Η Βριλησσιώτισσα συγγραφέας Χριστίνα Φραγκεσκάκη συστήνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ το νέο της βιβλίο με τίτλο «Εξομολογήσεις ενός σελιδοδείκτη» (εκδόσεις Κέδρος), μιλάει με πάθος για την Τέχνη της ανάγνωσης που «ανθίζει» σε πείσμα της ψηφιακής εποχής και – καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- εξομολογείται πως η επαφή της με τους νέους αποτέλεσε αρκετές φορές πηγή έμπνευσης για την ίδια.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου «Εξομολογήσεις ενός σελιδοδείκτη»;
Η αγάπη μου για την ανάγνωση αλλά και για το βιβλίο ως έμψυχο ον που μπορεί κανείς να βυθιστεί στις σελίδες του , να το χαϊδέψει, να το μυρίσει, να το ακούσει, έφερε μπροστά μου και τον σελιδοδείκτη – αναπόσπαστο μέρος των βιβλιοφιλικών τελετουργικών. Από τη στιγμή που μου φανερώθηκε, το να γράψω μια ιστορία γι` αυτόν, στην πραγματικότητα όμως μια ιστορία για την γραφή και την ανάγνωση, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο.
Πώς γεννήθηκε η ανάγκη να εκφράσετε στο χαρτί σκέψεις και συναισθήματα; Με άλλα λόγια, πως και γίνατε συγγραφέας;
Πάνω από όλα είμαι αναγνώστρια. Από κει και πέρα η πράξη της γραφής προκύπτει από έναν συνδυασμό συνειδητών αλλά και ασυνείδητων διεργασιών. Θα μπορούσα να πω πως δεν το επιδιώκεις. Έρχεται, σε βρίσκει κι εσύ ακολουθείς.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με την ζωγράφο Μάρια Μπαχά που υπογράφει την εικονογράφηση του βιβλίου;
Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τη Μάρια Μπαχά. Πάντα η συνάντησή μας είναι ένα σημείο δημιουργικών αναζητήσεων με απρόσμενη έκβαση. Η Μαρία φιλοτέχνησε με μοναδικό τρόπο και αυτό το βιβλίο.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του χαρτιού στη ψηφιακή εποχή που διανύουμε;
H ψηφιακή καθημερινότητα βαδίζει παράλληλα με ενέργειες που έχουν στο κέντρο τους το χαρτί. Εκατοντάδες βιβλία εκδίδονται καθημερινά. Βιβλία που θα διαβαστούν από αφοσιωμένους αναγνώστες. Ανοίγουν νέα πανέμορφα βιβλιοπωλεία και καινούργιοι εκδοτικοί οίκοι. Φαίνεται πως το χαρτί και οι επιτελέσεις που συνδέονται μαζί του είναι ακόμα ολοζώντανα. Θέλω να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του χαρτιού και του βιβλίου.
«Η ανάγνωση δεν χωράει περισπασμούς, θέλει αφοσίωση» λέτε στο βιβλίο. Στην εποχή του multitasking και της κουλτούρας του σκρολαρίσματος που χωράει η Τέχνη (εάν την θεωρείτε Τέχνη) της Ανάγνωσης;
Φυσικά και την θεωρώ Τέχνη και μάλιστα σπουδαία. Κι εκεί που λες πως στους καιρούς μας λιγοστεύει η ύπαρξή της, την ίδια στιγμή βλέπεις γύρω σου την τέχνη της ανάγνωσης να ανθίζει. Υπάρχει το σκρολάρισμα αλλά οι περισσότεροι -κι αυτό το δείχνουν και οι έρευνες- στέργουν στην έντυπη μορφή του βιβλίου για την αναγνωστική τους απόλαυση.
Έχετε γράψει ουκ ολίγα βιβλία για παιδιά. Αυτό ήλθε ως απότοκο από την επαφή σας με την μαθητιώσα νεολαία (καθώς θητεύσατε επί σειρά ετών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) ή από την ανάγκη σας να απευθυνθείτε σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό;
Γράφω βιβλία για παιδιά και για ενήλικες. Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Θα έλεγα δε πως αρκετά βιβλία μου είναι δι ηλικιακά, απευθύνονται ταυτόχρονα σε πολλές ηλικιακές κατηγορίες. Σίγουρα η επαφή μου με τους νέους με ενέπνευσε αρκετές φορές.
Σε παλαιότερη συνέντευξή μας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, είχατε χαρακτηρίσει τα Βριλήσσια «τόπο αγάπης και έμπνευσης». Αλήθεια, τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στο προάστιο αυτό και τι θα αλλάζατε εάν είχατε την δυνατότητα;
Τα Βριλήσσια είναι η μικρή πατρίδα μέσα στη μεγάλη πόλη. Ως εκ τούτου τρέφω γι` αυτά τρυφερότητα και αγάπη. Αγαπώ ιδιαίτερα το πράσινο , τα μεγάλα σκιερά τους δέντρα που κάνουν τη ζωή πιο ανθρώπινη και λειτουργική. Τα ωραία τους σχολεία, σε κάποια από τα οποία εργάστηκα επί σειρά ετών, την πολύβουη κεντρική πλατεία. Θα βελτίωνα τα πεζοδρόμια και κατά τόπους το οδόστρωμα. Να γίνουν πιο φιλικά και στοργικά για τον περιπατητή, για τον κάθε δημότη.
Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Γράφω και δεν κάνω σχέδια. Πάντως έχω έτοιμο το επόμενο βιβλίο μου.
Μια φράση που έχετε διαβάσει σε κάποιο βιβλίο και δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει, αλλά και αυτά που διαβάζω, με τα κείμενά τους, λογοτεχνικά ή δοκιμιακά, με το ύφος της γραφής τους, με το αίσθημα που μεταγγίζουν, δημιουργούν ένα πολύτιμο μάγμα – δημιουργικό καταφύγιο για τη γραφή μα κυρίως για τη ζωή.
Ποια είναι η Χριστίνα Φραγκεσκάκη
-Έχει καταγωγή από τη Ρόδο, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και δίδαξε για πολλά χρόνια μαθήματα κοινωνικής και πολιτικής κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
-Παράλληλα , ασχολήθηκε με τη μελέτη και την αφήγηση ιστοριών προφορικής παράδοσης απ` όλο τον κόσμο.
-Γράφει βιβλία για παιδιά και μεγάλους. Πολλά απ` αυτά υπήρξαν υποψήφια για λογοτεχνικά βραβεία.
-Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2011) για το «η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά» (εκδόσεις Κέδρος) και με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2014) για το «Να το πάρει το ποτάμι;» (εκδόσεις Κέδρος).
– Ζει και εργάζεται στα Βριλήσσια.
Πατήστε πάνω στη ΦΩΤΟ