Στην κατάμεστη αίθουσα του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Κλιματική ή Κτηματική αλλαγή; Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην διαχείριση πλημμυρών. Η περίπτωση του ρέματος Βριλησσού» που διοργάνωσε η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ».
Μετά το τέλος της συζήτησης οι παρευρισκόμενοι -κάτοικοι και «ενεργοί πολίτες» όπως υπογράφουν -εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την ουσιαστική αναθεώρηση των προβλεπομένων από την υπάρχουσα Μελέτη για την διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού. Το ψήφισμα που θα κοινοποιηθεί ενώπιον του Σώματος στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/10) αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Εμείς οι κάτοικοι και οι λοιποί παρευρισκόμενοι ενεργοί πολίτες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ‘’ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ AΛΛΗ ΠΟΛΗ’’ για το ρέμα Βριλησσού την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα του ΤΥΠΕΤ, μετά από εκτενή ενημέρωση από τους ομιλητές και συζήτηση για τις σύγχρονες πρακτικές αντιπλημμυρικής προστασίας, μετά από ανάλυση της σημερινής κατάστασης του ρέματος, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πεντέλης και αποτιμώντας τα προβλεπόμενα για τη ‘’διευθέτησή’’ του, αποφασίζουμε να προτείνουμε στον Δήμο Βριλησσίων τα εξής:
1. Την τροποποίηση της υπάρχουσας Μελέτης έργων διευθέτησης του ρέματος Βριλησσού, με σκοπό την σωτηρία των εκατοντάδων δέντρων, (που βρίσκονται κυρίως προς την πλευρά της οριογραμμής του Δήμου Βριλησσίων), και την αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της φυσικής ροής και κατάστασης του ρέματος.
2. Την απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης του Δασαρχείου Πεντέλης για την κοπή των δέντρων, με την οποία, σημειωτέο, διαφώνησε η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής.
3. Τον ορισμό από την πλευρά του Δήμου Βριλησσίων Επιτροπής παρακολούθησης μιας νέας Περιβαλλοντικής Μελέτης που οφείλει να συντάξει η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας Αττικής, ενσωματώνοντας την τήρηση των παραπάνω.
4. Τη δημιουργία Επιτροπής κατοίκων και εθελοντών, με σκοπό την προστασία και την αποκατάσταση του ρέματος.
5. Την υιοθεσία του Βριλησσού από τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια των Βριλησσίων, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, αναλαμβάνοντας, ανά 100 μέτρα ρέματος και ανά σχολείο, την ονοματοθεσία της διαδρομής και την προστασία του ρέματος».