Θεατρική πανδαισία στον Δήμο Βριλησσίων στις επόμενες ημέρες, αφού το 35ο Φεστιβάλ … φοράει τα καλά του και είναι έτοιμο να υποδεχτεί στο πάντα φιλόξενο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» θεατρικές παραστάσεις υψηλών πολιτιστικών απαιτήσεων.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ» του Ευριπίδη
Μετά την πρεμιέρα της στην Αθήνα , η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», ταξίδεψε σε περισσότερους από 40 σταθμούς σε ολόκληρη τη Ελλάδα, και επιστρέψει στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.
Ένας σπουδαίος θίασος με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά.
«Ποιος άνθρωπος γεννήθηκε τόσο δυστυχισμένος;»
Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών.
Στο πιο σκοτεινό και ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών – η Τυραννία του Ηρακλή – βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.
Μια τιμωρία για έναν ήρωα(;), ημίθεο(;) ή απλώς έναν άνθρωπο που ξεπέρασε τον κανόνα, βγαίνοντας έξω από το ανθρώπινο και διαταράσσοντας τη δομή και τα προκαθορισμένα όρια;
Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και «λίγο» της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη – είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός – που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μαίρη Γιόση
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Καραντζάς
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Artwork, Φωτογραφίες & Video: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης
ΔΙΑΝΟΜΗ
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Ηρακλής
Γιώργος Γάλλος – Αμφιτρύων
Στεφανία Γουλιώτη – Μεγάρα
Ηρώ Μπέζου – Ίρις
Άννα Καλαϊτζίδου – Λύσσα
Αινείας Τσαμάτης – Λύκος
Νίκος Μήλιας – Θησέας
Φώτης Σιώτας / Δημήτρης Χατζηζήσης – Χορός | Live Μουσική
Γιάννης Κλίνης – Χορός
Γκαλ Ρομπίσα – Χορός
Μπάμπης Γαλιατσάτος – Χορός
Θανάσης Ραφτόπουλος – Χορός
Αντώνης Αντωνόπουλος – Χορός
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 25 ευρώ, 20 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων)
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Ανουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Το έργο είναι βασισμένο στην ιστορική παράσταση του Θεάτρου Τέχνηης «Κάρολος Κουν» με μια φρέσκια επεξεργασία από την συγγραφέα Τόνια Χαροκόπου. Στο έργο πρωταγωνιστεί ένας ηθοποιός με κινητικά προβλήματα.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 ευρώ
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη
Μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία και επιστρέφει με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.
Στην κορυφαία αυτή κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης: οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά.
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την υπόθεση, δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μια καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού.
Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό. Θα καταφέρουν ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με τη συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας; Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν τη δική τους ουτοπία;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Δραματουργική επεξεργασία – Διασκευή: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου-Άρης Μπινιάρης
Σκηνικά – Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Σχεδιασμός ήχου: Νικόλας Καζάζης
Κινησιολογία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Μάσκες Χορού: Δήμητρα Καίσαρη
Ά βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου
Β βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρασσάς
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Διαφήμιση – social media: Renegade Media
Παραγωγή: Τεχνηχώρος Θεατρικές Παραγωγές
Φωτογραφίες promo: Μαρίζα Καψαμπέλη
3D graphics: Εριφύλη Δουκέλη
Video promo: Θωμάς Παλυβός
ΠΑΙΖΟΥΝ
Πισθέταιρος : Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Ευελπίδης : Γιώργος Χρυσοστόμου
Έποπας : Κώστας Κορωναίος
Χρησμολόγος- Προμηθέας : Στέλιος Ιακωβίδης
Ποιήτρια- Ίρις : Κωνσταντίνα Τάκαλου
Μέτων- Ηρακλής : Ερρίκος Μηλιάρης
Επίτροπος- Ποσειδώνας : Μάριος Παναγιώτου
Συκοφάντης : Θανάσης Ισιδώρου
Χορός : Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Ειρήνη Τσέλλου
Σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 23 ευρώ, 20 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑμεΑ, πολυτέκνων, άνω των 65)
ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» του Μιγκέλ Θερβάντες
Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μεταφέρθηκε στο θέατρο και παρουσιάζεται το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Βάιος Πράπας
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Νταντάμη
Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Video trailer: Θωμάς Παλυβός
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Social media – διαφήμιση: Renegade Media
Artwork: Μαριλένα Σιμάτου
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Δον Κιχώτης ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Σάντσο ο Θανάσης Τσαλταμπάσης
Δουλτσινέα η Νάντια Κοντογεώργη
Μαριτόρνα η Παρθένα Χοροζίδου
Μαζί τους: Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος – Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 25 ευρώ-20 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑμεΑ, πολυτέκνων)
Info
Το θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» βρίσκεται στα Άνω Βριλήσσια (Μεταμόρφωση Σωτήρος 25-27).
Προπώλησή εισιτηρίων στο www.more.com