Η θεµατική αυτή ανθολογία συγκεντρώνει µια πλειάδα λογοτεχνικών στη µεγάλη πλειονότητά τους κειµένων µε θέµα την Αθήνα και µε ιστορικό, πολιτισµικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον για την πόλη, από το 1834 έως τη σηµερινή εποχή.
Μέσα από αυτές τις αντιπροσωπευτικές, αυτοτελείς και εµβόλιµες λογοτεχνικές εικόνες της πόλης, αντιδιαστέλλονται η διαχρονική τοπιογραφία και αισθητική της µε τις κυρίαρχες αντιθέσεις της ανάµεσα στην παλιά και τη νέα εποχή. Ξεκινώντας µε την εικόνα του κεντρικού ήρωα στο µυθιστόρηµα Ο Ζωγράφος (1842) του Γρηγόριου Παλαιολόγου, του Φιλάρετου, ο οποίος «τρέχει πεζός και έφιππος, µε τον Ανάχαρσιν εις τας χείρας, ως οι Άγγλοι περιηγηταί, διά να επισκεφθή τα µνηµεία της περικλεούς πόλεως», µεταβαίνουµε στο εσωτερικό της λυρικής πόλης, που ύμνησαν οι ρομαντικοί ποιητές και ο Κωστής Παλαµάς, και της µεταγενέστερης αστικής πόλης, που µε νοσταλγικό ηθογραφικό τρόπο απεικόνισαν οι πρώτοι αθηναιογράφοι.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τον µεσοπόγκόκοτες µε το καλάµι µπρος στα Ανάκτορα και στην οδό Ερµού», και η Αθήνα βρίσκεται σύντοµα αντιµέτωπη µε τις κρίσιµες κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις των µεταπολεµικών χρόνων.
(Έκδοση Πατάκη / Εισαγωγή – ανθολόγηση κειμένων: Δώρα Μέντη / ISBN: 978-960-16-2976-6 / Σελίδες: 320)