Τα ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας βασικά σημεία του επερχόμενου νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Φραγκίσκου Παρασύρη.
Νέα φωτοβολταϊκά σε 500.000 εγκαταλελειμμένα στρέμματα
Όπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης, «πρέπει να περιορίσουμε τις πολύ μεγάλες ακρότητες σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να πάμε σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας για τα νέα φωτοβολταϊκά, καθώς υπάρχουν ήδη 6 εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα στρέμματα, όταν χρειαζόμαστε έως το 2050, 500 χιλιάδες στρέμματα» και συνέχισε: «Αυτό είναι μια προσαρμογή η οποία είναι σωστό να γίνει και θα γίνουν και άλλες προσαρμογές οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο που οσονούπω θα το παρουσιάσουμε».
Ο υπουργός στάθηκε στις πολυετείς καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετικά με τα ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες. «Αν κάνουνε δύο χρόνια να φτάσουν στους Δήμους και τρία χρόνια να δει κάποιος το έργο, πέντε χρόνια, δίκιο έχει να λέει ο πολίτης ότι δεν είναι αρκετά». Συνεπώς, σημείωσε, πρώτον, θα ξεπεράσουμε εαυτόν» ώστε τα χρήματα να έρχονται πιο γρήγορα, δεύτερον, πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μερτικό, άμεσο, οι τοπικές κοινωνίες: Να υπάρχει και ένα κομμάτι για τους Δήμους, αλλά ήταν υπερβολικό το “60-40”, διότι ακριβώς, υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Τρίτον: Να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε το ίδιο το ποσό των ανταποδοτικών, προσθέτοντας κι άλλες πηγές ανανεώσιμων, που έως τώρα δεν είχαμε».
«Λελογισμένο και περιορισμένο μερίδιο φωτοβολταϊκών στις τεχνητές λίμνες»
Δίδοντας επιπλέον στοιχεία για το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, ο Θ. Σκυλακάκης είπε: «Δεν θα βάλουμε φωτοβολταϊκά πάνω σε φυσικές λίμνες. Πάει. Τελείωσε αυτό. Θα βάλουμε ένα μερίδιο λελογισμένο και περιορισμένο στις τεχνητές (λίμνες)».
Από την πλευρά του, ο Θ. Παρασύρης τόνισε την ανάγκη επαρκούς πληροφόρησης για την πράσινη μετάβαση, με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, και ενημερωτικές καμπάνιες. «Όλα θα πρέπει να είναι με διαφάνεια, με διαβούλευση, σε συμφιλίωση με τις τοπικές κοινωνίες, για να κατανοήσουν τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε ως χώρα. Εκεί που θα πάνε οι ΑΠΕ, να γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες τι πρόκειται να γίνει», ανέφερε.
Πέραν της ενημέρωσης, ο Θ. Παρασύρης σημείωσε ως πολύ βασικό, το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών: «Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για το πώς κατανέμονται, την ταχύτητα κατανομής και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα φτάνουν αυτά τα τέλη στην τοπική κοινωνία […] ειδικά όταν υπάρχει αυτή η εκτόξευση των κερδών των εταιρειών ενέργειας», είπε ο κ. Παρασύρης.