Το δίγλωσσο λεύκωμα «Επινοώντας τον χρόνο – Inventing time» (των εκδόσεων ΕΛΙΞ), είναι ένα οδοιπορικό αρχιτεκτονικής, ζωής και τέχνης της Σοφίας Ε. Σίμου (1966 – 2014) της οποίας η ακαταπόνητη ενασχόληση με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, οι καταιγιστικές προτάσεις αναδιαμόρφωσης-αξιοποίησης ελευθέρων χώρων, οι ανήσυχες ιδέες-παρεμβάσεις για τη βελτιστοποίηση της σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος, ήταν μόνον ορισμένες από τις δράσεις της. Σχεδιάζοντας ή κατασκευάζοντας η Σοφία Σίμου, διακατεχόταν από μια και μόνο σκέψη: Πώς πρέπει να είναι η ζωή και ο χώρος που κατοικούν οι άνθρωποι, ενώ η αρχιτεκτονική γραφή της ήταν εξωστρεφής και χαρούμενη, μάλλον επειδή βασιζόταν στην ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη που έτρεφε για την παιδική ηλικία.
Στο πρώτο κεφάλαιο, περί «Αρχιτεκτονικής Γλυπτικής» αναφέρεται η διπλωματική εργασία της, που βραβεύτηκε από το ΤΕΕ σε ειδική τελετή και αποτελεί συνέχεια της διάλεξης της Σοφίας Ε. Σίμου στο ΕΜΠ με θέμα: «Η ιδρυματική περίθαλψη στον ελλαδικό χώρο παιδιών με κοινωνικά προβλήματα». Αυτή έθετε δύο κύριους προβληματισμούς:
α. τον τρόπο με τον οποίο επιδρά θετικά ή αρνητικά ο ιδρυματικός χώρος στα παιδιά – τροφίμους και
β. τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων.
Τα συμπεράσματα αφορούσαν:
-στην καταλυτική επίδραση των χώρων αυτών στην ορθή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς τους,
-στις αρνητικές παραστάσεις που παρέχουν οι στείροι, γκρίζοι, απρόσωποι χώροι τους και
-στην τυποποίηση και τους ανελαστικούς κανόνες που διέπουν την ιδρυματική ζωή, καταπιέζοντας τα παιδιά, τα οποία, στην πλειονότητά τους, είναι μικρής ηλικίας.
Την τυποποίηση αυτή έρχεται να «σπάσει» το 15ήμερο των καλοκαιρινών διακοπών, στο οποίο τα παιδιά επισκέπτονται τις κρατικές κατασκηνώσεις. Η Σοφία Ε. Σίμου από το 1992 διατηρούσε δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο στην Πεύκη, ενώ από το 1999 ανέλαβε και έφερε εις πέρας επιτυχώς για την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου την αποτύπωση, καταγραφή και προτάσεις για τη βελτίωση νευραλγικών σημείων του Δήμου, το σχεδιασμό υπαίθριων διαμορφώσεων (Εργατικές Κατοικίες, πλατεία Αγίου Ελευθερίου, και Παιδική Χαρά περιοχής Σισμανόγλειου), πλατείες, πάρκα, τρίγωνα και νησίδες της πόλης.
INFO
Τα έργα της Σοφίας Σίμου, που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το Δίγλωσσο Λεύκωμα των 192 σελίδων (εκδόσεις: ΕΛΙΞ), εκτίθενται στο χώρο της, επί της οδού Βρυούλων 11 στην Πεύκη και μπορεί να τον επισκεφτεί κάποιος κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 2106140645).