Το ελληνικό έργο «Η αυλή των αγγέλων» σε απόδοση και σκηνοθεσία της Έφης Πίκουλας παρουσιάζει φέτος το Β΄’ Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βριλησσίων. Θα δοθούν δυο παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο στο θέατρο «Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη». Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 30 Ιουνίου και η δεύτερη την Κυριακή 2 Ιουλίου.
Σκηνοθετικό σημείωμα
«Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα έργο με όσο το δυνατόν γνησιότερη την προέλευση του, απ’ τον τόπου μας. Έτσι εμπνεύστηκα από θεατρικά έργα Ελλήνων συγγραφέων.
Απ’ την χρονιά του 1950 και μετά, η φτώχια κυριαρχούσε στην Ελλάδα, αυτή η μαύρη φτώχια που εξουθένωσε και παρέλυσε τον λαό μας, που έφερε κοινωνικό αποκλεισμό, που η ζωή όλων ήταν ένας καθημερινός Γολγοθάς. που η λαχτάρα του Ρωμιού να στεριώσει κάπου ήταν μια χίμαιρα.
Οι δικοί μας ήρωες συγκατοικούν σε μια αυλή στην Δραπετσώνα. Άβουλοι, αφημένοι στην μοίρα τους ζουν πιο πολύ με όνειρα και αόριστα σχέδια παρά με πράξεις. Οι γυναίκες της αυλής, αντίδοτο για τη δυστυχία τους ζητούν απεγνωσμένα τον έρωτα, ενώ οι άνδρες ψάχνουν την καλύτερη ζωή στη μετανάστευση, στο τζόγο και στον παράνομο έρωτα.
Ο Μπάμπης με τη Βούλα επιχειρούν να φύγουν για την Αυστραλία. Αυτή τη δίψα για μετανάστευση θα την εκμεταλλευθούν στυγνοί απατεώνες!
Ο Ιορδάνης πρόσφυγας απ’ τον Πόντο, θυμόσοφος, οραματιστής μαζί με την γυναίκα του την Αστά, θα υποστεί πολλάκις την έξωση, όπως και οι συγκάτοικοί του.
Η ελαφρόμυαλη Ντόρα μπροστά στο φάσμα της πείνας θα μεταβληθεί σε κοκοτίδιον!
Η Αννετώ παρατημένη απ’ την μοναχοκόρη της, εξφενδονίζει την κακοποιό πικρία της, σ’ όλους.
Η Μαρίτσα. γυναίκα ναυτικού θα υποστεί την φυσιολογική αναγκαιότητα της μοιχείας.
Ο Γιάννης, ο πρωτόβγαλτος νέος, γεμάτος αισιοδοξία θα περιοριστεί τελικά στο όνειρο μιας θεσούλας στο Δημόσιο.
Ο Στέλιος. ονειροπόλος, άβουλος, βολεύεται με δανεικά απ’ τον εραστή της γυναίκας του Όλγας, που γίνεται ερωμένη του Ανδρέα. Ενός άνδρα νέου, δυνατού, όμορφου, γεροδεμένου, που θα σηκώσει τρικυμία στο αισθηματικό τέλμα της μικρής αυλικής κοινωνίας.
Και τέλος η Ξένια, μια όμορφη, κόρη της πλουτοκρατίας, έρχεται να ταράξει τα νερά των ανθρώπων της αυλής στη Δραπετσώνα. Στο καλύτερο; ή στο χειρότερο;
Πιστεύω ότι έφτιαξα ένα έργο ελληνικό, αληθινό, γεμάτο συγκίνηση και ενδιαφέρον, όπου οι καημοί, τα προβλήματα και οι αγωνίες των ανθρώπων της αυλής, είναι καημοί, αγωνίες και προβλήματα ενός ολόκληρου λαού».
Έφη Πίκουλα
Νατάσσα Χαϊδά: «Ζω για το ταξίδι της δημιουργίας»
Η ηθοποιός της παράστασης και μόνιμη συνεργάτης της Έφης Πίκουλα Νατάσσα Χαϊδά συστήνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ το έργο που πρόκειται να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό στο θέατρο «Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη»
Ποιος είναι ο ρόλος σας στο έργο;
Υποδύομαι την Ξένια, μια γυναίκα της «ανώτερης – κοινωνικής τάξης» που εισβάλει στη φτωχογειτονιά της Δραπετσώνας στα τέλη της δεκαετίας του
50’.Η γυναίκα αυτή έχοντας ζήσει τα πάντα χωρίς όρια μέσα στο ρηχό πλουσιόκοσμο της ,ερωτεύεται παθιασμένα τον νεόφερτο, φτωχό, γόη, άντρα της αυλής. Ο έρωτάς της, παθιασμένος και θα προκαλέσει την οργή της «αυλής». Οι δύο εραστές θα παλέψουν, πρώτα με τις δικές τους προκαταλήψεις και έπειτα με τα αυστηρά ήθη της γειτονιάς. Η δύναμη της αγάπης τους, όμως, θα γεφυρώσει τις διαφορές;
Ποιο είναι το διακύβευμα του έργου;
Η «Αυλή των αγγέλων», είναι ένα έργο ελληνικό, αληθινό, γεμάτο συγκίνηση και ενδιαφέρον. Φέρνει στο προσκήνιο τη μεγάλη φτώχεια που επικρατούσε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια αυλή στην Δραπετσώνα. Οι ήρωες είναι άβουλοι άνθρωποι, αφημένοι στην μοίρα τους, ζουν πιο πολύ με όνειρα και αόριστα σχέδια, παρά με πράξεις. Ο Θεατής ταυτίζεται με τους ήρωές και οι καημοί, τα προβλήματα και οι αγωνίες των ηρώων της αυλής, είναι καημοί, αγωνίες και προβλήματα ενός ολόκληρου λαού.
Συνεργάζεστε με την Έφη Πίκουλα επί έξι συναπτά χρόνια. Υπάρχει κάποιο κοινό σημείο αναφοράς σε όλα τα έργα που έχετε ανεβάσει μαζί; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Πράγματι, συνεργάζομαι με την κυρία Έφη Πίκουλα έξι χρόνια. Την εκτιμώ και την θαυμάζω, σαν σκηνοθέτη και σαν άνθρωπο. Την ευχαριστώ που με εμπιστεύεται και έχω την χαρά να υποδύομαι τόσο σπουδαίους ρόλους. Είμαστε πολύ δεμένες και έχουμε τους ίδιους κώδικες επικοινωνίας . Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Έχουμε ανεβάσει διάφορα έργα, από κωμωδίες του Σακελλάριου μέχρι τον «Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη. Δεν μπορώ να πω, πως τα έργα αυτά έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Το κοινό σημείο αναφοράς με την Έφη είναι η λατρεία που έχουμε για το θέατρο. Ζούμε για αυτό το ταξίδι της δημιουργίας. Από την πρώτη ανάγνωση του έργου, μέχρι την πρεμιέρα της παράστασης.
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στο κοινό λίγο πριν την πρεμιέρα σας;
Ελπίζω το έργο να αγγίξει τον θεατή, να ταυτιστεί με τους ήρωές, να νιώσει τις αξίες της αυλής και να προβληματιστεί. Να καταλάβει την εποχή που εξελίσσεται η ιστορία. Οι άνθρωποι της αυλής που θα δείτε είναι ανυπεράσπιστοι ακόμη και απ’ τον ίδιο τον εαυτό. Τρικυμία στην αυλή θα φέρει και η διαφορά των δύο κόσμων, της φτωχολογιάς και της πλουτοκρατίας, Είναι στιγμές όπου η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κόσμους φθάνει σε σημείο τραγικότητας, που αγγίζει τον καθένα μας.
Info
«H αυλή των Αγγέλων» από το Β΄ Θεατρικό Εργαστήρι Βριλησσίων
Παρασκευή 30 Ιουνίου και Κυριακή 2 Ιουλίου στο θέατρο «Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη» (Μεταμόρφωσης Σωτήρος 25, Βριλήσσια)
Ώρα έναρξης: 21.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Παίζουν οι ηθοποιοί
Ξένια : Νατάσσα Χαϊδά
Ανδρέας : Γιάννης Μακρής
Αννετώ : Μαρία Βσιλοπούλου
Στέλιος – Ταχυδρόμος : Βασίλης Καραογλάνης
Αστά : Λιλή Πιτσικουλάκη
Όλγα : Λήδα Χατζοπούλου
Ντόρα : Λίλιαν Τσιπά
Μπάμπης : Γιώργος Μοϊσογλου
Βούλα : Δέσποινα Μάνθου
Ιορδάνης : Σαντρίνα Βλάχου
Γιάννης – Λάλας – Μηχανικός : Σέργιος Σπυράτος
Μαρίτσα : Εριάννα Καράντζαλου
Πελάτης : Νίκος Καλογερόπουλος
Τραγουδούν : Νικόλ Μαζαράκη , Σέργιος Σπυράτος
Σκηνοθεσία – Απόδοση -Διασκευή : Έφη Πίκουλα
Σκηνικά : Μαργαρίτα Πέτροβα
Χορογραφίες : Μαρία Βασιλοπούλου
Κοστούμια : Σοφία Συρογιάννη
Μουσική Επιμέλεια : Έφη Πίκουλα
Φωτογραφίες : Νίκος Παπαθεοδώρου
Συντονίστρια Προγράμματος : Νατάσσα Χάϊδα
Οι συντελεστές ευχαριστούν τον Σύλλογο Ποντίων Βριλησσίων για την πολύτιμη βοήθειά του καθώς και το Β’ Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου Βριλησσίων της Μαργαρίτας Πέτροβα.