«Όταν θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει να χασομερήσεις. Πρέπει φράγκα να ξοδιάσεις και να μην τα λογαριάσεις. Μου πήρε 12 χρόνια, αλλά, σας μιλώ με την καρδιά μου, όλα αυτά τα χρόνια πέρασα αξέχαστες ώρες». Με τα λόγια αυτά ο Νεοπεντελιώτης Παναγιώτης Βαλίνας περιέγραψε πώς βίωσε ο ίδιος την επίπονη και χρονοβόρα αναζήτηση, συλλογή και ταξινόμηση των φωτογραφιών που φιλοξενούνται πλέον στο όμορφο λεύκωμα που εξέδωσε ο Δήμος Νέας Πεντέλης.
Στη ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης, κάποιοι από τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την υλοποίησή του, με πρώτο και κύριο τον Παναγιώτη Βαλλίνα μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους σκέψεις και συναισθήματα για το φωτογραφικό λεύκωμα «Ο Χρόνος, ο Τόπος, ο Άνθρωπος».
Πρόκειται για ένα λεύκωμα που περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό με φωτογραφίες της πόλης και των κατοίκων της από το 1935, ίσως και παλαιότερες, τις οποίες συνέλεξε με κόπο και μεράκι ο κ. Βαλλίνας.
Η ιδέα
Ο ίδιος περιέγραψε παραστατικότατα τα γεγονότα που «γέννησαν» την ιδέα για τη συγκέντρωση ιστορικών φωτογραφιών της Νέας Πεντέλης: «Κατάγομαι από ένα χωριό της Μυτιλήνης τα Παράκοιλα. Και είχαμε οργανώσει εκεί μια έκθεση με φωτογραφίες από τα Παράκοιλα του 20ού αιώνα. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η συγκίνηση των κατοίκων απερίγραπτη. Όταν επέστρεψα μετά τις διακοπές στη Μυτιλήνη, σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι αντίστοιχο και για την καινούργια μου πατρίδα, τη Νέα Πεντέλη. Έτσι, άρχισα από το 1998 να μαζεύω φωτογραφίες.
Στην αρχή από φίλους στο καφενείο, οι οποίοι με τη σειρά τους με παρέπεμψαν σε άλλους. Και το 2002 έγινε η πρώτη προσπάθεια παρουσίασης του φωτογραφικού υλικού. Θα έλεγε ότι δεν ήταν μια ώριμη προσπάθεια. Την έκανα περισσότερο με το σκεπτικό να εξασφαλίσω περισσότερους και πιο πρόθυμους να δώσουν φωτογραφίες. Η προσπάθεια συνεχίστηκε. Και οφείλω να πω ότι με παρακίνησαν πολύ οι καταπληκτικές σημειώσεις των επισκεπτών της πρώτης έκθεσης. Στην ουσία με ″υποχρέωσαν″ να συνεχίσω».
Από και κει και πέρα η προσπάθεια βρήκε το δρόμο της και από τον Οκτώβριο του 2009, ο κ. Βαλλίνας μπήκε στην τελική ευθεία της επιλογής και της ταξινόμησης των εκατοντάδων -ξεπερνούν πλέον τις 400- φωτογραφιών.
Οι θεματικές ενότητες
Μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψαν οι θεματικές ενότητες του λευκώματος, αλλά και της έκθεσης «Ο Χρόνος, ο Τόπος, ο Άνθρωπος» που φιλοξενήθηκε από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Θεματικές ενότητες που ξεκινούν από τους προγόνους και τη ζωή στην παλιά Παλιά Πεντέλη, το χτίσιμο των πρώτων σπιτιών, την ίδρυση της Κοινότητας, τη μαγεμένη λίμνη Θάλωσσι, το εμπόριο, τις τέχνες, τη νεολαία, τη μόδα, τα πανηγύρια, τα γλέντια στις αυλές των σπιτιών και φτάνει μέχρι τα πρόσφατα χιόνια και τις πυρκαγιές.
Ο στόχος
Ο κ. Βαλλίνας υπερασπίστηκε με θέρμη και συγκίνηση την αλήθεια της στιγμής που με μοναδικό τρόπο απαθανατίζει ο φωτογραφικός φακός, σημειώνοντας ότι ο τόπος που κληροδοτήθηκε στους νέους κατοίκους της Πεντέλης έχει «χαρίσματα» πολλά που οφείλουν να τα προστατεύσουν.
Τόνισε μάλιστα ότι την προίκα αυτή, το περιβάλλον του Πεντελικού, την κοινωνική συνοχή και τις ανθρώπινες σχέσεις οφείλει να τις προασπίσει και η διοίκηση του νέου Δήμου Πεντέλης, που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου, με στόχο αφενός να προάγεται ο πολιτισμός και αφετέρου οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα.
Προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν καλύτερα την Πεντέλη και να την αγαπήσουν ανιδιοτελώς, ο κ. Βαλλίνας κατέληξε: «Δεν φιλοδόξησα να γράψω την ιστορία της Νέας Πεντέλης. Μαθηματικός είμαι και μάλιστα συνταξιούχος. Πιστεύω όμως ότι όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν στοιχεία για τον ειδικό που θα αναλάβει να γράψει την ιστορία της Νέας Πεντέλης. Όπως έκανε το 1951 ο Δημήτρης Κατσανός που έγραψε το χρονικό της Νέας Πεντέλης, το έργο του οικοδομικού συνεταιρισμού, που δημιούργησε τη Νέα Πεντέλη. Πιθανόν το λεύκωμα αυτό να γίνει αντικείμενο κάποιας μεταπτυχιακής εργασίας, έτσι ώστε να γραφτεί πραγματική ιστορία».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Δήμου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μουαμελετζής και ο υπεύθυνος για την έκδοση, αντιδήμαρχος Αντώνης Φειδοπιάστης, ενώ πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το λεύκωμα κατέθεσε η κ. Ζωή Μάργαρη, Εθνολόγος – Πολιτισμική Ανθρωπολόγος, ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας.
«Το μέλλον με αισιοδοξία»
Ο κ. Μουαμελετζής συνδέοντας την έκδοση του λευκώματος με την επερχόμενη διοικητική αλλαγή, που καθιστά τη Νέα Πεντέλη κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου δήμου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ως το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θεωρούμε ότι αυτό το λεύκωμα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να μην ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά και για να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».