Μπαράζ συναντήσεων πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας πολιτών SOS για το Ρέμα Βριλησσού».
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών SOS για το Ρέμα Βριλησσού» με τον Βασίλη Αρχιμανδρίτη και τον Βαγγέλη Γκιλάκη, εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων, οι οποίοι σύμφωνα με ενημέρωση της Κίνησης «εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα μας»
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, αντί της αποσπασματικής υλοποίησης έργων που δεν διασφαλίζουν τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επισημάνθηκε, επίσης, πως ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός δεν θα πρέπει να καθορίζεται από το κριτήριο του κόστους ή να επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος προτεραιοποιεί έργα μόνο όταν αυτά εξυπηρετούν κρατικά και οικονομικά συμφέροντα.
Παράλληλα, συζητήσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία. H Λαϊκή συσπείρωση τόνισε την ανάγκη η δράση της επιτροπής να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα και να ενημερωθούν οι κάτοικοι Βριλησσίων καθώς αντίστοιχες δράσεις στο παρελθόν από Eπιτροπές Αγώνα κατοίκων έφεραν νίκες και κατακτήσεις, όπως στο θέμα της υπογειοποίησης της Αττικής οδού αλλά και της απόδοσης στους κατοίκους της Ναυτικής βάσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων ενώνει τη φωνή της μαζί μας και προτίθεται να διερευνήσει περαιτέρω τις εξελίξεις για το έργο και μέσα από τη συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
Η συνάντηση με τον δήμαρχο
Την επόμενη ημέρα (Παρασκευή 28 Μαρτίου) αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Πισιμίση στο Δημαρχείο Βριλησσίων.
Η Πρωτοβουλία ενημερώνει:
«Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας, ζητήσαμε διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό του έργου και επιμείναμε στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο επικαιροποίησης της μελέτης. Ο δήμαρχος αναγνώρισε πως το έργο έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, καθώς η εγκεκριμένη μελέτη του Δήμου από το 2015 δεν είχε υλοποιηθεί. Τόνισε πως κατανοεί την ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης, αλλά μόνο ως προς το σκέλος της διάσωσης των δέντρων, ενώ δεν θέλει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο αντιπλημμυρικό έργο. Ωστόσο, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα της διάσωσης ορισμένων δέντρων, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώση της Πρωτοβουλίας για την περιοχή».
«Τα 100 δέντρα που θα κοπούν για το αντιπλημμυρικό έργο του Βριλησσού»
Σε αποτύπωση των δέντρων που θα κοπούν για το αντιπλημμυρικό έργο του Βριλησσού προχώρησε η «Πρωτοβουλία πολιτών SOS για το Ρέμα Βριλησσού». Στο σχέδιο αριθμούνται με διαφορετικούς χρωματισμούς 100 δέντρα υποψήφια προς κοπή με βάση την υπάρχουσα μελέτη.
Η σχετική ανακοίνωση συνοδεύει την αποτύπωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
Έχουμε από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει ότι το αντιπλημμυρικό έργο που προβλέπεται να γίνει στο Ρέμα του Βριλησσού είναι απαραίτητο για να θωρακίσει την πόλη μας απέναντι σε ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους. Ωστόσο βασίζεται σε υδραυλική μελέτη του 2010 και σε υδρολογικά στοιχεία του 2004, καταλήγοντας στις γνωστές «λύσεις» που τελικά αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο αντί να τον περιορίζουν. Συνέπεια αυτής της προσέγγισης είναι και η κοπή εκατοντάδων δέντρων στο ρέμα του Βριλησσού.
Επειδή ίσως κάποιοι και κάποιες θεωρήσουν υπερβολικές ή και ανεδαφικές τις αιτιάσεις μας και επειδή είναι πρόθεσή μας είναι να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα όσο πιο υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα γίνεται στο πλαίσιο μιας τοπικής πρωτοβουλίας πολιτών, θελήσαμε να θεμελιώσουμε μια αξιόπιστη εκτίμηση για τον αριθμό των δέντρων που πρόκειται να κοπούν στο πλαίσιο υλοποίησης της υπάρχουσας μελέτης. Έτσι, παραγγείλαμε στον τοπογράφο μηχανικό Νικόλαο Χολέβα να αποτυπώσει τα δέντρα του ρέματος εντός της ζώνης των έργων, με τη μέθοδο της γενικής οριζοντιογραφίας από φωτοσταθερό σημείο. Κάτι βεβαίως, που καμία δημοτική Αρχή δεν είχε φροντίσει να ζητήσει.
