«Το Πιάτο» το νέο παιδικό βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και η συγγραφέας συστήνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ το νέο της «πνευματικό παιδί».
«Το θέμα του βιβλίου, η μετανάστευση των Ελλήνων του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική, με μια πρώτη βιαστική κρίση, ίσως θεωρηθεί εκτός εποχής. Είναι όμως, στ’ αλήθεια; Όχι… Η μετανάστευση των Ελλήνων παππούδων μας προκειμένου να βρουν δουλειές και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, για τα εγγόνια τους, για εμάς, αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας που δεν διδάσκεται στα σχολεία, διότι δεν είναι πόλεμος, αποτέλεσε όμως μάχη. Αγώνα.
Ο μόχθος αυτός αποτυπώνεται με χιούμορ και γλώσσα σύγχρονη, έτσι ώστε το παιδί του σήμερα και ο γονιός του σήμερα, να πλησιάσουν λίγο στη ζωή των ανθρώπων που πριν χρόνια, έφταναν γεμάτοι ελπίδα στην Αμερική. Να μάθουν τι περνούσαν, τι δουλειές έκαναν, τι συνθήκες επικρατούσαν.
Μέσα από την περιπέτεια του μικρού Γιώργου, θα ζήσει ο αναγνώστης, όπως περίπου ζούσαν οι παππούδες μας που ξενιτεύτηκαν. Και μέσω αυτού του αναγνώσματος – βιώματος – θα έρθει κοντά στην έννοια της μετανάστευσης, θα έρθει κοντά στον μετανάστη Σύριο ή Αφρικανό ή Πακιστανό, στον μετανάστη του σήμερα…
Εκ των ανωτέρω συμπεραίνουμε πως Το Πιάτο, με τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα βιβλίο με θέμα εκτός εποχής. Το αντίθετο, μάλλον!»
K. Τασσοπούλου
«Το Πιάτο» περιληπτικά
Ο μικρός Γιώργος με μια βαλίτσα στο χέρι και τα παπούτσια του προπάππου του στα πόδια, μεταναστεύει με υπερωκεάνιο στην Αμερική του προηγούμενου… αιώνα;
Μυστήρια πράγματα! Τεράστια μπέργκερ, ο Μίστερ Ναγκ, που φωνάζει «τα πιάτα μουουου», χιλιάδες σαπουνόφουσκες που κρύβουν θησαυρούς, εκατομμύρια πιάτα με ζωγραφιές από σάλτσα και ένα πιάτο που σπάει επίτηδες.
Ένα βιβλίο που σερβίρει στα παιδιά του σήμερα την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών του χθες. Με σύγχρονη γλώσσα, αστείρευτο χιούμορ και βαθιά ευαισθησία.
Περιγραφή
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Εικόνες: Εμμανουέλα Κακαβιά
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Αρ. σελίδων: 168
Είδος: Παιδικά
Έτος έκδοσης: 2022
Εξώφυλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 19x 19 · www.tassopoulou.gr
Διαβάστε: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου: «Το παιδικό βιβλίο προσπαθεί να διασώσει το παιδί μέσα σε κάθε ενήλικα»