Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι η Ελλάδα έχει τον δικό της… Ζορζ Σιμενόν ή Αγκάθα Κρίστι! Ο Γιάννης Μαρής, που μπήκε στην αστυνομική λογοτεχνία «από σπόντα» και έγινε η «σημαία του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, δεν είναι ένας τυχαίος συγγραφέας «ελαφρών» αστυνομικών μυθιστορημάτων, «για να περνάει η ώρα» της μεταπολεμικής εποχής του. Υπήρξε ένας εξαιρετικά μορφωμένος λόγιος, με άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας! Όσο για την πλοκή, ένας αληθινός μαέστρος!
Οι Εκδόσεις «Άγρα» μας έχουν συνηθίσει σε εκλεκτές επιλογές γενικά, αλλά ειδικότερα στον τομέα της αστυνομικής ποιοτικής λογοτεχνίας. Μια από τις συλλογές του εκδοτικού οίκου είναι και τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή, μακράν του πιο γνωστού και αναγνωρισμένου Έλληνα συγγραφέα του είδους.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγρα το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Το τρένο των 9:45». Όπως πάντα, όλα εξελίσσονται στο μαγευτικό τοπίο της Ελλάδας που αναπτύσσεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά με μια ανερχόμενη μεσαία και εξίσου ανερχόμενη τάξη νεόπλουτων! Εκεί «ανιχνεύει» τους χαρακτήρες του ο μάγος Μαρής. Αυτή τη φορά, όμως, αλλάζει εντελώς το περιβάλλον!
Στην Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα, ένας άντρας, απόστρατος αξιωματικός, προσωρινά τυφλωμένος από μια μονομαχία, συναντάει κάποια νύχτα μια μυστηριώδη γυναίκα που τον εμπλέκει σε μια υπόθεση φόνου και στην παρ’ ολίγο δολοφονία του. Από αυτήν τη γυναίκα συγκρατεί με εμμονή το άρωμά της. Κι αρχίζει έτσι την επίμονη και παράτολμη αναζήτησή της, που τον οδηγεί στη Θεσσαλία – η οποία έχει πρόσφατα προσαρτηθεί στην Ελλάδα και όπου ο νόμος και η τάξη είναι πράγματα ασαφή. Θα συναντήσει αδίστακτους κοσμοπολίτες τυχοδιώκτες και η ζωή του θα απειληθεί πολλαπλώς, καθώς το πάθος του για τη μυστηριώδη γυναίκα και η πεισματική προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια τον οδηγούν διαρκώς σε ανυπολόγιστους κινδύνους.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άγρα, θα δημοσιεύσει παρουσιάσεις ενός ακόμη μυθιστορήματος του Γιάννη Μαρή που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα ( Ο 13ος επιβάτης), την ενδιαφέρουσα ανάλυση «Ο Γιάννης Μαρής & η εποχή του» καθώς και τριών βιβλίων του μελετητή του συγγραφέα Μαρή, Ανδρέα Αποστολίδη.