Του Θεόδωρου Καρζή – Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 2018
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας «ξαναχτυπά», με ένα ακόμη σατυρικό βιβλίο του, που κάθε άλλο παρά κενό σοβαρών διαπιστώσεων και μηνυμάτων είναι! Στο πνεύμα του… Αριστοφάνη και του Τσιφόρου, ο Καρζής επιλέγει το χιούμορ για καταστήσει τα μηνύματα αυτά πιο… εύπεπτα για τον Έλληνα αναγνώστη. Ασφαλώς τα καταφέρνει, και μάλιστα έχοντας έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο.
Η Παλαιά Διαθήκη, η μία από τις δύο ιερές Βίβλους του χριστιανισμού, είναι ένα θρησκευτικό βιβλίο που μπορεί να χαρακτηριστεί μοναδικό στο είδος του. Διότι, τα περισσότερα από τα πρόσωπα που παρελαύνουν στις 1055 σελίδες του, αντί να είναι άνθρωποι αγνοί και άσπιλοι, όπως θα ταίριαζε στα πρόσωπα μιας ιερής Βίβλου, διακρίνονται για τα εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά τους: πρόκειται για εγκληματίες, απατεώνες , βιαστές, σεξομανείς, αιμομίκτες κ.α.!
Αυτά τα πρόσωπα κι αυτές οι ιστορίες, που σχεδόν αγνοούνται από τη συντριπτική πλειονότητα των θρησκευομένων, αναδεικνύονται σ’ αυτό το βιβλίο και περιγράφονται με απλή γλώσσα – πάντοτε, όμως, και με πιστότατη τήρηση και απόλυτο σεβασμό του πρωτότυπου κειμένου. Σεβασμό ο οποίος επιβεβαιώνεται σε κάθε σελίδα, με τις απαραίτητες και πολυάριθμες παραπομπές στο πρωτότυπο.
Πρόσφατα λάβαμε μια ευγενέστατη επιστολή θρησκευόμενης αναγνώστριας, η οποία διαμαρτυρήθηκε κόσμια για κάποια αρνητική αναφορά μας στον «Μέγα» Κωνσταντίνο. Της εξηγήσαμε με εξίσου κόσμιο τρόπο ότι τα «κατορθώματα» του εν λόγω πολιτικού, στρατιωτικού και θρησκευτικού ηγέτη είχαν ως αποτέλεσμα -πέραν πολλών άλλων- την μαζική καταστροφή αρχαίων ελληνικών μνημείων και την ταυτόχρονη εξόντωση ανεξακρίβωτου αριθμού ανθρώπων που δεν συμφωνούσαν με την ενέργεια αυτή. Αν είχε διαβάσει το βιβλίο του Θόδωρου Καρζή, ίσως να μας καταλάβαινε καλύτερα…
Ποιος είναι, άραγε, αυτός ο τολμηρός γραφιάς που τα βάζει με τα ιερά και τα όσιά μας; Ιστορικός λογοτέχνης και δημοσιογράφος, ο Θόδωρος Καρζής έχει γράψει ως τώρα 35 βιβλία , τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποσπάσει θερμές κριτικές, μερικά και τιμητικές διακρίσεις. Όπως, η πεντάτομη Παγκόσμια Ιστορία της Γυναίκας το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Οι Πατρίδες των Ελλήνων το βραβείο της Ένωσης Σμυρναίων και τη Μεγάλη Περγαμηνή της Εστίας Νέας Σμύρνης. Η Εποποιία της Γλώσσας το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Ακόμη, Η Παιδεία στην Αρχαιότητα και Η Παιδεία στο Μεσαίωνα είναι εγκεκριμένα για τις σχολικές βιβλιοθήκες από το υπουργείο Παιδείας. Τόσο στις κριτικές όσο και στις εισηγητικές εκθέσεις των βραβεύσεων υπογραμμίζεται ότι τα κείμενα του συγγραφέα είναι αξιόπιστα για τους ειδικούς και επαγωγά για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Μνημειώδες είναι, τέλος και το πολυσέλιδο πολυτελές λεύκωμα «Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Κίνας», ένα πολύτιμο πόνημα για την υπερδύναμη του 21ου αιώνα, που προέρχεται από έναν βαθύτατο γνώστη των όσων συμβαίνουν εκεί!
Στον δημοσιογραφικό τομέα, ο Θόδωρος Καρζής υπήρξε πολιτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο, διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Υπήρξε, επίσης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πέραν όλων αυτών, όμως, ο Θόδωρος Καρζής είναι τακτικός και αυστηρός αναγνώστης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, γεγονός που φανερώνει και τις τεράστιες αντοχές του.