Ο μόλις 17 ετών καραγκιοζοπαίκτης, λίγο πριν την νέα παράσταση που θα παρουσιάσει στον πολυχώρο «Καλλινίκη» στα Βριλήσσια, μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και εξηγεί τι είναι αυτό που τον έκανε να αγαπήσει το Θέατρο Σκιών.
Παράλληλα, ο νεαρός σκιοπαίκτης που μαθήτευσε πλάι στον Θανάση Σπυρόπουλο και τον γιο του Κώστα, εξηγεί για ποιόν λόγο ενοχλείται όταν ακούει να χρησιμοποιείται το όνομα του λαϊκού μας ήρωα ως βρισιά, ενώ εκφράζει την άποψη ότι παράδοση και εξέλιξη πρέπει να συμβαδίζουν προκειμένου να διατηρηθεί η μαγεία του μπερντέ και στις επόμενες γενιές.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Άλλοι στην ηλικία σου ακούνε τραπ ή χτυπάνε τατουάζ. Εσύ επέλεξες να ασχοληθείς με ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσής μας, καθώς είσαι από τους νεότερους καραγκιοζοπαίκτες στην Ελλάδα. Αλήθεια, ένιωσες ποτέ ότι κάνεις κάτι παρωχημένο; Ότι είσαι εκτός μόδας ή εκτός εποχής;
Να σας πω την αλήθεια εγώ αποδέχομαι τα πάντα. Δεν κρίνω κάποιο είδος μουσικής ή μόδας. Όμως δεν θα άφηνα ποτέ το Θέατρο Σκιών για να γίνω «εντός εποχής»! Μου είναι αδιανόητο! Εκτός εποχής ο Καραγκιόζης δεν ήταν ποτέ. Ίσως εμάς τους καραγκιοζοπαίκτες να θεωρεί ο κόσμος εκτός εποχής επειδή είμαστε λίγοι συγκριτικά με τον πληθυσμό. Εμείς πάντως συνεχίζουμε να υπηρετούμε με αγάπη και σεβασμό αυτή την όμορφη τέχνη. Έχω πειστεί ότι ο Καραγκιόζης δεν θα πεθάνει. Εχει αντέξει σε τόσα και τόσα, δεν θα τον «σβήσει» ένα τάμπλετ ή ένα βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να έχει σήμερα «αντίπαλο».
Σε ποια ηλικία είδες την πρώτη παράσταση Θεάτρου Σκιών; Τι συναισθήματα σου γεννήθηκαν και ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με τον Καραγκιόζη;
Ήμουν τεσσάρων ετών όταν πρωτοείδα Θέατρο Σκιών. Ένα όμορφο Κυριακάτικο πρωινό βρήκα με τι θα ασχοληθώ στη ζωή μου! Από την αρχή με μάγεψε όλο αυτό. Οι λαρυγγοφωνές, οι φιγούρες, τα σκηνικά όλα αυτά τα παραδοσιακά ερεθίσματα που διαθέτει το θέατρο σκιών. Όπως καταλαβαίνετε, τίποτα δεν με έσπρωξε σε αυτό. Το αγάπησα! Ήταν και παραμένει πάθος και μεράκι για εμένα!
Τι μπορούν να διδαχθούν τα παιδιά μέσα από μια παράσταση Καραγκιόζη;
Κάθε μου παράσταση είναι στολισμένη με μία πληθώρα μηνυμάτων για όλες τις ηλικίες. Βέβαια, θέλει ιδιαίτερη προσοχή αυτό. Δεν βάζω τον Καραγκιόζη να μονολογεί και να λέει στα παιδιά τι δεν πρέπει να κάνουν. Αντίθετα, τα παιδιά γίνονται εξερευνητές και καλούνται να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μηνύματα στην παράσταση! Ο λαϊκός μας ήρωας έχει πολλά να πει στους νέους. Τους διδάσκει ιστορία, πολιτισμό και την ίδια την παράδοση.
