Η Jacqueline de Romilly επικεντρώνει την προσοχή της σε ένα θέμα που βρίσκεται σε όλα τα τμήματα του έργου και δεν απουσιάζει ποτέ από τη σκέψη του ιστορικού. Μελετώντας έτσι τον αθηναϊκό ιμπεριαλισμό σε όλη την έκταση της ιστορίας κατορθώνει να δώσει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη όσο και συναρπαστική ανάλυση της σκέψης και της στάσης του Θουκυδίδη απέναντι στα γεγονότα.
Όπως τελικά διαπιστώνει ο ιστορικός, η άμετρη φιλοδοξία, η έπαρση της δύναμης, ο ηθικός εκτροχιασμός του αθηναϊκού και κάθε άλλου ιμπεριαλισμού είναι αναπόφευκτο να συντριβούν. Βέβαια, η «ύβρις» μπορεί να ανήκει στο χώρο της αρχαίας μεταφυσικής και ηθικής, αλλά δεν παύει να αντιστοιχεί και σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές εξελικτικές διαδικασίες: αυτές που καταγράφει και αναλύει η αυστηρά λογική, πολιτική και ιστορική σκάεψη του Θουκυδίδη για να καταλήξει στη διατύπωση νόμων που ισχύουν «ες αεί» και «συναντούν σε κάθε βήμα τους την εποχή μας», όπως γράφει στον πρόλογο.
Η Jacqueline de Romilly είναι καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στι Σορβόνη και η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στο College de France, μέλος της Γαλλικής και της Ακαδημίας Αθηνών.
(Εκδόσεις Παπαδήμα / Μετάφραση Λύντιας Στεφάνου / Σελίδες 567 / Τιμή 52,88 ευρώ).