Λίγες ημέρες πριν παρουσιάσουν στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων (την Δευτέρα 17/2 στις 18.00 η σχετική εκδήλωση) τις καινοτόμες πρακτικές που ακολουθούν για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και την σχετική διδακτική ταινία με τίτλο «Μια σημαντική ημέρα» , οι ιδρύτριες της διαδικτυακής σχολής γλωσσών LexiΣ Academy, Βριλησσιώτισσες Ίρις και Δώρα Δάνα μίλησαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της σχολής και με ποιους τρόπους προσπαθείτε να τους υλοποιήσετε;
ΙΡΙΣ: Η σχολή ξεκίνησε να «χτίζεται» τον Σεπτέμβριο του 2021. Την ίδρυσα εγώ και εδρεύει στο Βερολίνο. Οι λόγοι που αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα προέκυψαν μέσα από χρόνια εργασίας και ως καθηγήτρια Ελληνικών και Γερμανικών, αλλά και ως συντονίστρια και διευθύντρια σε εκπαιδευτικούς φορείς στην Γερμανία. Ήρθε στην ουσία το πλήρωμα του χρόνου και ήταν μία φυσική συνέχεια η δημιουργία της δικής μου σχολής με τις δικές μου αξίες, αρχές και εργασιακή ηθική, την δική μου έμπνευση και εμπειρία και τους δικούς μου στόχους. Στις βασικές αρχές της σχολής ανήκουν η έντιμη και ξεκάθαρη επικοινωνία και με τους μαθητές και με τους καθηγητές, ο σεβασμός απέναντι στην εργασία, τις γνώσεις και τον χρόνο των καθηγητών και η αξιολόγηση του μαθησιακού στόχου κάθε μαθητή με επαγγελματισμό και γνώμονα την επιτυχία κι όχι το προσωπικό κέρδος.
Πάντα έτσι αντιμετώπιζα τους ανθρώπους με τους οποίους δούλευα. Δεν είναι τόσο ουτοπικά όσο ίσως ακούγονται, αλλά έβρισκα τοίχο από τους ανώτερους. Στη δική μου σχολή όμως μπορώ να προσφέρω αυτήν την ισορροπία χωρίς πρόβλημα. Επίσης, μπορώ να είμαι δημιουργική και να εντάσσω και την Τέχνη στα Γράμματα. Για τα Ελληνικά για παράδειγμα η μητέρα μου, Δώρα Δάνα, κι εγώ δημιουργούμε ένα project το οποίο αποτελείται για την ώρα από πέντε βιβλία και τρεις ταινίες και είναι μία καινοτόμος μέθοδος εκμάθησης των Ελληνικών. Τα βιβλία αυτά τα γράφει η μητέρα μου, η οποία έχει βραβευτεί στο παρελθόν στην Ελλάδα δύο φορές ως συγγραφέας και ποιήτρια.
Τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα βιβλία και με ποιο τρόπο μπορούν να τα προμηθευτούν όσοι ενδιαφέρονται;
ΙΡΙΣ: Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες είναι κατάλληλες και για ξένους από όλον τον κόσμο που μαθαίνουν Ελληνικά (κυρίως ενήλικες) αλλά και για Έλληνες από 14 χρονών και πάνω. Και τα πέντε βιβλία είναι δομημένα με βάση το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για γλώσσες. Το ένα είναι σε επίπεδο Α1 (αρχάριοι), τα δύο σε επίπεδο Α2, το τέταρτο σε επίπεδο Β1 και το πέμπτο σε επίπεδο Β2 (προχωρημένοι). Είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο συμπληρωματικό διδακτικό υλικό για τα Ελληνικά, δηλαδή: βιβλίο, ηχητικά (έχουμε ηχογραφήσει όλα τα βιβλία επαγγελματικά), ασκήσεις (οι περισσότερες εκ των οποίων βασίζονται στις επίσημες γλωσσικές εξετάσεις Ελληνομάθειας στο αντίστοιχο επίπεδο) και σε έντυπη αλλά και σε ψηφιακή μορφή. Το ιδιαίτερο είναι ότι έχουμε δημιουργήσει τις πρώτες και μοναδικές διδακτικές ταινίες εκμάθησης των Ελληνικών παγκοσμίως μεταφέροντας τις ιστορίες αυτές στην οθόνη με την βοήθεια επαγγελματικού συνεργείου και του Ορέστη Δούρβα, του σκηνοθέτη μας, και του Ορφέα Δούρβα, βοηθού σκηνοθέτη.
Λόγω του ότι οι ιστορίες μας διατίθενται και ως ηχητικά αρχεία και γραπτώς ως βιβλία αλλά και οπτικά με υποτίτλους ως ταινίες, δίνεται πρόσβαση στις ιστορίες μας και συνεπώς στην εκμάθηση και διάδοση των Ελληνικών και σε ανθρώπους με ακουστικά προβλήματα ή με περιορισμένη έως και καθόλου όραση.