Τι μηνύματα λαμβάνεις από γονείς και παιδιά μετά από κάθε παράσταση; Κάτι που άκουσες και σε άγγιξε ή σε συγκίνησε;
Σε κάθε παράσταση συγκινούμαι από την αγάπη του κόσμου, μικρών και μεγάλων. Όπως ξέρουμε όμως οι πιο αυστηροί κριτές είναι τα παιδιά. Το παιδί δεν κρύβει τα συναισθήματά του. Αν δεν του αρέσει κάτι θα το πει. Οπότε, όταν ακούω καλά λόγια από τα παιδιά χαίρομαι ιδιαίτερα. Έρχονται με αγκαλιάζουν, βγάζουμε φωτογραφίες, τους δίνω φιγούρες και πολλές φορές μετά την παράσταση τους κάνω ένα μικρό σεμινάριο για την κίνηση τις φιγούρας και τους λέω μυστικά της τέχνης. Αυτά τα συναισθήματα, την τρυφερότητα και την αγάπη που παίρνω, δεν τα αλλάζω με τίποτα!
Είδα ότι μια παράστασή σου είχε τον τίτλο «Ο Καραγκιόζης στη Eurovision». Να υποθέσω ότι προσαρμόζεις την κάθε νέα παράσταση που ετοιμάζεις στην τρέχουσα επικαιρότητα;
Ο Καραγκιόζης πάντα ήταν επίκαιρος. Ο σωστός σκιοπαίκτης πρέπει να πατάει με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στο σήμερα. Τον Καραγκιόζη στη Eurovision τον «πήγε» πρώτος ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαικτης Άθως Δαννέλης. Το 2024 με αφορμή τη Eurovision δημιούργησα και εγώ μια παράσταση, εντελώς διαφορετική βέβαια από την προηγούμενη που είχε γίνει.
Ο Καραγκιόζης πιστεύω πρέπει να εξελίσσεται, φυσικά όμως, χωρίς να χάνεται η παράδοση.
Πώς νιώθεις όταν κάποιος χρησιμοποιεί το όνομά του Καραγκιόζη ως βρισιά;
Όταν το ακούω ενοχλούμαι. Όταν όμως λένε εμένα Καραγκιόζη δεν με ενοχλεί γιατί ξέρω ποιος πραγματικά είναι. Είναι σαν να προσβάλεις την παράδοση! Μην ξεχνάμε οτι είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας. Ο Ευγένιος Σπαθάρης έλεγε «Μακάρι να ήμουν ο Καραγκιόζης κι ας με έβριζες». Με στενοχωρεί όμως που το ακούω σαν χαρακτηρισμό με αρνητική έννοια και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο.
Πού μπορεί να σε βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να ανεβάσει στον χώρο του μια παράσταση Καραγκιόζη;
Γενικά δίνω παραστάσεις όπου μου ζητηθεί. Σε κάθε τύπου εκδήλωση. Τα τελευταία χρόνια είναι μόδα να πηγαίνει ο Καραγκιόζης στα παιδικά πάρτι! Τα παιδιά απολαμβάνουν μια παραδοσιακή παράσταση Θεάτρου Σκιών, συνομιλούν με τον Καραγκιόζη και οι γνωστοί ήρωες εύχονται «χρόνια πολλά» στον εορτάζοντα ή την εορτάζουσα. Ταυτόχρονα, τους κάνω και ένα μικρό σεμινάριο για την ιστορία του Καραγκιόζη! Είναι υπέροχα!
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλέφωνο 6985704087 ή με μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook «Στράτος Καμπισιούλης».
Μένεις στα Βριλήσσια. Τι σου αρέσει στο προάστιο και τι θα άλλαζες εάν είχες την δυνατότητα;
Το σπίτι μου είναι στα σύνορα Αμαρουσίου και Βριλησσίων οπότε θεωρητικά ανήκω και στους δύο Δήμους. Είναι υπέροχες περιοχές και οι δύο. Εδώ είναι τα πάντα μου! Οι φίλοι μου, πολλοί συγγενείς μου, το σχολείο μου ακόμη και ο χώρος που δίνω τις παραστάσεις μου!
Μάλιστα, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 θα βρίσκομαι για άλλη μία φορά στον πολυχώρο “Καλλινίκη» (Κισσάβου 18Α, Βριλήσσια) με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος».
Κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 21 0613 9689 & 693 691 3105.