Ξένοι και κυνηγημένοι
Ποια είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής;
Ο έρωτας και μόνο αυτός είναι η δύναμη της ζωής του ανθρώπου. Η αίσθηση, επίσης, του «είμαι ξένος και κυνηγημένος», σε κάνει να πατάς πολύ περισσότερα γκάζια για να διακριθείς, από ό,τι ένας νορμάλ άνθρωπος. Όλα αλλάζουν, αλλά η αγάπη των δύο ηρώων, που περνάει διά πυρός και σιδήρου τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα –απ’ το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα- παραμένει άσβηστη.
Μιας και το θίξαμε, τι άποψη έχετε για το μεταναστευτικό;
Είμαι γέννημα θρέμμα του κέντρου της Αθήνας. Στο Μεταξουργείο γεννήθηκα, στην Ομόνοια επέστρεψα γιατί αγαπάω αυτή την πόλη που την κατέστρεψε η αντιπαροχή όλων των κυβερνήσεων που ήταν ξενόφερτες, δεν είχαν πολιτισμική συνείδηση της παράδοσης αυτού του τόπου. Σήμερα το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των κυβερνήσεων. Είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Όμως οι κυβερνήσεις της Δύσης που τους είχαν ανάγκη, τους άνοιξαν τις πόρτες, αλλά μπήκαν πολλοί και τώρα δεν ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν.
Η έκρηξη του σημερινού μεταναστευτικού κύματος είναι ντροπή για το ανθρώπινο γένος που δεν κατάφερε να χορτάσει τον κόσμο. Αυτή είναι και η μοναδική «παγκοσμιοποίηση». Η παγκοσμιοποίηση της φτώχειας. Τα 2/3 του πληθυσμού της Γης να πεινάει. Και το άλλο 1/3 να είναι χορτάτο, αλλά να νιώθει μόνο του από την καλοπέραση και να φοβάται τους πεινασμένους να μην του πάρουν τα αγαθά…
Με δυο λόγια, πως θα χαρακτηρίζατε το μυθιστόρημά σας;
Θα έλεγα πως είναι ένα «ιστορικό μυθιστόρημα αγάπης». Με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους, τους οποίους στην καθημερινότητά τους, τους προσπερνάς και δεν τους «βλέπεις». Είναι οι αφανείς. Αυτοί οι «σοφοί αγράμματοι», που είναι παντός καιρού. Έτσι επιβιώνει και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στη Γη.
Κύριε Κάγιο σας ευχαριστώ.
Εγώ ευχαριστώ, κύριε Πολύδωρε, εσάς και την ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Ποιος είναι ο συγγραφέας
Ο Παύλος Θ. Κάγιος γεννημένος το 1953 στην Αθήνα, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και δεν γράφει για πρώτη φορά.
Έγραψε το πρώτο του διήγημα το 1971 που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάλβος, το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Και ξαφνικά χιόνισε χρόνια», το 2000 το δεύτερο «Σε είδα να ’σαι αόρατος» και το 2004 το τρίτο, «Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου» (όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη). Από το 1984 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».