Συνεχίζεται μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2009 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, έκθεση με τίτλο «Οι Εποχές των Μοντέρνων. Από τον Monet στον Yves Klein».
H σπουδαιότητά της έγκειται στην επιλογή εμβληματικών ζωγραφικών έργων και καλλιτεχνών, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πορεία των εικαστικών τεχνών παγκοσμίως.
Κορυφαίοι
Η έκθεση, που συγκεντρώνει 48 κορυφαίους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, διαρθρώνεται και ερμηνεύεται μέσα από τρεις βασικές ενότητες, που ανταποκρίνονται σε τρεις ιστορικές περιόδους (κινήματα) της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης: οι πρωτοπορίες των δεκαετιών 1920-1930 (Ντανταϊσμός, Σουρεαλισμός, Κυβισμός), η Άμορφη Τέχνη (Art Informel) και η Λυρική Αφαίρεση (Abstraction Lyrique) των δεκαετιών 1940-1950 και τρίτον οι ριζοσπαστικοί ρεαλισμοί της δεκαετίας του 1960, με βασικά κινήματα τον Nouveau Realisme και την Figuration Narrative.
Οι καλλιτέχνες, εντασσόμενοι σε διαφορετικά κινήματα έχουν ένα τουλάχιστον σημείο σύγκλισης: υπερβαίνοντας τα δεδομένα αισθητικά στερεότυπα και τα επιβεβλημένα μορφολογικά χαρακτηριστικά του έργου τέχνης, τάσσονται υπέρ της αρχής της νεωτερικότητας.
«Αυτοδυναμία»…
Από τον Claude Monet, τον Pablo Picasso, τον Victor Brauner, τον Max Ernst, και τον Lucio Fontana, από τον Julio Gonzalez, τον Josef Albers, τον Jean Arp τον Alexaxander Calder, τον Fernard Leger, τον Francis Picabia, τον Jean Dubuffet, τον Andre Masson, τον Juan Miro, έως τον Yves Klein, τον Arma, τον Marcial Raysse και τον Erro, οι καλλιτέχνες της έκθεσης «παραβιάζουν» τους παραδοσιακούς κανόνες υπέρ της αυτοδυναμίας του ζωγραφικού γεγονότος, και την εξερεύνηση νέων υφολογικών στοιχείων (αποδόμηση της φόρμας, κολάζ, ready made, ζωγραφικός λυρισμός, ιδεαλιστική γεωμετρικότητα, αντιρεαλιστική ή φανταστική μέθοδος αναπαράστασης, παραμόρφωση, οικειοποίηση και διαχείριση της πραγματικότητας).
Η έκθεση καταγράφει τις διαφορετικές τάσεις και συμπεριφορές, τις ρήξεις και τις ανατροπές των καλλιτεχνών που καθιέρωσαν τα θεμελιώδη καλλιτεχνικά κινήματα, τις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα. Δίνεται έτσι ένα πανόραμα των εικαστικών τεχνών των αρχών του περασμένου αιώνα, σε όλη τους την ποικιλομορφία, την πνοή ανανέωσης και αμφισβήτησης που τις χαρακτήριζε. Είναι γνωστό ότι η τέχνη από τις αρχές του 20ού αιώνα μετέθετε διαρκώς τα όριά της. Σ' αυτή την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού, μετέβαλε παράλληλα τα τοπικά και ξένα πολιτιστικά στοιχεία σε «πρωτογενή» και καινοτόμα παγκόσμια εικαστικά μοντέλα.
Τα έργα της έκθεσης προέρχονται: από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του St. Etienne, το οποίο διαθέτει τη δεύτερη σε μέγεθος συλλογή στη Γαλλία (αριθμώντας 15.000 έργα), από το Κέντρο Georges Pompidou, το Μουσείο Picasso και άλλους πολιτιστικούς φορείς της Γαλλίας (FNAC, FRAC).
Επιμέλεια έκθεσης: Dr Lorand Hegyi, Δρ Σάνια Παπά
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στο πλαίσιο της έκθεσης υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σχεδιασμένα από το ειδικευμένο προσωπικό του Ιδρύματος. Στόχος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα που σημάδεψαν την τέχνη κατά τον 19ο και 20ό αιώνα και επιπλέον η ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας και των καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων.
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2009.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 1.00-18.00, Πέμπτη, Παρασκευή
10.00-22.00, Τρίτη κλειστά.
ΚAΛΛΙΤΣΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΑΚΑ, φιλόλογος – συγγραφέας