Μακροσκελές μήνυμα με περιβαλλοντικό πρόσημο αλλά και πολιτικές προεκτάσεις έστειλε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων.
Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει η παράταξη με επικεφαλής τον Βασίλη Αρχιμανδρίτη:
«Σήμερα, 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα περισσέψει για άλλη μια χρονιά η υποκρισία από την κυβέρνηση, τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης, τους διεθνείς «συμμάχους», το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που θα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για την αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης» και την προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που εντείνουν την πολεμική προετοιμασία, δηλαδή την προετοιμασία για ακόμα μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου μαζί με εκατόμβες ανθρώπινων ζωών. Η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει το 30% των κονδυλίων της «πράσινης μετάβασης» να μεταγγιστεί στην πολεμική οικονομία, ενώ οι επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία εκτινάσσονται με στόχο τον γρήγορο εξοπλισμό για μία γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.
Αυτοί που με την πολιτική τους εμπορευματοποιούν περαιτέρω τη γη, το νερό, τα δάση, τον αέρα, την θάλασσα, τις παραλίες, με σοβαρές συνέπειες στην υποβάθμιση και την καταστροφή τους, θα φορέσουν ξανά το «φιλοπεριβαλλοντικό» τους προσωπείο παριστάνοντας τους αθώους, ενώ είναι ένοχοι στη συνείδηση του λαού.
Αυτή την πολιτική την γνωρίζουμε από πρώτη χέρι στην περιοχή μας:
– με τα ψίχουλα που δίνονται για την πυροπροστασία.
– με την Πεντέλη που έχει γίνει κάρβουνο από τις φωτιές και τις δασοκτόνες πολιτικές, όταν η φωτιά φτάνει στην πόρτα του σπιτιού μας (φωτιές στο Πάτημα Χαλανδρίου, Γέρακας κλπ).
– Με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που επιτρέπει να κατασκευάζονται 6οροφες πολυκατοικίες στα Βριλήσσια και να γινόμαστε Ντουμπάι στο όνομα της ανάπτυξης.
– Με τις αυθαιρεσίες στην παραρεμάτια ζώνη.
– Με την κατασκευή του Καζίνο στο Μαρούσι.
– Τα δασαρχεία της Αττικής (Πάρνηθας, Πεντέλης, Καπανδριτίου, Λαυρίου) δεν έχουν ούτε έναν δασεργάτη με μόνιμη θέση εργασίας ή αορίστου χρόνου! (Πίνακας 2 στελέχωση δασαρχείων). Όλα έχουν εκχωρηθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες και σε προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω προγραμμάτων ελαστικής προσωρινής απασχόλησης. Έχουν μείνει ελάχιστοι οι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων δασολόγοι, δασοπόνοι κτλ.
Αυτοί που σήμερα θα φωτογραφίζονται φυτεύοντας κάποιο δεντράκι, είναι οι ίδιοι που στηρίζουν το σύνολο της πολιτικής που αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα και την πυροπροστασία ως κόστος.
Οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αποκαλυπτικές:
– Ο Νόμος 5299/2026 οδηγεί στην επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης και επενδύσεων στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, που έχει αποδειχτεί πανάκριβη για τον λαό και καταστροφική για το περιβάλλον. Ακόμα και προστατευμένες περιοχές, εθνικοί δρυμοί, εδάφη υψηλής παραγωγικότητας μπορούν πλέον να παραδοθούν στους ομίλους για τις μπίζνες τους.
– Το χωροταξικό για τον τουρισμό προβλέπει τη συνέχιση των επενδύσεων των τουριστικών ομίλων, χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς σε περιοχές «ελεγχόμενης ανάπτυξης», ακόμη και σε μικρά νησιά. Εξακολουθεί να επιτρέπει μεγάλες επενδύσεις ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές.
– Το χωροταξικό των ΑΠΕ αποτελεί προσαρμογή των χρήσεων γης, της χωρικής οργάνωσης των πάρκων ΑΠΕ στις νέες ανάγκες της αγοράς Ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υπερπαραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της κερδοφορίας τους σε βάρος του περιβάλλοντος.
– Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ στην πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 24 που αφορά την προστασία των δασών, επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο ότι προετοιμάζονται σημαντικές, αντιδραστικές τομές κόντρα στις σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες. Η αναθεώρηση του άρθρου 24 θα είναι ένα ακόμα «πράσινο φως» στη μετατροπή των δασών σε πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους.
Δεν τρώμε όμως κουτόχορτο. Τείχος προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να ορθώσει ο ίδιος ο λαός με τη δράση του και τις διεκδικήσεις του, στον αντίποδα αυτής της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Σε αυτόν τον αγώνα η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων, με τους εργαζόμενους, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής μας, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, για την ανατροπή της πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων, που εντείνουν την εμπορευματοποίηση των φυσικών πόρων, σε σύγκρουση με τα αναπτυξιακά σχέδια της άρχουσας τάξης, της πράσινης μετάβασης, του ευρωπαϊκού new deal μαζί με όλα τα εργαλεία υλοποίησής τους»







































































































