Στη σπουδαία του διαδρομή, ο εμβληματικός κάτοικος του Παπάγου Αλέκος Φασιανός συνδέθηκε με τo Παρίσι εικαστικά και όχι μόνο, κάνοντας το δεύτερη πατρίδα του στα 35 χρόνια που έζησε εκεί. Το επίσημο γαλλικό κράτος τον έχει τιμήσει πολλές φορές για την προσφορά του, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο Έλληνα δημιουργό. Όμως, η πιο πρόσφατη και ίσως ξεχωριστή αναγνώριση ήρθε στις 9 Φεβρουαρίου, όταν παρασημοφορήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το αξίωμα του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres).
Η σημαντική αυτή βράβευση έγινε σε ιδιωτική τελετή από τον πρέσβη του Παρισιού στην Αθήνα Patrick Maisonnave, μαζί με τον επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύριο Patrick Comoy. Ο τελευταίος δήλωσε την απεριόριστη εκτίμηση στον Αλέκο Φασιανό λέγοντας πως η τιμή είναι τόσο σπάνια που και ο ίδιος πρώτη φορά βλέπει από κοντά το συγκεκριμένο παράσημο. Σε μήνυμά της, η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Roselyne Bachelot Narquine ανέφερε ότι αυτή η διάκριση υπογραμμίζει πλήρως τον βαθύ θαυμασμό που το γαλλικό κοινό έχει για το έργο του μεγάλου Έλληνα εικαστικού και αποδίδει φόρο τιμής για την προσφορά του στο Πολιτισμό. Η ίδια έκανε λόγο για σπουδαία πορεία του ζωγράφου, που αξίζει την ύψιστη τιμή για έναν εν ζωή καλλιτέχνη.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνον 20 τέτοια παράσημα δίδονται κάθε χρόνο από τη Γαλλία. Ανάμεσά τους θα βρούμε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας στις τέχνες, από τη Μέριλ Στριπ και τον Ντέιβιντ Μπάουι στον Μπομπ Ντίλαν, τον Ανις Καπούρ, τον Ουίλιαμ Κέντριτζ. Τώρα, πλάι τους θα υπάρχει και το όνομα του Αλέκου Φασιανού, κάνοντάς μας υπερήφανους. Ο Ελληνας ζωγράφος είχε ήδη λάβει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και του Ιππότη και Αξιωματικού της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών από τη γαλλική κυβέρνηση. Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα στην εφημερίδα «Καθημερινή», η τελετή βράβευσης, μπορεί να έγινε σε πολύ στενό κύκλο λόγω πανδημίας, αλλά είχε κάτι τρομερά συγκινητικό με την παρουσία της οικογένειας του 89χρονου καλλιτέχνη.
Διαρκής αναγνώριση στον τόπο του
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος πήρε την ξεχωριστή πρωτοβουλία να δοθούν νέα ονόματα σε κτήρια, αίθουσες και χώρους του Δήμου ώστε να τιμηθούν άνθρωποι που «με αφοσίωση και συνέπεια υπηρέτησαν την περιοχή, προσφέροντας πολύτιμο έργο». Ο «πρώτος πολίτης» της πόλης πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε, μεταξύ άλλων, να ονομαστεί ο εκθεσιακός χώρος του δημαρχείου «Αίθουσα Αλέκου Φασιανού» θέλοντας να τιμήσει έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ζωγράφους και κάτοικο του προαστίου.
Έναν χρόνο και πλέον πριν, ο Δήμος απένειμε στον σπουδαίο εικαστικό του το «Βραβείο Περικλέους» 2019, διάκριση που δίνεται σε δημότες που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους των επιστημών ως εξέχουσες προσωπικότητες με τη συμβολή και την ακτινοβολία τους στηρίζουν την περιοχή και βοηθούν να γίνει ευρύτερα γνωστός.
Το σπίτι του Αλέκου Φασιανού βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο στου Παπάγου, με παλιές μονοκατοικίες και νεραντζιές φυτεμένες στα πεζοδρόμια. Αν και είναι τριώροφο δεν έχει κάτι το πομπώδες, σημείωνε, σε αφιέρωμά του, το περιοδικό «Λάιφο». Τα μεταλλικά πουλιά και η κλασική φιγούρα σήμα-κατατεθέν του καλλιτέχνη, στην είσοδο του σπιτιού, προδίδουν τον ιδιοκτήτη του. Τα μωσαϊκά πατώματα με τα ιδιαίτερα χρώματα και τα σχέδια που παραπέμπουν κατευθείαν στο έργο του, οι λέξεις «Χαίρε» και «Έλα» στο δάπεδο των εισόδων του κάθε ορόφου, τα έπιπλα και τα τραπέζια που έχει σχεδιάσει ο ίδιος, τα πλακάκια, τα κάγκελα στα παράθυρα, τα φωτιστικά, μέχρι και τα πόμολα στις πόρτες…
Δείτε επίσης: Δημήτρης Οικονόμου: Σύγχρονη λογοτεχνία από τον Χολαργό μέσω… Ηπείρου