Μετρήσεις κυκλοφοριακής ροής
Στη συνέχεια οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων Καντά προχώρησαν σε πρωινές και μεσημεριανές μετρήσεις της κυκλοφοριακής ροής της λεωφόρου Πεντέλης στο ύψος της Ομήρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σχέση με τις περσινές μετρήσεις υπάρχει αύξηση ροής οχημάτων κατά 15% τα πρωινά και κατά 36% τα μεσημέρια.
Αφού οι μαθητές υπενθυμίζουν ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων από το Νοέμβριο του 2014 για την προκήρυξη «Μελέτης σχεδιασμού και διαχείρισης βιώσιμης κινητικότητας στο δήμο», κόστους 110.700 ευρώ, που δεν έχει ολοκληρωθεί ως σήμερα, προχώρησαν σε συνάντηση με τον δήμαρχο Ξενοφώντα Μανιατογιάννη.
Ο δήμαρχος τόνισε στους μαθητές ότι «μεγάλη συμβολή στην αποφυγή παράνομου παρκαρίσματος στη λεωφόρο Πεντέλης θα έχει η αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών», ενώ δήλωσε ότι μελλοντικά τα δρομολόγια της Δημοτικής συγκοινωνίας θα πυκνώσουν. Ενημέρωσε παράλληλα ότι η κυκλοφοριακή μελέτη θα ολοκληρωθεί άμεσα και ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν εφαρμοσθεί τα αποτελέσματά της. Πρόσθεσε ότι στα σχέδια του Δήμου Βριλησσίων βρίσκεται η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και η λειτουργία προγράμματος ενοικίασης ποδηλάτων.
Διοργάνωση σεμιναρίων
Στη συνέχεια οι μαθητές στράφηκαν προς το σχολείο τους διοργανώνοντας σεμινάρια για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στα οποία συμμετείχαν και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου. Η ομάδα της εργασίας είχε επίσης συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ). Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Δες το αλλιώς», τα παιδιά βρέθηκαν στο Μουσείο Βορρέ για να παρακολουθήσουν βιωματικό εργαστήριο στο οποίο έμαθαν τεχνικές συνοδείας, λευκού μπαστουνιού και αναγνώρισης αντικειμένων με εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού. «Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της σχολικής μας ζωής», τη χαρακτηρίζουν οι μαθητές.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος τα παιδιά έφτιαξαν και ένα έντυπο με κανόνες οικολογικής, οικονομικής και ασφαλούς οδήγησης, κόμιξ και κρυπτόλεξα. Το μοίρασαν στους συμμαθητές τους στο σχολείο αλλά και στους κατοίκους των Βριλησσίων με πολύ καλή ανταπόκριση από εκείνους.
Οι μαθητές που έκαναν την εργασία
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκστρατεία είναι οι Σοφία Κοκολιού, Χριστίνα Λαγωνίκα, Ζωή Μπλέκου, Ελισάβετ Περιβολάρη, Γιάννης Σωτηρόπουλος, Μαγδαλένα Τρίκκα, Γιοχάνα Χάιζε και Αντρέας Χριστόπουλος. Η εργασία τους θα διαγωνιστεί με τις αντίστοιχες άλλων σχολείων από όλη την Ελλάδα και στις 16 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία η οποία μας βοήθησε να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την οικολογική μετακίνηση», λένε οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Τόνισαν παράλληλα πως «το γεγονός ότι ήρθαμε σε επαφή με κατοίκους των Βριλησσίων, συνομιλήσαμε μαζί τους και τους ευαισθητοποιήσαμε σε θέματα που αφορούν την πόλη, μας έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους. Η εμπειρία αυτή μας βοήθησε να δούμε με άλλα μάτια το περιβάλλον, αλλά και να αλλάξουμε τη στάση των υπόλοιπων ανθρώπων απέναντι σε προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή στη σύγχρονη πόλη», υπογραμμίζουν τα παιδιά.
Προβλήματα και πιθανές λύσεις
– Αύξηση της διαδημοτικής κυκλοφορίας
– Απουσία δημοτικού πάρκινγκ
– Παράνομη στάθμευση στη Λ. Πεντέλης
– Παράνομη στάθμευση στους δρόμους γύρω από το σταθμό του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας.
– Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας υπάρχει τάση αύξησης της ροής οχημάτων στη Λ. Πεντέλης.
– Η απαγόρευση των αριστερών στροφών στη Λ. Πεντέλης έχει σαν αποτέλεσμα συγκεκριμένοι δρόμοι των Βριλησσίων να επιβαρύνονται με αυξημένη κίνηση οχημάτων περισσότερο από άλλους, γεγονός που συνεπάγεται παραβίαση της ισότητας των πολιτών.
– Η απουσία πεζογέφυρας στη Λ. Αναπαύσεως θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ασφάλεια των μαθητών του 3ου Γυμνασίου, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
– Τα πεζοδρόμια είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Έχουν σπασμένες πλάκες, δέντρα και κολόνες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι προσβάσιμα, όχι μόνο από άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και από γονείς με παιδικά καρότσια.
– Τα δρομολόγια της Δημοτικής συγκοινωνίας είναι λίγα και τα λεωφορεία είναι παλαιάς τεχνολογίας.
– Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη θα μπορούσε να μειώσει τους εκπεμπόμενους ρύπους από τα αυτοκίνητα στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης.
– Τα Βριλήσσια έχουν ένα πολύ καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
– Η πόλη έχει περιβαλλοντικά και λειτουργικά προβλήματα, όπως ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξημένη κυκλοφορία και δυσκολία πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία.
– Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης της αφύπνισης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω σε θέματα οικολογικής μετακίνησης.