«Ένα ταξίδι στο σώμα μέσα από ένα ανθολόγιο άρθρων» μας προτρέπει να κάνουμε η κοινωνιολόγος και διδάκτωρ Ψυχολογίας Γεωργία Δηλάκη, μέσα από το νέο της βιβλίο «Περί σώματος», το οποίο προλογίζει η δημοσιογράφος υγείας Σοφία Νέτα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.
Η φιλοσοφία του βιβλίου, αναδύεται ήδη από το συμβολικό εξώφυλλο, αφού η ρευστή και ευμετάβλητη άμμος αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά τη ρευστότητα της ατομικής ταυτότητας και το εύπλαστο του σώματος στη σύγχρονη κοινωνία.
Το μέγεθος, το σχήμα, τα χαρακτηριστικά και η συνολική εικόνα του σώματος υπόκεινται σε συνεχή αναδιαμόρφωση, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες του κατόχου του, στο πλαίσιο μιας δυναμικής διαδικασίας, αποκλείοντας την αντίληψη του σώματος ως μιας στατικής και αμετάβλητης βιολογικής ύπαρξης.
Για να παρουσιάσει το δυναμικό και πολυσύνθετο χαρακτήρα του σώματος, η συγγραφέας επέλεξε, μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της, άρθρα δημοσιευμένα σε έγκυρα έντυπα (μεταξύ των οποίων και η ΑΜΑΡΥΣΙΑ) και ηλεκτρονικά μέσα και παραμένουν πάντα επίκαιρα.
Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική, συνεκτική και περιεκτική συλλογή από κοινωνιολογικές ερμηνείες, ψυχολογικές προσεγγίσεις, προτάσεις αυτοβελτίωσης και tips για καλύτερη ποιότητα ζωής με κεντρικό άξονα το σώμα.
Εστιάζοντας στη βίωση, στα συναισθήματα και στην εμπειρία του σώματος του σύγχρονου αναγνώστη, τον ενθαρρύνει να κατανοήσει, να συνειδητοποιήσει, να διαχειριστεί, να αντιμετωπίσει, να ανακαλύψει, να διεκδικήσει.
Το χρήσιμο περιεχόμενο του ανθολογίου «δείχνει» τον τρόπο για ευελιξία σε δυσκολίες και λύσεις σε προβλήματα και ανησυχίες της καθημερινής ζωής, αναδεικνύοντας –σε συνδυασμό με τον ανεξάντλητο πλούτο της εμπειρικής μελέτης του σώματος- την Κοινωνιολογία σε καθαρά πρακτική επιστήμη.
«Ξεδιπλώνοντας» τις πολλαπλές όψεις και εκφράσεις του σώματος, η συγγραφέας φιλοδοξεί να αφυπνίσει και να επηρεάσει θετικά τη σχέση του καθένα με το σώμα του: το σώμα που πάσχει, το σώμα που πονά, το σώμα που γερνά, το σώμα που αλλάζει, που τροποποιείται, που μεταμορφώνεται, το σώμα που βρίσκεται σε συστολή, το σώμα που απελευθερώνεται, το σώμα που στιγματίζεται, το σώμα που επαναστατεί, το σώμα που «μιλά», μας προ(σ)καλούν να ανακαλύψουμε τις πολλαπλές δυνατότητες του σώματός μας και να τις αξιοποιήσουμε για την εξέλιξή μας.