Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine -Δράση και οι εκδόσεις ΑΓΡΑ διοργανώνουν συζήτηση με τον Παντελή Μπουκάλα, δημοσιογράφο, συγγραφέα και διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Μικρές Ιστορίας Έμφυλης Βίας, Η Λαϊκή Παράδοση και το Γυναικείο Φύλλο».
Στη διάρκεια της συζήτησης παίζουν ζωντανή μουσική οι Δημήτρης Περρής (λαούτο, φωνή) Γιώργος Κουβαράς (κλαρίνο).
Αφορμή για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 20.15 στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ) έδωσαν τα βιβλία του Παντελή Μπουκάλα «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα, Η «Αγαπώ» και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών» (Άγρα, 2016, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2017) και «Το αίμα της αγάπης, Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση» (Άγρα, 2017).
O Παντελής Μπουκάλας
Ο Παντελής Μπουκάλας είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, μεταφραστής και επιμελητής-διορθωτής.
Γεννήθηκε στο Λεσίνι του Μεσολογγίου το 1957. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης «Αλγόρυθμος», «Η εκδρομή της ευδοκίας», «Ο μέσα πάνθηρας», «Σήματα λυγρά», «Ο μάντης», «Οπόταν πλάτανος», «Ρήματα» (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010) και «Μηλιά μου αμίλητη», καθώς και το θεατρικό «Το μάγουλο της Παναγίας: Αυτοβιογραφική εικασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη».
Επίσης, έναν τόμο βιβλιοκριτικών με τον τίτλο «Ενδεχομένως – Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου», δύο τόμους υπό τον τίτλο «Υποθέσεις», με επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής, και τους τέσσερις πρώτους τόμους της σειράς «Πιάνω γραφή να γράψω… Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι»:
1) Όταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η αγαπώ και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2017)
2) Το αίμα της αγάπης: Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση
3) Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα: Το ταξίδι του φιλιού και ο έρωτας σαν υπερβολή
4) Ο Έρως και το Έθνος: Οι φυλές, οι θρησκείες και η δημοτική ποίηση της αγάπης. Α΄: Έλληνες, Βλάχοι, Μαύροι, Αρβανίτες, Τούρκοι.
Έχει μεταφράσει τον «Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου», τα ποιήματα του τόμου «Επιτάφιος λόγος – Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα» και τα «Συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας». Επίσης τους «Αχαρνείς» (Εθνικό Θέατρο, 2005), τον «Αγαμέμνονα» (ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, 2005), τις «Τρωάδες» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2010), τον «Κύκλωπα» (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2017), τις «Θεσμοφοριάζουσες» (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2018), την «Ιφιγένεια την εν Αυλίδι», ΚΘΒΕ, 2019, και την «Ελένη» του Ευριπίδη (ΚΘΒΕ, 2021).
Διαβάστε: O ρόλος της γυναίκας στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΔΕΠΙΣ