Πρόκειται για ένα συναρπαστικό δοκίμιο, της Κλων Μοσέ, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Παρισίων VII. το οποίο αναφέρεται στα θεμέλια του ποινικού μας συστήματος.
Η αθηναϊκή δημοκρατία του 4ου αιώνος π.Χ. θεωρείται συνήθως ως πρόγονος των σύγχρονων δημοκρατιών. Το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα το οποιο προήλθε από την κρίση των απολυταρχικών πολιτευμάτων του τέλους του προηγούμενου αιώνα είχε επιβάλλει την αρχή της κυριαρχίας των νόμων, οι οποίοι κοινοποιούνται σε όλους μέσω της ανάρτησης, μιας κυριαρχίας που είχε ως εγγύηση το γεγονός ότι οι νόμοι δεν μπορούσαν να τροποποιούνται με απλή απόφαση μιας λαϊκής συνέλευσης.
Κάτι τέτοιο σήμαινε άραγε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ένατνι της πολιτικής; Σε αυτό το βασικό ερώτημα της διακρίσεως των εξουσιών, το οποίο απασχολεί και σήμερα κάθε πολίτη, προσπαθεί να απαντήσει η Κλων Μοσέ με την ίδια διανοητική εντιμότητα που εξασφάλισε την επιτυχία των προηγουμενων βιβλίων της.
Οι πολυάριθμες αγορεύσεις για ιδιωτικές ή δημόσιες υποθέσεις, οι οποίες μας έχουν περιέλεθει, αποτελούν θαυμαστές ενδείξεις των αλλαγών της κοινωνίας, της εξέλιξης των ηθών, των νέων οικονομικών δεδομένων, αλλά και των πολιτικών διενέξεων, που ήταν συνέπεια της απώλειας της επιρροής της Αθήνας στον ελληνικό κόσμο.
Η μελέτη των πηγών καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις των δικαστών δεν εξαρτιόταν από την απλή εφαρμογή των νόμων και ότι η δικαιοσύνη και πολιτική ήταν στενά συνδεδεμένες. Το γεγονός όμως ότι η λαϊκή κυριαρχία δεν έδωσε τη θέση της στην κυριαρχία των νόμων, αλλά ούτε τα δικαστήρια είχαν υπό τον έλεγχό τους τις πολιτικές αποφάσεις, είναι κάτι που αποκαλύπτει την πρωτοτυπία της αθηναϊκής εμπειρίας.
Έκδοση ΠΑΠΑΔΗΜΑ / Συγγραφέας: Κλωντ Μοσέ / Μετάφρσση: Γ. Νίκας / Επιμέλεια: Χρύσα Σπυροπούλου / Σελίδες: 263 / Περιέχει: 9 εικόνες εκτός κειμένου και ένα χάρτη / Περιλαμβάνονται: Λεξιλόγιο, πηγές, βιβλιογραφία και πίνακας ονομάτων / Τιμή 20,00 ευρώ