«Απομάκρυνση των απορριμματοφόρων εντός ενός έτους με την παράλληλη εξεύρεσή κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος». Αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση του μαραθώνιου (κράτησε πάνω από 7 ώρες) δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 6 Μαϊου και αφορούσε την πρώην Ναυτική Βάση (ΟΤ 415). Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 5 Μαϊου είχε προηγηθεί η απόσυρση της διάταξης του άρθρου 92 του Νομοσχεδίου για το Περιβάλλον το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία μέρος της έκτασης της πρώην Ναυτικής Βάσης θα χρησιμοποιούνταν ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Στο δημοτικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και μετά από μαραθώνια διαβούλευση, ο Δήμαρχος πρότεινε ένα χρονικό περιθώριο τριών ετών για απομάκρυνση των απορριμματοφόρων. Αντίθετα, σύσσωμη η αντιπολίτευση πρότεινε προθεσμία μέχρι το τέλος του 2020. Τελικώς, επικράτησε μια συμβιβαστική λύση προκειμένου η απόφαση να είναι ομόφωνη. Έτσι, η 6η Μαϊου 2021 -το αργότερο και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά-θα σημάνει την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από την πρώην Ναυτική Βάση και παράλληλη την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο σύνολο (8,5 στρέμματα) της έκτασης.
Ξένος Μανιατογιάννης: «Αύξηση τελών και ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας εάν φύγουν τα απορριμματοφόρα»
O Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης στην αρχική του τοποθέτησή του υπεραμύνθηκε της απόφασης της δημοτικής αρχής για δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην πρώην Ναυτική Βάση λέγοντας πως ενδεχόμενη απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από τα Βριλήσσια θα σήμαινε «αύξηση 50% των δημοτικών τελών και ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας» ενώ πρόσθεσε «25 Δήμοι προσπαθήσαμε να μπούμε στη φάση της νομιμοποίησης ΣΜΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Όλοι οι Δήμοι της Αττικής έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δηλαδή εμείς είμαστε εγκληματίες και εσείς οι καλοί;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.
Για την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση σχολίασε «παίζετε την πόλη στα ζάρια. Μάχεστε για το ποιος έχει την μεγαλύτερη νομιμοποίηση εντός της Νέας Δημοκρατίας» ενώ απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλη Βήττου για ποιόν λόγο δεν πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Περιβάλλον επικαλέστηκε το «συγκρουσιακό κλίμα» που υπήρχε μεταξύ των παρατάξεων λέγοντας «δεν γνωρίζαμε πότε θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο στη Βουλή. Δεν υπήρξε κανένα παρασκήνιο. Όλες οι ενέργειες ήταν νόμιμες. Ζήτησα σύσκεψη των επικεφαλής των συνδυασμών και δεν εμφανίστηκε κανείς». Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε «διαδημοτική συνεργασία» και εάν αυτή δεν επιτευχθεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των απορριμματοφόρων σε όμορους Δήμους «εάν αυτό είναι υλικοτεχνικά βιώσιμο».
Αργύρης Ντινόπουλος: «Να ξαναγίνει πνεύμονας πρασίνου η Ναυτική Βάση»
«Να φύγουν οριστικά μέχρι το τέλος του χρόνου τα απορριμματοφόρα από τη Ναυτική Βάση» ζήτησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και απευθυνόμενος προς το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου πρόσθεσε «σε εμάς εναπόκειται η Ναυτική Βάση να πάψει να είναι σκουπιδότοπος και να ξαναγίνει πνεύμονας πρασίνου».
Γιάννης Πισιμίσης: «Να απομακρυνθούν τα απορριμματοφόρα με διαδημοτική συνεργασία»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» Γιάννης Πισιμίσης υπενθύμισε το προεκλογικό σχέδιο της παράταξης για το πάρκο «Μαρία Κάλλας» ( μεταξύ άλλων περιελάμβανε επεμβάσεις όπως κλειστό γυμναστήριο τύπου «μπαλόνι», ανοικτό κολυμβητήριο, θερινό κινηματογράφο και αναψυκτήριο) και κατέθεσε την πρόταση «να απομακρυνθούν τα απορριμματοφόρα από τη Ναυτική Βάση με τη λύση της διαδημοτικής συνεργασίας» . Ως «μεταβατική λύση» για την μεταφορά του αμαξοστασίου πρότεινε την μεταφορά του σε όμορους Δήμους, αναφέροντας επί παραδείγματι τον Γέρακα, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Γέρακα-Παλλήνης Αθανάσιου Ζούτσου ο οποίος σε τηλεφωνική του παρέμβαση ζήτησε από τον κ. Πισιμίση να ανακαλέσει την εισήγησή του.
Πρόταση για τρεις μελέτες κατέθεσε ο επικεφαλής της «Δράσης» Γιάννης Τσούτσιας
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δράση για μια άλλη πόλη» Γιάννης Τσούτσιας τόνισε «μέσα σε δέκα ημέρες μπορεί να χωροθετηθεί ΣΜΑ ακόμα και σε περιοχή αμιγούς κατοικίας» και για την φιλοξενία των απορριμματοφόρων πρότεινε οικόπεδα παράπλευρα της οδού Αναπαύσεως. Τέλος, ζήτησε «άμεσα να γίνουν τρεις μελέτες. Μια για τις ανάγκες, την υπάρχουσα κατάσταση και την καταγραφή όσων θέλουμε να κάνουμε, άλλη μια για το τι χρειαζόμαστε και που θα το φτιάξουμε και μια τρίτη μελέτη για άμεση αποκατάσταση του χώρου».
Βασίλης Βήττος: «Καμία δημιουργία ΣΜΑ στη Ναυτική Βάση»
«Να απομακρυνθούν τώρα τα απορριμματοφόρα. Καμία δημιουργία ΣΜΑ στη Ναυτική Βάση» ζήτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Βήττος , ο οποίος χαρακτήρισε «καταστρεπτικό» τον νέο Νόμο για το Περιβάλλον και τόνισε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα «νομιμοποιούσε και θα μονιμοποιούσε την κακή κατάσταση που επικρατεί στη Ναυτική Βάση». «Ο ΣΜΑ στα Βριλήσσια εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό» είπε χαρακτηριστικά. «Μόνιμη και σταθερή στάθμευση σε χώρο του Δήμου» ζήτησε για τα απορριμματοφόρα ο κ. Βήττος κάνοντας λόγο για «υπόγειο γκαράζ στον χώρο του ΟΤ 444» ενώ ως προσωρινή λύση πρότεινε την φιλοξενία τους σε όμορους Δήμους» και εάν αυτή η λύση δεν τελεσφορήσει «να ενοικιαστεί προσωρινά ένας ιδιωτικός χώρος».
Σωκράτης Κουκλάδας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων: «Το κόστος θα αυξηθεί εάν φύγουν τα απορριμματοφόρα»
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σωκράτης Κουκλάδας υπεραμύνθηκε της παραμονής των απορριμματοφόρων στον χώρο της Ναυτικής Βάσης καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος θα αυξηθεί «λόγω συντηρήσεων των γερασμένων οχημάτων, των διοδίων και των καυσίμων» («ακόμα και σήμερα είμαστε οριακά στο πλαφόν» είπε) ενώ αναρωτήθηκε «ποιος Δήμος θα δεχτεί τα οχήματά μας;».