ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Τους λόγους για τους οποίους η δημοτική Αρχή έκρινε σκόπιμη τη διακοπή του προγράμματος «Πόρτα- πόρτα» (στο πλαίσιο του Συστήματος Διαλογής Απορριμμάτων στην Πηγή «Ανακύκλωση στο Σπίτι») παρέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης μετά από σχετική ερώτηση της δημοτικής συμβούλου του συνδυασμού της ελάσσονος αντιπολίτευσης («ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ») Σοφίας Ράπτη.
«Το πρόγραμμα δεν ήταν βιώσιμο, καθώς δεν λειτουργούσε σωστά. Στους ισχυρισμούς σας ότι στο πρόγραμμα συμμετείχε όλη η κοινωνία των Βριλησσίων, σας απαντώ ότι οι ενεργοί χρήστες ήταν μόλις 218 ( το 0,01% των Βριλησσιωτών). Δεν υπήρχε το κατάλληλο όχημα, ενώ ο χώρος μεταφοράς και αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών ήταν απαράδεκτος. Τα υλικά αποθηκεύονταν έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας στην Λ. Αναπαύσεως και όταν έβρεχε αποθηκεύονταν στην αίθουσα συσκέψεων στα γραφεία της Καθαριότητας!. Τα ανακυκλώσιμα υλικά τα πηγαίναμε χωρίς σύμβαση σε ένα εργοστάσιο για την επεξεργασία τους στον Ασπρόπυργο» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. «Η ζύγισή τους γινόταν τεκμαρτά, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρχε πρόβλημα με τη ζυγαριά και τη σύνδεση στο ίντερνετ» ενημέρωσε το Σώμα ο δήμαρχος.
Ο Γ. Πισιμίσης χαρακτήρισε «λαθεμένη και ανορθολογική» την βάση στην οποία στηριζόταν το πρόγραμμα κάνοντας λόγο για θέματα υγιεινής, ακόμα και ασφάλειας των εργαζομένων καθώς, όπως υποστήριξε, το Σωματείο των Εργαζομένων του Δήμου είχε καταθέσει τις δικές του ενστάσεις για τον τρόπο που αυτό λειτουργούσε.
«Το ‘’Πόρτα πόρτα’’ στοίχιζε 30.000 ευρώ τον χρόνο και απασχολούσε 10 εργαζόμενους της Καθαριότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πισιμίσης που μίλησε για «σπατάλη σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους».
«Κρίθηκε απολύτως σκόπιμο το πρόγραμμα να διακοπεί μέχρι να μπει στις σωστές βάσεις» κατέληξε ο δήμαρχος, ενώ ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κώστας Γεωργαντάς. αναφερόμενος στην αναστολή του προγράμματος «Πόρτα πόρτα» έκανε λόγο για «δυσανάλογο οικονομικό κόστος σε σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία».
Όταν το «Πόρτα πόρτα» βραβευόταν ως «βέλτιστη πρακτική»
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο Σπίτι» του Δήμου Βριλησσίων, ένα πόρτα-πόρτα σύστημα συλλογής προδιαχωρισμένων ανακυκλώσιμων και ανταπόδοσης για κάθε νοικοκυριό, τον Μάρτιο του 2023 είχε βραβευτεί ως «βέλτιστη πρακτική» στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογιών Περιβάλλοντος “VERDETEC”.
«Το καινοτόμο πρόγραμμα που βραβεύθηκε, έχει στόχο τη διεύρυνση της ανακύκλωσης στην πόλη των Βριλησσίων, με τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματική ανακύκλωση των απορριμμάτων» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η τότε δημοτική Αρχή.
«Πρέπει κάποια στιγμή κι εμείς ως Σώμα να αποφασίσουμε. Ποια βραβεία θέλουμε; Των ιδιωτικών εταιρειών ή της κοινωνίας που μας επιβραβεύει καθημερινά όταν η πόλη είναι καθαρή, όταν επιτέλους υπάρχει οδοκαθαρισμός, όταν πλένονται κάδοι..» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Γ. Πισιμίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Φεβρουαρίου.
Κωνσταντίνος Βαφειάδης: «Πρώτος στην ανακύκλωση ο Δήμος Βριλησσίων»
«Είχε ανοίξει χρηματοδότηση για το ‘’Πόρτα πόρτα’’ , αλλά το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν προχώρησε ποτέ» τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας («ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ») Κωνσταντίνος Βαφειάδης .
«Ο Δήμος Βριλησσίων ήταν από τους πρώτους Δήμους που έτρεξε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και γέμισε την πόλη με καφέ κάδους. Πρώτα αγοράστηκαν οι κάδοι και μετά από 8 χρόνια η Περιφέρεια αγόρασε δυο οχήματα που όμως δεν ήταν συμβατά με τους κάδους που είχαμε. Δυστυχώς για το αφήγημά σας, ο Δήμος Βριλησσίων διαθέτει τα καλύτερα νούμερα στην ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας» τόνισε ο τέως δήμαρχος απευθυνόμενος προς τη διοίκηση.
Ο Κ. Βαφειάδης επεσήμανε ότι το ‘’Πόρτα πόρτα’’ ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 100-150 νοικοκυριά. «Στο τέλος της θητείας μας, αν και υπήρχαν πολλές αιτήσεις αποφασίσαμε να μην το επεκτείνουμε, γιατί δυσκολευόμασταν να το αντιμετωπίσουμε» και χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την απόφαση της δημοτικής Αρχής για αναστολή του εν λόγω προγράμματος.
«Όταν ξεκινάς κάτι και το διακόπτεις δίνει ένα λάθος μήνυμα στην κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Βαφειάδης με τον Γ. Πισιμίση να ανταπαντά λέγοντας ότι η απόφαση της διοίκησης «δεν είναι πισωγύρισμα, αλλά μια προσπάθεια ανάταξης, ανασυγκρότησης και βελτίωσης του εν λόγω προγράμματος».
«Ποια είναι η διαχείριση απορριμμάτων που έκανε η προηγούμενη διοίκηση; Να μετατρέψει τον χώρο της Ναυτικής Βάσης σε χωματερή ή ο οδοκαθαρισμός που δεν δούλεψε ποτέ;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς τον Κ. Βαφειάδη, ενώ η δημοτική σύμβουλος της «ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» Μαρίνα Παπαχριστοδούλου τόνισε «η ζωή 218 οικογενειών άλλαξε όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Καλό θα ήταν η δημοτική Αρχή όταν προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες να βρίσκει τρόπο να ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους».
Ο δήμαρχος καταλήγοντας τόνισε ότι άπαντες οι συμμετέχοντες του προγράμματος ενημερώθηκαν μέσω μέιλ ενώ σε περίπτωση επαναφοράς του «Πόρτα πόρτα» στον Δήμο Βριλησσίων αυτοί οι 218 δημότες θα έχουν προτεραιότητα.