Στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, μια μεγάλη ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επισκέφτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της Σχολής και μια Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τους σπουδαστές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υποδέχθηκε ο Εισηγητής κ. Βασίλειος Γκέρτσος, ο οποίος και τους ενημέρωσε για τις λειτουργίες, τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες του Συμβουλίου, τόσο για τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των διοικητικών πράξεων, όσο και για την αρμοδιότητα επεξεργασίας των Προεδρικών Διαταγμάτων.
Στη συνέχεια, οι σπουδαστές συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, ξεναγήθηκαν στους χώρους και παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου, έχοντας μία προσωπική εμπειρία των διαδικασιών της δίκης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Αυτή η επίσκεψη στην Αθήνα, των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι μέσα στο πλαίσιο των επισκέψεων στους δικαστηριακούς χώρους της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ και στο Πανεπιστήμιο υπάρχει «δικαστική αίθουσα», στην οποία διεξάγονται εικονικές δίκες.
Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η τέταρτη χρονολογικά νομική σχολή της Ελλάδας, μετά την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, και θεωρείται μια από τις καλύτερες νομικές σχολές της Ευρώπης με διακρίσεις και αριστεία.
Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το ότι σ’ αυτή φοιτούν πολλοί σπουδαστές από την Ελλάδα, παιδιά πολιτικών, καθηγητών πανεπιστημίων, προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και ανώτατων δικαστικών, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Γιατί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ομοταγές των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και τα πτυχία της Νομικής Σχολής είναι ισότιμα και αντίστοιχα των ελληνικών Νομικών Σχολών με απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ. Έτσι, οι πτυχιούχοι του εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους ως ασκούμενοι χωρίς εξετάσεις, αφού παρακολουθούν δίκαιο ελληνικής κατεύθυνσης και πρόγραμμα σπουδών, μαθήματα και ύλη μαθημάτων αντίστοιχα εκείνων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνεργασίες της Νομικής Σχολής
Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει σύμφωνα συνεργασίας με τις νομικές σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και με τον Διεθνή Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) που εδρεύει στην Αθήνα.
Με τη συνεργασία αυτή λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Μάστερ στην Αθήνα, στα γνωστικά αντικείμενα δημοσίου δικαίου, ποινικού δικαίου, επιχειρηματικού δικαίου, δικαίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, κοινωνιολογίας και πολιτικής επιστήμης.
Μέλος του Μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού
Οργανισμού Laureate International Universities
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος του μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού Laureate International Universities. Ο διεθνής αυτός Οργανισμός αποτελούμενος από 80 πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 29 χώρες με σύνολο 950,000 φοιτητών, διαμορφώνει μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής. O επίτιμος Chancellor της Laureate International Universities είναι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής William J. Clinton.
Διεθνής Αναγνώριση
Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι μία σχολή με διεθνή αναγνώριση, αφού πτυχιούχοι της έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στις πρώτες Νομικές Σχολές παγκοσμίως, ενώ είναι ήδη δικηγόροι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, αλλά και ασκούμενοι σε πολλούς δικηγορικούς συλλόγους στην Ελλάδα.