Την Πρωτομαγιά 1925, τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του «Υπέροχου Γκάτσμπυ», ο Φιτζέραλντ έγραφε στην εκδότη του για το νέο του μυθιστόρημα: «Είναι κάτι αληθινά ΝΕΟ στη μορφή, την ιδέα, τη δομή – για την εποχή μας, αυτό το πρότυπο που αναζητούν ο Τζόις και η Στάιν και που δεν το βρήκε ο Κόνραντ».
Η συγγραφή του πέρασε έπειτα από σαράντα κύματα – η κατάρρευση της Ζέλντα το ‘30 κι ο εγκλεισμός της σε κλινική στην Ελβετία, το ταξίδι της επιστροφής των Φιτζέραλντ στην Αμερική το ‘31, η υποτροπή της Ζέλντα, ο εκ νέου εγκλεισμός της σε κλινική.
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε σε συνέχειες και, με αναθεωρήσεις και περικοπές, σε μορφή βιβλίου τον Απρίλη 1934 και χάρισε στον συγγραφέα του τον τίτλο του σύγχρονου Ορφέα.
Όπως γράφτηκε μετά τον θάνατό του, «ο Φιτζέραλντ ήταν καλύτερος από ό,τι μπόρεσε να συνειδητοποιήσει πότε ο ίδιος γιατί, ουσιαστικά και μεταφορικά, επινόησε μια γενιά…». Εκπρόσωποι αυτής της χαμένης γενιάς του Μεσοπολέμου, ο Ντικ και η Νικόλ Ντάιβερ, πλούσιοι, όμορφοι, ευφυείς, δίνουν πάρτι μυθικά, δημιουργούν απερίγραπτη ατμόσφαιρα για τους φίλους τους, είναι αφάνταστα ελκυστικοί.
Ζουν μια φαινομενικά ανέμελη ζωή πλούτου και περιηγήσεων. Και όμως πίσω από την αστραφτερή επιφάνεια κρύβουν εκείνη ένα μυστικό κι αυτός μια αδυναμία. Κατευθύνονται προς τους βράχους πάνω στους οποίους θα συντριβεί η ζωή τους και μόνον ο ένας από τους δυο επιζεί πραγματικά. Ιστορία τρυφερή αλλά και δυνατή, ένας κόσμος ολέθριας ευημερίας και λεηλατημένου ιδεαλισμού.
Ο Έρνεστ Χεμίνγοεϊ είχε πει για τον Φιτζέραλντ: «Το γράψιμο του Φιτζέραλντ είναι τόσο φυσικό, όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας».
Ο Φιτζέραλντ γεννήθηκε το 1896 στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα, γιος του Έντουαρντ Φιτζέραλντ και της Μαίρη Μακ Κουίλαν, ιρλανδικής καταγωγής και κόρης Ιρλανδού μετανάστη που απέκτησε σημαντική περιουσία ως παντοπώλης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον πριν καταταγεί στον αμερικάνικο στρατό το 1917. Το 1920 παντρεύτηκε τη Ζέλντα Σέαρ. Η τραυματική τους σχέση με τα συνεχή σκαμπανεβάσματα υπήρξε πολύ σημαντική επιρροή στο συγγραφικό του έργο. Αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Χαμένης Γενιάς των Αμερικανών λογοτεχνών και θεωρείται γενικότερα ένας από τους μείζονες συγγραφείς του 20ού αιώνα.
Εξέδωσε πέντε μυθιστορήματα (ενδεικτικά: «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ», «Όμορφοι και καταραμένοι»), έξι συλλογές διηγημάτων και τη συλλογή αυτοβιογραφικών κειμένων «Το ράγισμα»κλλ. Πέθανε το 1940.
Έκδοση: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ / Σειρά: Ξένη λογοτεχνία / Συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ / Μετάφραση-επίμετρο: Μιχάλης Μακρόπουλος / ISBN: 978-960-566-243-1 / Σελίδες: 480 / Τιμή: 16,60 ευρώ