Η συγκεκριμένη τοπογραφική μέθοδος, (που προτάθηκε από τον μηχανικό και μέλος της Πρωτοβουλίας Μανώλη Ανδρουλακάκη), καταλήγει στη δημιουργία ενός «ορθοφωτοχάρτη», (κλίμακα 1:200), με την επεξεργασία χιλιάδων μετρητικών αεροφωτογραφιών από drone, (χρησιμοποιώντας κάποια φωτοσταθερά σημεία του εδάφους), έτσι ώστε να προκύπτει ένα λεπτομερές σχέδιο σε δυο διαστάσεις και με ενιαία κλίμακα. Μετρώντας μια συγκεκριμένη απόσταση στο σχέδιο, βρίσκουμε την ίδια απόσταση και στο έδαφος.
Στον χάρτη του κ. Χολέβα αποτυπώνεται με απόλυτη ακρίβεια η οριογραμμή οριοθέτησης του «Βριλησσού» (σύμφωνα με το ΦΕΚ 81 Δ 2004), η οριογραμμή της διευθετημένης κοίτης, η «Ζώνη Κατάληψης», εκεί δηλαδή, που θα εκτελεστούν τα έργα, τα πρανή της όχθης, τα σημεία των προβλεπόμενων παρεμβάσεων, (οχετοί, κανάλια, τοιχεία, πεζογέφυρες) κλπ, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να αποτυπωθούν τα δέντρα που βρίσκονται εντός της ζώνης του έργου, και επομένως θα χρειαστεί να κοπούν.
Στην πραγματικότητα θα κοπεί μεγαλύτερος αριθμός δέντρων για να εξασφαλιστεί πρόσβαση στα μηχανήματα. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το αντιπλημμυρικό έργο του Δήμου αφορά μόνο στο τμήμα του ρέματος μεταξύ της Λ. Αναπαύσεως και της οδού Ολύμπου, η περιοχή Κρασσά είναι εκτός μελέτης!
Με τα σχέδια αυτά, για τα οποία ενημερώσαμε ήδη σε συνάντησή μας τον Δήμαρχο Βριλησσίων κ. Πισιμίση (και τα οποία θα κοινοποιηθούν άμεσα στις δημοτικές παρατάξεις), όχι μόνο αποτυπώνονται πέραν κάθε αμφιβολίας και κάθε αμφισβήτησης τα συγκεκριμένα δέντρα που θα κοπούν αν προχωρήσει χωρίς τροποποιήσεις η υπάρχουσα μελέτη, αλλά και το ύψος και το είδος τους. Επιπλέον, πρόκειται για μια έτοιμη μελέτη – εργαλείο στα χέρια του Δήμου Βριλησσίων για να αξιοποιηθεί στις επαφές του Δήμου με την αρμόδια Περιφέρεια. Στο σχέδιο αριθμούνται με διαφορετικούς χρωματισμούς 100 δέντρα υποψήφια προς κοπή, μουριές, συκιές, αμυγδαλιές, βελανιδιές, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι, βραχυχίτωνες ή πλατάνια. Ξεχωρίζουν ανάμεσά τους οι 19 ευκάλυπτοι ύψους άνω των 15 μέτρων.
Η «Πρωτοβουλία πολιτών SOS για το Ρέμα Βριλησσού», η ανοιχτή και ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών των Βριλησσίων που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δράση για τη διατήρηση και την ορθή διαχείριση του ρέματος, θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να ενημερώνει κατοίκους και φορείς, προετοιμάζοντας προτάσεις και δράσεις για την προστασία του ρέματος σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και όχι με ανεπίκαιρα στοιχεία και παρωχημένες μεθόδους.
Ειδικά μάλιστα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες θέτουν εξαρχής το ερώτημα, πώς π.χ. αποφασίζεται το μέγεθος των διατομών του ρέματος που θα εξασφαλίσουν τη σωστή απομάκρυνση των υδάτων, όταν κανείς δεν γνωρίζει ποια ποσότητα υδάτων φτάνει σε αυτό σήμερα από την Πεντέλη, τόσο λόγω της αποσπασματικότητας της μελέτης που αγνοεί τα υψηλότερα της Λ. Αναπαύσεως σημεία του ρέματος, όσο και της απουσίας πρόσφατων δεδομένων; Αλλά μόνο με τον σωστό σχεδιασμό σώζονται ζωές και περιουσίες.