης Ζήσης, Τάνια-Μαρία Θεοδωρίδη, Απόστολος Καλλέργης, Στέφανος Καμπούρης, Αγγελική Κουτσούγερα, Μαρίνα Λαθουράκη, Θωμάς Λιάπης, Χριστίνα Λιόγα, Μαργαρίτα Λυτινάκη, Νικόλαος Μάντζιος, Ειρήνη Ναζλή, Παναγιώτης Παλυβός, Μαρκέλα Παπατρύφων, Δήμητρα Πολυδώρου
– Εκπαιδευτικοί: Φωτεινή Ηλιοπούλου, Ιωάννης Παπαϊωάννου, Κυριακή Καρακατσάνη
Υψηλοί προσκεκλημένοι
Στην λαμπρή εκδήλωση του Ζαππείου απηύθυναν χαιρετισμό και βράβευσαν τους μαθητές, ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ενώ παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Κατερίνα Γκαγκάκη κ.ά.
Την εκδήλωση έντυσαν μελωδικά το Μουσικό Σύνολο Νέων του ΕΕΣ, καθώς και οι Εύα Τσάχρα (φωνή) και Αλέξης Μπούντρος (κιθάρα) με δύο όμορφα τραγούδια για την Μικρά Ασία. Παράλληλα, προβλήθηκαν βίντεο με δράσεις και κοινωνικά μηνύματα του ΕΕΣ.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»
– ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
1. 39ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
2. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
3. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
– ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΩΝ
1. 1 ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ
5ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
2. 2 ο ΓΕΛ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΓΕΛ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ
3. ΓΕΛ ΓΡΑΒΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΛΥΚΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
13ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ»
– ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σ.Σ. ΜΟΥΡΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ
2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΑ ΑΡΤΑΣ
3. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
– ΕΠΑΙΝΟΙ
1. 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
2. 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
– ΓΥΜΝΑΣΙΑ
1. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΥΘΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
2. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
3. 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗ
– ΕΠΑΙΝΟΙ – ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
60ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
– 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
– ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ JEANNE D’ ARC
– ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΝΕΕΓΥΛ ΡΟΔΟΥ (Καρέκλα με μπαλάκια τένις), ΕΝΕΕΓΥΛ ΝΑΞΟΥ (Κατασκευή από φωτογραφία), ΕΝΕΕΓΥΛ ΣΥΡΟΥ (Κατασκευή από φωτογραφία)
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΤΙΑ
– ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
1. 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
2. 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
3. 23ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
– ΕΠΑΙΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
2ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΙΝΑΛΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
– ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
1. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, 14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
2. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ, ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
3. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
– ΕΠΑΙΝΟΙ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ, 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ, 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
– ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ, 14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
– ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Τη σχολική χρονιά 2021-2022 στο 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων υλοποιήθηκαν δύο Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την ανακύκλωση. Στο πρώτο πρόγραμμα με τίτλο: «Φτιάξε κάτι από τα παλιά… Ανακύκλωσε με μια» συμμετείχαν 13 μαθητές/τριες από το Α3 τμήμα του σχολείου, ενώ στο δεύτερο με τίτλο «Το σκουπίδι κύκλους κάνει» 17 μαθητές/τριες από το Γ2 τμήμα. Οι κύριοι στόχοι των προγραμμάτων ήταν:
α) να κατανοήσουν οι μαθήτριες/τές τη σημασία του τρίπτυχου «Μειώνω, Ανακυκλώνω, Επαναχρησιμοποιώ» ως αναγκαίας προϋπόθεσης για ένα «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον
β) να συνειδητοποιήσουν ότι τα χρησιμοποιημένα και πλέον «άχρηστα» υλικά με παρεμβάσεις μπορούν να μετατραπούν σε χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα και έτσι να αποκτήσουν έναν νέο κύκλο ζωής.
Τα αλουμινένια κουτιά, τα χάρτινα ρολά, οι χάντρες, τα καπάκια, τα φερμουάρ, τα κουμπιά, τα υφάσματα, τα σκοινιά, τα κορδόνια κ.α. άφησαν την παλιά τους ζωή και στα χέρια των μαθητριών/τών μεταμορφώθηκαν σε μολυβοθήκες, κορνίζες, κρεμάστρες, ρολόγια, μουσικά όργανα, φωτιστικά, σελιδοδείκτες, κοσμήματα, γλαστράκια κ.α. Η παιδαγωγική ομάδα του πρώτου προγράμματος κατασκεύασε την ηλεκτρική κιθάρα που… έκλεψε την παράσταση στο Ζάππειο, ενώ η ομάδα του δεύτερου προγράμματος ένα επιτραπέζιο φωτιστικό.
Η υλοποίηση των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου, στην Εκδήλωση Παρουσίασης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που διοργανώθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, δια της υπευθύνου της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βαρβάρας Πετρίδου.
Στην εκδήλωση, η παρουσίαση των προγραμμάτων, εκτός από την προβολή δύο βίντεο με τις περιβαλλοντικές δράσεις κάθε προγράμματος, περιλάμβανε εκτέλεση μουσικού κομματιού με την ανακυκλωμένη κιθάρα από τον Γιάννη Ζαλώνη (3η τάξη) και την δραματοποίηση κειμένου που συνέγραψε και παρουσίασε η Αλεξάνδρα Μπεθάνη (1η τάξη) με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών του προγράμματος σε επί σκηνής δρώμενο, ενώ ακούστηκαν μελοποιημένοι στίχοι για την ανακύκλωση που έγραψε η Σοφία-Γεωργία Τζούλα (1η τάξη).