Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Όθωνος 100, Κηφισιά) ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο γεωλογικό χώρο και χρόνο, στο πλαίσιο σειράς ομιλιών-μαθημάτων που οργανώνει κάθε χρόνο με τους συμβούλους του καθηγητές Θεοδόση Τάσιο και Φάνη Κακριδή.
Φέτος με γενικό τίτλο ‘Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’ διακεκριμένοι ομιλητές με πολυετές εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στη δομή, τη λειτουργία και την εξέλιξη του πλανήτη Γη, των προϋποθέσεων που επέτρεψαν τη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής, καθώς και του Ανθρώπου. Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα αποτελέσουν μια βιο-γεωλογική προσέγγιση, συμβάλλοντας στην κατανόηση των μηχανισμών που οδήγησαν στη διαμόρφωση του σημερινού περιβάλλοντος. Έμφαση θα δοθεί στην αέναη αλληλεπίδραση του οργανικού και ανόργανου κόσμου, όπως προκύπτει από την παρουσία και τη μελέτη των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων.
Οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Οι δυο πρώτες ομιλίες γίνονται: Σήμερα 15/01/2014: 1. Εισαγωγή – Σπύρος Παυλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι την εμφάνιση του Ανθρώπου…Τα θεμέλιά μου στα βουνά… και την Τετάρτη 5/02/2014: 2. Ο Ανόργανος Κόσμος Παύλος Μαρίνος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Η Δυναμική της Λιθόσφαιρας. Καταστροφή ή δημιουργία; Και εμείς οι άνθρωποι;