Ως «αναγκαία» και ως «η μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους και στο περιβάλλον» χαρακτηρίζει την ρύθμιση προσωρινής λειτουργίας του αμαξοστασίου στον χώρο της πρώην Ναυτικής Βάσης με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Σωκράτης Κουκλάδας. Ακόμα, επισημαίνει ότι «η ύπαρξη των οχημάτων του Δήμου στην πρώην Ναυτική Βάση δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα του χώρου».
Η επιστολή με αποδέκτες τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Απόστολο Λύτρα, τον Δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο αναλυτικά αναφέρει:
«Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα στάθμευσης οχημάτων των υπηρεσιών καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων της χώρας, διότι ποτέ δεν κατάφερε η Πολιτεία να βρει νόμιμη λύση για το σοβαρό αυτό θέμα. Ειδικά στο λεκανοπέδιο που δεν υπάρχουν χώροι διαθέσιμοι και αδειοδοτημένοι , λόγω πυκνότητας αστικού ιστού, το θέμα της στάθμευσης οχημάτων έφερνε κατά καιρούς μεγάλα προβλήματα, αντεγκλήσεις και καταγγελίες μεταξύ των πολιτών, των Δημοτικών Αρχόντων και των εργαζομένων.
Οι περισσότερο θιγόμενοι από την κατάσταση αυτή ήταν πάντοτε οι εργαζόμενοι , διότι λόγω των καταγγελιών υποχρεούντο να βρουν κάθε φορά ένα άλλο χώρο, πρόχειρο χωρίς φύλαξη, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με συνεχείς κλοπές και φθορές στα οχήματα και το σπουδαιότερο όλων να υπάρχει τεράστιος χαμένος χρόνος καθημερινά από τις μετακινήσεις του προσωπικού.
Συνοπτικά αναφέρω την περίπτωση που ο χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου Βριλησσίων προ 15ετίας ήταν στο Ασπρόπυργο. Οι οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων έπρεπε να ξεκινήσουν από το σπίτι τους, από οποιοδήποτε σημείο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, από τις δυο ή τρείς η ώρα τη νύκτα, χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς, να προσέλθουν στα γραφεία της καθαριότητας , να κτυπήσουν την κάρτα τους, να παραλάβουν τα κλειδιά του απορριμματοφόρου, να μεταβούν με όχημα της υπηρεσίας πέντε άτομα μαζί σε κάθε όχημα (πράγμα αδύνατον σήμερα λόγω πανδημίας), ώστε μετά από μισή περίπου ώρα να φθάσουν στον Ασπρόπυργο να «ζεστάνουν» ένα 20λεπτο τα ντηζελοκίνητα οχήματα, να μεταβούν στα Βριλήσσια (άλλο ένα 40λεπτο), να κάνουν αποκομιδή απορριμμάτων, να μεταβούν στη χωματερή να αδειάσουν τα απορρίμματα, να μεταβούν στο χώρο στάθμευσης, να πάρουν το επιβατικό όχημα, 5 άτομα μαζί που σημαίνει ότι θα περιμένουν όσο χρειαστεί μέχρι να τελειώσει την εργασία του και ο τελευταίος εργαζόμενος, και να επιστρέψουν στα γραφεία της καθαριότητας στα Βριλήσσια, να παραδώσουν κλειδιά και υπηρεσιακά έντυπα στα γραφεία, να κτυπήσουν την κάρτα τους και να αποχωρήσουν.
Όλα τα ανωτέρω πρέπει να γίνουν εντός του νόμιμου ωραρίου των εργαζομένων που είναι 6.24 ώρες, πράγμα αδύνατον, να μου επιτρέψετε να έχω άποψη ως Προϊστάμενος Διεύθυνσης Καθαριότητας.
Η ανωτέρω περιγραφή αφορά μια θεωρητικά κανονική ημέρα εργασίας χωρίς προβλήματα. Τα απορριμματοφόρα είναι παλιά και γερασμένα, πολλά άνω 20ετίας με συνεχόμενα μηχανικά προβλήματα και τούτο φαίνεται από τα κοστολόγια επισκευών περασμένων ετών. Δεν περνά μέρα χωρίς βλάβες και επισκευές που γίνονται σε συμβεβλημένο συνεργείο γνωστής εταιρίας στην Ιερά οδό. Σύμφωνα με την νομοθεσία υπάρχει τριμελής επιτροπή επισκευής και συντήρησης οχημάτων που επικοινωνεί με το οδηγό του οχήματος και κάνει αυτοψία στο όχημα όταν χαλάσει, και αναλόγως δίνει εντολή να μεταβεί στο αρμόδιο συνεργείο. Τούτο δεν είναι μια φορά στο τόσο, είναι σχεδόν καθημερινό.
