Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είχε την τιμή να συμμετέχει -σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού- στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας, που πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH. Στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016, η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα της εκδήλωσης. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής είχε αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στον τομέα «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος», με τη συμβολή της Ταινιοθήκης, προβλήθηκαν πέντε ταινίες – ορόσημα του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων τρεις διεθνώς διακεκριμένες ταινίες κορυφαίων σκηνοθετών, όπως οι Μιχάλης Κακογιάννης (Τρωάδες), Κώστας Γαβράς (Ζ) και Παντελής Βούλγαρης (Χάππυ Νταίη), και δύο ψηφιακά αποκατεστημένα βωβά διαμάντια από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από τους πρωτεργάτες του βωβού Ζόζεφ Χεπ (Οι περιπέτειες του Βιλλάρ) και Ορέστη Λάσκο (Δάφνις και Χλόη) και με τη μουσική επένδυση των Μηνά Ι. Αλεξιάδη, Νίκου Πλατύρραχου και Μίλτου Λογιάδη.
Οι ταινίες που συμμετείχαν, έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας μας: αρχική έμπνευση και πηγή σεναρίου αποτελούν σπουδαία κείμενα απ’ όλο το φάσμα της τέχνης του λόγου στην Ελλάδα -από την αρχαία ελληνική γραμματεία όπως οι Τρωάδες του Ευριπίδη μέχρι το πρώτο σωζόμενο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (Βασιλικός, Φραγκιάς).
1. Οι περιπέτειες του Βιλάρ (1924) του Joseph Hepp
Πρόκειται για τη νωρίτερα σωζόμενη ελληνική μυθοπλασία. Η σύντομη αυτή κωμωδία του Χεπ παρουσιάζει στο κοινό τον διάσημο κωμικό της εποχής Νικόλαο Σφακιανό που ενσαρκώνει τον Βιλάρ. Στο επεισόδιο αυτό των περιπετειών του μπλέκει σε ένα γαϊτανάκι αστείων συμβάντων κυνηγώντας την αγαπημένη του σε όλη την Αθήνα, από τα νεοκλασικά της Πανεπιστημίου, στις στήλες του Ολυμπίου Διός, και το Ηρώδειο, φθάνοντας μέχρι το Φάληρο, που χορεύει στους ρυθμούς μιας Dixieland τζαζ μπάντας. Τη μουσική επένδυση υπογράφει ο διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος Μηνάς Αλεξιάδης.
2. Δάφνις και Χλόη (1931) βωβή ταινία του Ορέστη Λάσκου
Βασισμένο στο βουκολικό ειδύλλιο του Λόγγου «Δάφνις και Χλόη». Στη Λέσβο, ο βοσκός Λάμωνας βρίσκει κάποια μέρα ένα εγκαταλειμμένο αγοράκι να βυζαίνει μια γίδα και το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Δάφνι. Την ίδια περίπου εποχή, ένας άλλος βοσκός, ο Δρύαντας, βρίσκει κι αυτός ένα εγκαταλειμμένο κοριτσάκι κι επίσης το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Χλόη. Ο Δάφνις και η Χλόη μεγαλώνουν μαζί και περνώντας το κατώφλι της εφηβείας νιώθουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Στην ταινία, η οποία γυρίστηκε στη λίμνη της Βουλιαγμένης, εμφανίζεται το πρώτο γυμνό στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Τη μουσική επένδυση του Δάφνις και Χλόη υπογράφουν ο διάσημος συνθέτης Νίκος Πλατύρραχος και ο διεθνούς φήμης Μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.
3. «Ζ» (1969) του Κώστα Γαβρά
Σε σενάριο του Χόρχε Σεμπρούν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ταινία – ορόσημο στη φιλμογραφία του Κώστα Γαβρά. Του χάρισε το πρώτο Όσκαρ και κινητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.
4. Τρωάδες (1971) του Μιχάλη Κακογιάννη
Σε σενάριο του Μ. Κακογιάννη βασισμένο στην ομώνυμη αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη. Μετά την πτώση της Τροίας, οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα και ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα κακά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.
5. Χάππυ Νταίη (1976) του Παντελή Βούλγαρη
Σε σενάριο του Π. Βούλγαρη βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ανδρέα Φραγκιά «Ο Λοιμός». Η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που αναφέρεται στη Μακρόνησο. Αντιμετωπίζει το στρατόπεδο ως μικρόκοσμο του διχασμού και της αγριότητας που επικρατούσε στη χώρα.