Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ» διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δ.Κ. Μελισσίων εκδήλωση με θέμα: «Η μικρασιατική εκστρατεία του 1919-1922 και το καταστροφικό τέλος για αυτήν και τον εκεί Ελληνισμό με επίκεντρο την πολιτισμική Σμύρνη», με ομιλητή τον υποστράτηγο ε.α. κ. Χρήστο Τόιλο.
Στο χαιρετισμό του και προλογίζοντας την ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Τόιλου, ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης είπε:
«Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ το Σύλλογο Γκιουλμπαξέ, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για αυτές του τις πρωτοβουλίες, να μας γυρίζει στις ρίζες μας, που αποτελούν εφαλτήριο για ένα καλύτερο αύριο. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή όπως αυτή εξελίχθηκε, είναι μια σελίδα της ιστορίας μας που τη γυρνάμε γρήγορα, προφανώς και θέλουμε να φύγει από μπροστά μας, γιατί είναι μια σελίδα που μας γεμίζει τύψεις, γιατί ανέδειξε όλα τα λάθη της φυλής μας, ανέδειξε τη δόλια λειτουργία των εθνών εναντίον της πατρίδας μας, όταν πήραν την απόφαση να αποβιβαστούμε στα παράλια της Μικρασίας και σ’ αυτή μας την απόφαση πήραμε τη διαβεβαίωση ότι οι σύμμαχοι θα είναι στο πλευρό μας. Ήταν η πρώτη μεγάλη απάτη. Στην εξέλιξη αυτής της εκστρατείας, φάνηκε πως είχε χαθεί την εποχή εκείνη, όπως και σήμερα, η αξιοκρατία και κυρίως η αξιοκρατία μέσα στο κυρίαρχο σώμα της κοινωνίας που είναι οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να την τηρούν. Εκείνοι οι Έλληνες είμαστε όλοι εμείς. Οι άνθρωποι που διώχθηκαν από τη Μικρασία και τον Πόντο σήμερα δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες που ήρθαν στην πατρίδα. Σήμερα είναι η πατρίδα, είναι η ίδια η πατρίδα και αυτό το πνεύμα θα πρέπει να το δώσουμε στα παιδιά μας, να καταλάβουν ότι σήμερα η πατρίδα είναι και Πόντος, είναι και η Μικρασία. Γι αυτό το λόγο Πρόεδρε σε ευχαριστώ, γιατί κάνετε αυτή την τεράστια προσπάθεια, τουλάχιστον στη δικιά μας κοινωνία που έχει στίγμα του Πόντου και της Μικρασίας αφού ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του Δήμου μας είναι απόγονοι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι ανάγκη εμείς σε τοπικό επίπεδο να κρατήσουμε μέσα μας τις βασικές αρχές λειτουργίας των κοινωνιών που διδαχθήκαμε και μάθαμε. Τη θρησκεία, την παιδεία στο επίπεδο που πρέπει, την αξιοκρατία, την αυτοδημιουργία. Αυτή η γενιά οφείλει να μπει μπροστά. Τα μηνύματα από αυτήν την καταστροφή είναι εκείνα που πρέπει να πάρουμε για μια καλύτερη ελληνική κοινωνία».