Για όλες τις ιστορίες προηγείται έρευνα, καθώς πέραν του λεξιλογίου και της γραμματικής μεταφέρουν ιστορικές και πολιτισμικές πληροφορίες για το μέρος στο οποίο διαδραματίζονται. Κάθε ιστορία διαδραματίζεται σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδος προκειμένου να μάθουν οι αναγνώστες, Έλληνες και ξένοι, ενδιαφέροντα πράγματα για το κάθε μέρος.
Το Α1 ονομάζεται «Μία σημαντική ημέρα» και διαδραματίζεται στην Αθήνα. Σε επίπεδο Α2 υπάρχουν δύο βιβλία, το ένα ονομάζεται «Η παράσταση θ’ ανέβει;» και η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αρχαία Ελλάδα και το άλλο «Ποιος είναι ο μυστηριώδης Μενέλαος;» που είναι μια ντετεκτιβική κωμωδία στην Σπάρτη. Το Β1 φέρει τον τίτλο « Μαραθώνια ιστορία» και διαδραματίζεται στον Μαραθώνα και το Β2 με τίτλο « Ξαφνικά στην Σύρο…!»… διαδραματίζεται στην Σύρο.
Τα βιβλία μας διατίθενται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ισπανία και Γερμανία), μπορεί όμως όποιος θέλει να πάει σε όποια χώρα σε όποιο βιβλιοπωλείο επιθυμεί και δίνοντας το ISBN να τα παραγγείλει. Και υπάρχουν και στο internet, π.χ. στην Amazon. Φυσικά μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με εμένα είτε μέσω των κοινωνικών μέσων Instagram, Facebook, TikTok: @online.lexis.academy είτε μέσω mail στο info@lexis-academy.com. Τις ταινίες μπορεί να τις βρει κανείς στο κανάλι μας στο YouTube: online.lexis.academy
Είστε Βριλησσιώτισσες, αλλά απουσιάζετε από την Ελλάδα 20 χρόνια. Τι σας λείπει περισσότερο από την χώρα σας;
ΊΡΙΣ: Εμένα μου λείπουν κάποια έθιμά μας που όσο και να θες μόνος σου να τα φέρεις στην χώρα που ζεις, δεν μπορείς να τα βιώσεις όπως όταν τα γιορτάζει ένας ολόκληρος λαός μαζί. Μου λείπουν τα κάλαντα τα Χριστούγεννα, να μας χτυπήσουν την πόρτα και να μας τα πουν, μου λείπουν οι Απόκριες, η Καθαρά Δευτέρα… Και μου λείπει πολύ το κλίμα μας στην Αθήνα και η σταθερότητα του καιρού τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΔΩΡΑ: Εμένα μου λείπει η Ελλάδα, οι Έλληνες, η ελληνική νοοτροπία.
Σε ποιες χώρες έχετε παρουσιάσει μέχρι τώρα το project σας;
ΙΡΙΣ: Στο εξωτερικό το παρουσιάσαμε στην Γερμανία στην διεθνή έκθεση για γλώσσες και πολιτισμούς Expolingua που γίνεται κάθε χρόνο στο Βερολίνο και στην Αργεντινή, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η αξιόλογη πρόεδρος του συλλόγου «Nostos» Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.
Στην Ελλάδα πραγματοποιήσαμε παρουσίαση στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και την υπέροχη δημοσιογράφο Νατάσα Βισσαρίωνος στην εκπομπή «Η Φωνή της Ελλάδας» και κάναμε αντίστοιχη παρουσίαση και προβολής της ταινίας σε επίπεδο Β2 «Ξαφνικά στην Σύρο…!» στον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Λαζαρέτων στην Σύρο και αργότερα στον Υμηττό στο 41 Street Cafe.
Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουμε αυτό που κάνουμε και θα προβάλουμε την νέα μας ταινία «Μία σημαντική ημέρα» σε επίπεδο Α1 που διαδραματίζεται στην Αθήνα, στον Δήμο Βριλησσίων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου.
«Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαώv» είχε πει ο Βολταίρος. Σας βρίσκει σύμφωνες αυτό το ρητό;
ΔΩΡΑ: Για να μη παρασυρθούμε σε εγωϊστικές ιδιοτέλειες, ας αναφέρουμε καλύτερα την επίσημη πρόταση για την χρήση της ελληνικής ως ευρωπαϊκής διεθνούς γλώσσας των Ισπανών ευρωβουλευτών Χεριγκοϊτία και Ιμάθ, με το δόκιμο επιχείρημα πως «η ελληνική γλώσσα και παιδεία αποτελούν την βάση του δυτικού πολιτισμού», κάτι που μας βρίσκει σύμφωνες.
Και όπως εγγράφως υποστήριξαν οι Γάλλοι λεξικογράφοι Μπουφαρτίκ και Ντελριέ «Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας, η Ελλάδα βρίσκεται ζωντανή μέσα στις λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα την γλώσσα μας». Ποιος μπορεί λοιπόν να αμφισβητήσει την πραγματικότητα;
Διαβάστε ακόμα: «Τα Ελληνικά ως ξένη γλώσσα» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βριλησσίων