«Ο σύλλογός μας Άγιος Γεώργιος – Γκιούλμπαξε Πηγής Μελισσίων με τους φορείς της πόλης μας και τους κατοίκους, διοργανώνει εορταστικό διήμερο και ξαναζωντανεύει το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ» στις 24 και 25 Απριλίου 2011 στην πλατεία Μικρασιατών (πρώην Αγίου Γεωργίου).
Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας από το Γκιουλμπαξέ της περιοχής Σμύρνης, όπου ετελείτο κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
Είναι φαγητό από μοσχαρίσιο κρέας και αποφλοιωμένο στάρι που την παραμονή ετοιμάζεται στην αυλή της Εκκλησίας μέχρι τα ξημερώματα την ημέρα της γιορτής, μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές κ.λπ.
Ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου τα χορευτικά μας τμήματα παρουσιάζουν χορούς από τη Μικρά Ασία, καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος, κατόπιν ακολουθεί λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Η πιο γραφική εικόνα είναι αυτή της παραμονής το βράδυ που ανάβουνε φωτιές, στήνονται τα καζάνια για να βράσουν το κρέας με το αποφλοιωμένο στάρι και όλη τη νύχτα ως τα ξημερώματα βρίσκονται κάτοικοι και φίλοι του εθίμου που βοηθούν και παρακολουθούν την ετοιμασία του φαγητού που διατηρείται ζεστό μέχρι το μοίρασμά του.
Είναι ένα έθιμο που χάνεται βαθιά στους αιώνες και ανάγεται στις αρχαίες ταυροθυσίες στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους με τα κοινόβια.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
• Την Κυριακή 24-04-2011 και ώρα 19:00 αρχίζει η προπαρασκευή του εθίμου ΚΕΣΚΕΚΙ μέχρι πρωίας.
• Τη Δευτέρα 25-04-2011 ώρα 11:00 ξεκινάει η διανομή του φαγητού και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».






































































































