Για τον αγαπημένο του φίλο, Χρόνη Αηδονίδη, που «έφυγε» από τη ζωή, γράφει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Βριλησσιώτης συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος.
« Συνώνυμο του παραδοσιακού τραγουδιού το όνομά του, αποτελεί θρύλο για την ακριτική μας Θράκη. Μύστης μιας πανάρχαιας μουσικής τέχνης, υπήρξε ο μελωδός ανείπωτων μύθων και θρύλων. Παράλληλα υπήρξε ο μελίρρυτος τραγουδιστής, που κατάφερνε να αποδίδει την πολυπλοκότητα του τραγουδιού του, με μια σπάνια δεξιότητα και θαυμαστή απλότητα.
Γέννημα θρέμμα στο πιο ζωντανό κομμάτι της Θράκης, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, μετά το 1950 μέσω της Ραδιοφωνίας , μας αποκάλυψε το άγνωστο μέχρι τότε Θρακιώτικο τραγούδι. Χωρίς υπερβολή, καθιέρωσε και το ερμηνευτικό του ύφος, που το χαρακτήριζε μια χαρακτηριστική ευγένεια και μια διαφορετική συγκινησιακή φόρτιση.
Ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του, υπήρξε και η μεταλαμπάδευση της τέχνης του, στις νεότερες γενιές. Βαθύς γνώστης του αντικειμένου και υπομονετικός δάσκαλος, έβγαλε άξιους μαθητές. Όπου δίδαξε, ακόμα και στη σχολή αξιωματικών της Αστυνομίας, ενστάλαξε μαγικά τα νάματα του μουσικού πολιτισμού μας.
Ευτύχησα να γράψω τη βιογραφία του, έχοντας δίπλα μου τη ζωντανή παρουσία του. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ενδιαφέρουσας ζωής του, ξετύλιγα συνάμα την ιστορία της Θράκης. Απλός άνθρωπος, χωρίς έπαρση και υπερβολή, πάσχιζε μέσα από τις μνήμες του να αναδείξει και από τη δική του πλευρά, τις αξίες του Θρακιώτικου πολιτισμού.
Τα πρωινά, συνήθιζε να πίνει τον καφέ του στην πλατεία Αναλήψεως των Βριλησσίων. Απλός και ζεστός άνθρωπος, κάθε φορά συγχρωτιζόταν με πλήθος ανθρώπων. Κάθε φορά η επικοινωνία μαζί τους, είχε ποιότητα και έκφραση βαθιάς ευγένειας και σεβασμού. Αυτές οι ωραίες στιγμές, πραγματικά τον αναζωογονούσαν.
Καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη καλλιτεχνική πορεία του, έπαιξε η σύζυγός του η Φωτεινή. Πέρα από ευγενική οικοδέσποινα, υπήρξε η δυναμική σύντροφος που σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές του ενέπνεε δύναμη και αποφασιστικότητα.
Αποχαιρετώντας τον αγαπημένο μου φίλο, που απλόχερα μου χάριζε την εμπιστοσύνη του, κρατώ την όμορφη εικόνα όπως την εξέφρασε ο Διονύσης Σαββόπουλος. ‘’Ό Χρόνης είναι ο πολύριζος πλάτανος, που απλώνει τα κλαδιά του να προστατεύσει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας’’».
Το βιβλίο του Κώστα Παπασπήλιου «Χρόνης Αηδονίδης, To Αηδόνι της Θράκης» κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Εντύποις. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει η Β΄ αναθεωρημένη έκδοση.