Η Μαρία Πλιάκου, εκπαιδευτικός στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων, συντονίστρια του Προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» των σχολικών ετών 2021- 23 γράφει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την επίσκεψη του σχολείου των Βριλησσίων στην Κύπρο.
Το Χρυσοπράσινο Φύλλο είναι ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων Ελλάδας και Κύπρου. Λειτουργεί από το 1994 και έχει στόχους την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης , την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενδυνάμωση των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών των δυο χωρών. Το Πρόγραμμα στην Ελλάδα το συντονίζει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΘ) μέσω του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αργυρούπολης και στην Κύπρο το Υπουργείο Παιδείας με συντονιστές που ορίζονται από το Υπουργείο. Τη διετία 2021 – 2023 συμμετείχαν 24 σχολεία από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων με το συμπράττον Δημοτικό Σχολείο Περβολιών Λάρνακας.
Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων πολλών δραστηριοτήτων, και ανταλλαγές επισκέψεων μαθητικών ομάδων των δυο σχολείων. Το σχολείο από την Κύπρο επισκέφτηκε τα Βριλήσσια στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022 και στο τέλος Μαρτίου 2023 μια ομάδα 13 μαθητών με 4 συνοδούς εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων ανταπέδωσε την επίσκεψη στην Κύπρο.
Η επίσκεψη αυτή ήταν ένα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ταξίδι στη Λάρνακα, γεμάτο από περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές και ιστορικές παραστάσεις. Η ξεχωριστή αυτή εμπειρία άρχισε μόλις φτάσαμε στη Λάρνακα. Με χαρά και ενθουσιασμό , μαθητές και δάσκαλοι, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου των Περβολιών και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας του. Σε ειδική εκδήλωση για το Χρυσοπράσινο Φύλλο, παρουσία όλου του σχολείου, του Συλλόγου Γονέων και του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών, διάφορα δρώμενα , τραγούδια και παραδοσιακοί χοροί. Μας εξέπληξε ευχάριστα η θεατρική παράσταση ‘’Οδύσσεια’’ που είχαν ετοιμάσει μαθητές και εκπαιδευτικοί του κυπριακού σχολείου υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Ανδρέα Κώστα. Ακολούθησε πλουσιοπάροχο γεύμα με κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα , που με αγάπη προσέφεραν οι γονείς των μαθητών. Αργά το απόγευμα περιδιαβήκαμε το Ιστορικό Κέντρο της Λάρνακας και με ευλάβεια επισκεφθήκαμε τον Ναό του Αγίου Λαζάρου, που είναι μια από τις πιο ωραίες και αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου, κατασκευασμένος από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Λέοντα Στ΄ , στα τέλη του 9ου αιώνα, πάνω στον τάφο του Αγίου Λαζάρου. Η όμορφη βόλτα μας τελείωσε με το περπάτημα κατά μήκος της εξωτικής και πανέμορφης παραλίας της Λάρνακας.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στη Λευκωσία, την Πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δυστυχώς, παραμένει η μοναδική Διχοτομημένη Πρωτεύουσα Κράτους στον κόσμο, μετά από την τουρκική εισβολή του 1974. Περπατήσαμε κατά μήκος της ‘’πράσινης γραμμής’’ της πόλης στην οδό Λήδρας και φτάσαμε στο Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , που χωρίζει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου από τα ‘’Κατεχόμενα’’. Ανεβήκαμε στον Πύργο Σιακόλα, όπου οι μαθητές μας παρατήρησαν όλη τη Λευκωσία, την ελεύθερη και την κατεχόμενη. Μετά, γευματίσαμε όλοι μαζί σε παραδοσιακή ταβέρνα , δοκιμάζοντας τους πεντανόστιμους μεζέδες της κυπριακής κουζίνας. Αργότερα, έγινε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον τόπο των βασανιστηρίων και απαγχονισμών , που υπέστησαν οι Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την ανεξαρτησία τους από την αγγλική αποικιοκρατία. Κατατέθηκε στεφάνι από το ελληνικό σχολείο στο κοιμητήριο και ψάλλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο. Κατόπιν, έγινε επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας σε προάστιο της Λευκωσίας. Στον χώρο αυτό βρίσκεται το κοιμητήριο όσων Κυπρίων και Ελλήνων χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974.
Την τελευταία ημέρα στην Κύπρο επισκεφθήκαμε το πρωί την Αγία Νάπα και το Μουσείο της Θάλασσας και στη συνέχεια, το ακρωτήριο του Κάβο Γκρέκο. Εκεί, στις θαλασσινές σπηλιές, τραγουδήσαμε την ‘’Άρνηση’’ του Γιώργου Σεφέρη θαυμάζοντας το κρυφό περιγιάλι που τον ενέπνευσε να γράψει το γνωστό ποίημα. Φτάνοντας στο Παραλίμνι, την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, με φορτισμένα συναισθήματα αντικρίσαμε τα Κατεχόμενα και στο βάθος τη χερσόνησο της Καρπασίας. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο αεροδρόμιο, περνώντας από τις αλυκές της Λάρνακας. Είχε έρθει η ώρα της αναχώρησης. Ο αποχαιρετισμός δύσκολος, σε κλίμα συγκίνησης με πολλές αγκαλιές, φιλιά και δάκρυα.
Το ταξίδι του σχολείου μας στην Κύπρο ήταν πλούσιο, γεμάτο με εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα, πληροφορίες και εικόνες για όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έγινε ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών σε σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση για το Κυπριακό Πρόβλημα – Διχοτόμηση του νησιού. Γνωρίσαμε νέους τόπους και νέα πρόσωπα. Οι μαθητές μας άνοιξαν τους ορίζοντές τους, αντάλλαξαν απόψεις και πέρασαν στιγμές που θα γίνουν όμορφες αναμνήσεις των μαθητικών τους χρόνων. Μια σημαντική διαπίστωση είναι, επίσης, πως οι δεσμοί των δύο χωρών παραμένουν άρρηκτοι και ισχυροί.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το ΚΠΕ Αργυρούπολης που συντονίζει ακούραστα και με επιτυχία για 29 ολόκληρα χρόνια το πρόγραμμα ‘’Χρυσοπράσινο Φύλλο’’. Ευχαριστούμε:
-Τον διευθυντή του 4ου δημοτικού σχολείου κ. Ιωάννη Κοσμόπουλο και τις δασκάλες της Στ΄ τάξης κ. Δήμητρα Μπουρή και κ. Παρασκευή Χαλκιά.
-Τον Δήμο Βριλησσίων για την αμέριστη συμπαράσταση και την οικονομική βοήθεια που μας παρείχε.
-Τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και των δύο σχολείων. -Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τη διευθύντρια – συντονίστρια του προγράμματος κ. Μάρω Παπακώστα του Δημοτικού Σχολείου Περβολιών Λάρνακος , και την εκπαιδευτικό της Στ΄τάξης κ. Αναστασία Ξένου – Γαϊτάνου, καθώς και τον σύλλογο διδασκόντων για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία , τις εκδηλώσεις, τις δράσεις, τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις που οργάνωσαν κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Κύπρο».