Μια εξαιρετική μυθιστορηματική βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου, η οποία ανασυνθέτει το χαμένο πορτραίτο του εθνικού ποιητή και μας ταξιδεύει πίσω στον 19ο αιώνα, στην εποχή του ρομαντισμού, των επαναστάσεων και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.
Ο Ανδρέας Κάλβος υπήρξε ένας κοσμοπολίτης στο πνεύμα και στην αντίληψη. Ένας επαναστάτης στην καρδιά. Καρμπονάρος. Ταξιδεύει αδιάκοπα στη Φλωρεντία, στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, και πάλι πίσω στη Φλωρεντία. Ύστερα πηγαίνει Γενεύη, και πάλι στο Παρίσι, έρχεται στο Ναύπλιο, στην Κέρκυρα, γυρίζει ξανά Λονδίνο, Έσσεξ και, τέλος, Λάουθ.
Τις νύχτες μ’ ένα βαρύ παλτό περπατάει μέσα από δρόμους υπαρκτούς κι ανύπαρκτους. Βρίσκεται στο δρόμο για τη Χίο, την Πάργα, τα Ψαρά, τη Σάμο, το Σούλι. Βάζει τα γιορτινά του και υμνεί τον Βύρωνα, τον Κανάρη, τον Μπότσαρη. Ψάλλει για την ελευθερία, την αρετή, την πατρίδα, τη δόξα, τη νίκη. Είναι γεμάτος έρωτα για τον τόπο του, για τη ζωή, για τη γνώση, για τις Μούσες. Η σιωπή καλύπτει σαν πέπλο τη ζωή του από τη στιγμή που επιστρέφει στην Ελλάδα. Σιωπά και η ποίησή του. Η νεοκλασικιστική του παιδεία και η ρομαντική του ψυχοσύνθεση συμπλέκουν στην ποίηση του το δραματικό με το ειδυλλιακό, το παγανιστικό με το χριστιανικό, τα αρχαιοελληνικά πρότυπα με την σύγχρονη επαναστατική επικαιρότητα, τον πουριτανισμό με τον λανθάνοντα ερωτισμό, την αυστηρότητα, τη μελαγχολία, την κλασικιστική φόρμα με το ρομαντικό περιεχόμενο, Μέσα στην αχλή του χρόνου χάνεται η εικόνα του… Ο Βλάσσης Τρεχλής γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε μουσική και κίνηση, όμως, στο πέρασμα των χρόνων, ανακάλυψε πως τον γοήτευε η γλώσσα και η λογοτεχνία και ασχολήθηκε και με τα δύο από αγάπη. Στο χώρο της λογοτεχνίας είχε δάσκαλο τον Τάκη Σινόπουλο. Χάρη στα δικά του μαθήματα μπόρεσε να εκτιμήσει την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου, ο οποίος αποτέλεσε γι’ αυτόν έμπνευση και οδηγό και στον οποίο ξεπληρώνει την οφειλή με τούτο το βιβλίο.
Ευτύχησε όμως να πάρει μαθήματα και σε άλλους τομείς από καλούς δασκάλους: στην πολιτική από τον Διονύση Φλάμπουρα, στη μουσική και στην κίνηση από την Πολυξένη Ματτέυ και τη Μαρία Κυνηγού.
Ζει σε μια επαρχιακή πόλη, κλείνοντας τα μάτια στα κακά της για χάρη όλων των καλών που του προσφέρει: μπορεί ακόμα να ακούει τα αηδόνια μέσα στη νύχτα, να βάζει μέρα μεσημέρι δυνατά στο πικάπ του τραγούδια του αγαπημένου του Μάνου Χατζιδάκι, να διαβάζει στίχους του Ανδρέα Κάλβου στη σκιά της κληματαριάς και να ταξιδεύει με τη σκέψη του στους τόπους όπου έζησε και περπάτησε εκείνος.
Είναι επίσης τυχερός γιατί τα προηγούμενα βιβλία του (Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα, εκδ. Αρμός, 2006, και Το αρχαϊκό χαμόγελο του Μάνου Χατζιδάκι, εκδ. Οδός Πανός, 2011) αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες.
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ • Συγγραφέας: Βλάσσης Τρέχλης
Σελίδες: 564 • Τιµή: 18,00 ευρώ