Στην καλύτερη κατανόηση του κλασικού κόσμου οδηγεί όχι μόνο η μελέτη της φιλοσοφίας ή της λογοτεχνίας αλλά και η έρευνα του δικαίου.Τρεις βασικές ενότητες καταγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο του καθηγητή Παναγιώτη Δημάκη.
Η πρώτη αφορά στις γυναίκες της κλασικής εποχής: Τη μειονεκτική θέση των γυναικών στη κλασική Σπάρτη, την κυριότητα που είχαν οι γυναίκες γενικά πάνω στα προικώα τους πράγματα κατά το αρχαίο ελληνικό δίκαιο, τους άνδρες με μειωμένη ισχύ στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις γυναίκες που ενέπνευσαν κλασικούς ρήτορες, τις τρεις Λαΐδες και τη δίκη της Νεαίρας. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στο φαινόμενο της παιδεραστίας και τη διάδοσή του στη κλασική Αθήνα. Τέλος, η τρίτη ενότητα του έργου αναφέρεται σε ειδικότερα θέματα του αρχαίου Ελληνικού Δικαίου, όπως:
Το Δίκαιο της Γόρτυνας, Δικαστήρια και Δικαζόμενοι στη κλασσική Σπάρτη, Καιάδας ή Η ανασκευή ενός κοινού τόπου, Σχόλια στη Διαθήκη του Πλάτωνα, Σχόλια στη Διαθήκη του Επίκουρου, Η Δίκη του Σωκράτη, Αλκιβιάδης, Ο Πειραιάς και ο κόσμος του κατά την κλασσική εποχή.
Ο συγγραφέας με το έργο του αυτό στοχεύει να βοηθήσει στις έρευνες και μελέτες στον κλάδο της ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου, όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα και όλους τους αρχαιόφιλους και βιβλιόφιλους.
(Εκδόσεις Παπαδήμαα / Σειρά Ιστορία / Σελίδες 399 / Τιμή 27,64 ευρώ)