Σκεφτείτε λοιπόν στις τρείς η ώρα το πρωί, στα χωράφια του Ασπρόπυργου, χωρίς φωτισμό, χωρίς ασφάλεια, χωρίς συνθήκες υγιεινής , να μη ξεκινά το απορριμματοφόρο, και να περιμένουν οι οδηγοί και οι συνοδοί, να ειδοποιηθεί και να συγκροτηθεί η τριμελής επιτροπή να μεταβεί στο σημείο να ελέγξει και να μεταβούν στην Ιερά οδό για επισκευή. Τα παλιά οχήματα που διαθέτουμε δεν θα αντέξουν αυτή την τεράστια ταλαιπωρία, αν μετακινηθούν εκτός Βριλησσίων, η αποκομιδή θα παρουσιάσει σημαντικότατα προβλήματα , η πόλη θα βρωμίσει μετά από μια λαμπρή πορεία πολλών ετών σαν υπόδειγμα καθαρής πόλης, με μια ντουζίνα βραβεία και πρώτη από όλη τη Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη διαχείριση απορριμμάτων.
Επιπλέον θέλω να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το νόμο τα οχήματα έχουν συγκεκριμένο πλαφόν καυσίμων που μπορούν να καταναλώσουν ανάλογα με την ιπποδύναμη που διαθέτουν μέσα στο μήνα. Ήδη με τις ιδανικές συνθήκες που έχουμε τώρα στις μετακινήσεις, τα καύσιμα δεν επαρκούν για όλα τα οχήματα για όλο το μήνα και στα υπόλοιπα που επαρκούν έρχονται στο όριο. σε περίπτωση που μετακινηθούν εκτός Βριλησσίων θα πρέπει η αποκομιδή να γίνεται μόνο το μισό μήνα γιατί τον άλλο μισό πρέπει τα οχήματα να είναι παρκαρισμένα μέχρι να έλθει ο επόμενος μήνας. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τα προβλήματα.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι τα αυξημένα κοστολόγια λόγω καυσίμων, λόγω διοδίων Αττικής οδού, λόγω επισκευών και συντηρήσεων των οχημάτων που θα αυξηθούν δραματικά, λόγω προσλήψεων προσωπικού διότι δεν θα επαρκεί το προσωπικό πλέον λόγω μεγάλου χαμένου χρόνου, (που κάνουν τώρα 2 δρομολόγια ημερησίως), τα δημοτικά τέλη θα εκτοξευτούν μετά από πολλά χρόνια με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.
Ακόμα θέλω να υπενθυμίσω ότι η ίδια η Πολιτεία έχει ανακοινώσει επανειλημμένως ότι ο κάθε Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και στη Διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την αλυσίδα εργασιών και όχι να μεταφέρει το δικό του πρόβλημα σε άλλες ‘’υποβαθμισμένες’’ περιοχές , διότι εμείς πρέπει να ζούμε στο παράδεισό μας και οι άλλοι να υφίστανται την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και ό,τι άλλο συνεπάγεται.
Η ύπαρξη των οχημάτων του Δήμου μας στην πρώην Ναυτική Βάση δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα του χώρου όπως το παραλάβαμε από το Ναυτικό, απλώς τοποθετήθηκαν τα οχήματα σε κενό χώρο που υπήρξε και τοποθετήθηκε ένα μικρό isobox για φύλαξη. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη μελέτη φύτευσης περιμετρικά του χώρου των οχημάτων, ώστε να υπάρξει οπτικός και ηχητικός αποκλεισμός του αμαξοστασίου, 360 μοιρών. Επίσης, ετοιμάζεται μελέτη φύτευσης δημοτικού λαχανόκηπου σε αίθρια σημεία της Ναυτικής Βάσης, ώστε να βελτιωθεί ο χώρος αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά.
Εμείς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Βριλησσίων χαιρετίζουμε την ρύθμιση προσωρινής λειτουργίας του αμαξοστασίου στη Ναυτική Βάση που προβλέπεται στο αρ. 92 στο συζητούμενο νομοσχέδιο στη βουλή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι πιστεύουμε ότι είναι η μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους και στο περιβάλλον, ενώ λύνει τα χέρια στους εργαζομένους.
Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους εμπλεκόμενους φορείς να προωθήσουν άμεσα και την οριστική λύση μόνιμης χωροθέτησης του αμαξοστασίου (ΣΜΑ) του Δήμου Βριλησσίων. Παρακαλούμε το δημοτικό συμβούλιο Βριλησσίων και τον αρμόδιο Υπουργό να λάβουν υπόψιν τους όλα τα ανωτέρω και να επιμείνουν στην υπερψήφιση του αρ. 92 ε (περίπτωση αμαξοστασίου Δήμου Βριλησσίων)».
Δείτε: «Συντονιστική Επιτροπή Ναυτικής Βάσης»: «Έχετε την υποχρέωση να σταματήσετε ένα έγκλημα»