ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Με τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της διοικούσας παράταξης (16 «υπέρ» και 8 «κατά» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου ο Προϋπολογισμός του Δήμου Βριλησσίων για το 2026.
Ο δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «καταφανή βελτίωση» των οικονομικών του Δήμου Βριλησσίων ευχαριστώντας τόσο την Οικονομική Υπηρεσία όσο και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάσο Χρηστάκη για την «σιδερένια» θέλησή που επέδειξε στο έργο της ανόρθωσης των οικονομικών δεικτών του Δήμου. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό «ισοσκελισμένο και απολύτως ειλικρινή» χωρίς «καμία υπερτίμηση εσόδων και με την έγκριση του Παρατηρηρίου» όπως τόνισε.
«Όταν αναλάβαμε ήμασταν ένα βήμα πριν την επιτήρηση και την χρεωκοπία. Σε μόλις δυο χρόνια και με την βοήθεια των συμπολιτών μας καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα και τα χρηματικά διαθέσιμα, παρουσιάζοντας παράλληλα έργο προς όφελος των δημοτών μας» τόνισε ο Γ. Πισιμίσης.
«Αυτήν την στιγμή διαθέτουμε ένα ποσό της τάξης των 5 εκατ ευρώ ως χρηματικό διαθέσιμό, τη στιγμή που όταν αναλάβαμε πριν από δυο χρόνια το ποσό ήταν 1,5 εκατ ευρώ ενώ τα πραγματικά διαθέσιμα του Δήμου ήταν μόλις 40.000 ευρώ-αν αφαιρεθούν οι δυο μισθοδοσίες που απαιτεί ο νόμος. Παράλληλα, είμαστε κοντά στην αποπληρωμή όλων των δανείων που ιστορικά είχε ο Δήμος Βριλησσίων. Και όλα αυτά χωρίς να γινει καμία αύξηση για το 2026 ούτε στα δημοτικά τέλη, ούτε στον δημοτικό φόρο».
«Ένα σημαντικό έργο που μπορεί να γίνει με το ποσό που έχουμε ως ταμειακό διαθέσιμο είναι έργα οδοποιίας- ειδικά στα Άνω Βριλήσσια- που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, καθώς υπάρχουν δρόμοι ασυντήρητοι που έχουν να ασφαλτοστρωθούν πάνω από 20 χρόνια» τόνισε ο δήμαρχος Βριλησσίων.
Τάσος Χρηστάκης: «Παραλάβαμε χρέη, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Χρηστάκης σε δήλωσή του σχετικά με την τοποθέτησή του ενώπιον του Σώματος στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό τόνισε:
«Στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσα το σώμα ότι το πλέονασμα του Δήμου μας για το έτος 2025 είναι 5.035.000 ευρώ, έχοντας πληρώσει 702.000 για χρέος στην ΕΥΔΑΠ , 300.000 για την ενεργειακή αναβάθμιση 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου, 200.000 για μια απαλλοτρίωση, 150.000 για πρόστιμα στην Πολεοδομία, 264.000 για την εργολαβία των led ,2.350.000 σε τοκοχρεωλύσια παλιών δανείων τα οποία δεν εξυπηρετούνταν και βέβαια 1.500.000 απλήρωτα τιμολόγια της προηγούμενης δημοτικής Aρχής. Δηλαδή περίπου 5.500.000 ευρώ
Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον σε ένα Δήμο που τον παραλάβαμε με χρέη 7.800.000 και μηδενική ρευστότητα Το νέο έτος με τεχνικό πρόγραμμα 11.000.000 εκ των οποίων 4.500.000 δικά μας χρήματα για ασφαλτοστρώσεις και άλλες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουμε σημαντικό έργο στην πόλη μας και θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα το κοινωνικό μας έργο , τη στήριξη των σχολείων μας , του Πολιτισμού και του Αθλητισμού».
Οι ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης και η παρουσία του βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη
«Η άνοδος των χρηματικών διαθέσιμων προήλθε από τις δυο αυξήσεις που έχουν γίνει στα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης τα τελευταία δυο χρόνια. Αυξήσεις που αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές χρηματοδοτήσεις προέρχονται από την εποχή που ήμασταν εμείς διοίκηση» τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Κωνσταντίνος Βαφειάδης, εκφράζοντας τις ενστάσεις της μείζονος μειοψηφίας και εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι η ειδική συνεδρίαση συζήτησης-ψήφισης του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2026 πραγματοποιήθηκε παρουσία του βουλευτή Βορείου Τομέα Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς το Σώμα χαρακτηρίζοντας το προάστιο των Βριλησσίων «ένα από τα διαμάντια της Αθήνας».
Με αφορμή την παρουσία του βουλευτή Δ. Καιρίδη στη συνεδρίαση, η δημοτική παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας (ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ) κατέθεσε επιστολή με αποδέκτη τον ίδιο και αντικείμενο την «αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σε σχετική ανακοίνωση, ο συνδυασμός ανέφερε:
«Η επιστολή που καταθέσαμε ως ανεξάρτητος συνδυασμός «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» χθες στον βουλευτή της ΝΔ κ. Καιρίδη, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, θέτει ευθέως το ζήτημα της αποδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά τη συζήτηση, ερωτήθηκε η επικεφαλής μας κα Βούλα Αρσένη-Λάμπρου, αν συμφωνεί με την πρόταση ο ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από τους Δήμους. Η απάντηση της ήταν ξεκάθαρη: ‘’όχι φυσικά’’.
‘’Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος που δεν θα έπρεπε να υπάρχει για τα σπίτια του κόσμου για περιουσίες που αποκτήθηκαν και πληρώνονται μια ζωή’’, τόνισε.
Αν, παρ’ όλα αυτά, το κράτος επιμένει στη διατήρησή του, οφείλει να τον αποδίδει το κεντρικό κράτος στους Δήμους, ώστε να ενισχύεται ουσιαστικά η Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να καλούνται να σηκώνουν ευθύνες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με ελλείψεις σε προσωπικό, χρηματοδότηση και αρμοδιότητες, το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Είναι βαθιά πολιτικό και αφορά την ανθεκτικότητα του ίδιου του κράτους».





































































































