Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Μίλητος», εκδίδει έναν τόμο (χωριστά σε ελληνικά και αγγλικά) με τίτλο «Ελληνικά Αγριολούλουδα» με 130 έγχρωμες αναπαραστάσεις ειδών της ελληνικής χλωρίδας, που έχει ζωγραφίσει εκ του φυσικού η Νίκη Α. Γουλανδρή, πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και διακεκριμένη βοτανική ζωγράφος.
Συγγραφείς είναι οι γνωστοί ερευνητές της ελληνικής χλωρίδας Arne Strid, καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και Kit Tan, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Τον πρόλογο έχει γράψει ο διαπρεπής αμερικανός βοτανικός Peter Raven, γνωστός για τους αγώνες του για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, πρόεδρος του Missouri Botanical Garden.
Οι συγγραφείς των κειμένων είναι και επιμελητές του δεύτερου τόμου της Mountain flora of Greece (Edinburgh University Press) και της Flora Hellenica (Koeltz Scientific Books), έργο που θα περιλαμβάνει 9 τόμους, δύο από τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ ο τρίτος και τέταρτος τόμος βρίσκονται στο στάδιο της συγγραφής.
Οι ζωγραφικές αναπαραστάσεις είναι σε φυσικό μέγεθος και έχουν εκτυπωθεί σε υψηλής ποιότητας χαρτί. Το μέγεθος του βιβλίου είναι 27 × 37 cm. Ο τόμος περιλαμβάνει ορισμένες από τις ζωγραφικές αναπαραστάσεις της πρώτης έκδοσης του 1968 και πολλές νέες καθώς και αναθεωρημένα κείμενα, γεγονός που καθιστά την νέα έκδοση ένα αυτοτελές και ανεξάρτητο έργο.
Η ελληνική χλωρίδα είναι μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και, σε σύγκριση ως προς την έκταση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών. Εξι χιλιάδες είδη περίπου είναι γνωστά, από τα οποία 750 είναι ενδημικά, δηλαδή απαντούν μόνο στη Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Ένας σημαντικός αριθμός νέων ειδών ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 20-30 χρόνια και με την εξερεύνηση πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας πολλά ακόμα αναμένεται να ανακαλυφθούν. Ο μοναδικός πλούτος της ελληνικής χλωρίδας οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων.
Το έντονο ανάγλυφο με τα πολυάριθμα βουνά και νησιά και η μεγάλη κλιματική και εδαφική ποικιλία προώθησαν την διαφοροποίηση δια μέσου των γεωλογικών περιόδων και οδήγησαν στην εξέλιξη νέων ειδών.
Η ανθρώπινη επίδραση στο τοπίο ήταν αργή και βαθμιαία σε διάστημα χιλιάδων ετών, με αποτέλεσμα ένα σύνθετο μωσαϊκό φυσικών, ημιφυσικών και ανθρωπογενών ενδιαιτημάτων.
Τιμή: 120 ευρώ
(Η ίδρυση το 1964 του Βοτανικού Μουσείου Γουλανδρή -μετέπειτα Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και κέντρο ΓΑΙΑ- αποτελεί ορόσημο για τη φυσική ιστορία στην Ελλάδα. Στα 45 χρόνια της ύπαρξής του το μουσείο έχει συμβάλει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό στην έρευνα για την ελληνική χλωρίδα και πανίδα και στην πληροφόρηση για περιβαλλοντικά θέματα και την ανάγκη για προστασία της φύσης).